Metapneumovirusul uman sau HMPV este un virus care, odata ce infecteaza organismul uman, determina aparitia unor simptome care seamana mult cu cele de la raceala. De la infectii ale cailor aeriene respiratorii inferioare si superioare la pneumonii si astm, COPD, metapneumovirusul uman isi face de cap imediat ce a ajuns sa „cucereasca” suficient de multe celule. Iarna si la inceput de primavara avem cei mai multi pacienti infectati cu HMPV, iar pana la 5 ani deja avem sanse mari sa il avem in corp, dupa prima infectie simptomatologia e una moderata ca manifestare clinica.
Metapneumovirusul uman nu este un virus pe care il putem pune in acelasi rand cu banala raceala sezoniera. Uneori pacientii care au HMPV ajung sa se simta foarte rau si sa aiba nevoie de ingrijiri in spital. Dupa prima infectare, de obicei in copilarie, pana in 5 ani, ai imunitate partiala, asa ca te infectezi din nou si ai simptome, dar ele sunt foarte apropiate de o raceala simpla si treci mai repede peste ele. Adultii peste 65 de ani cu probleme respiratorii si cei cu sistem imunitar slabit au simptomatologie severa.
10%-12% din totalul infectiile respiratorii la copii sunt cauzate de HMPV. 16% din totalul infectarilor cu HMPV la copii se transforma si in pneumonii acute. Metapneumovirusul uman seamana si cu RSV-ul, virus respirator sincitial. Varsta critica cand am putea avea cele mai mari probleme de la metapneumovirusul uman este intre 6 si 12 luni, insa RSV-ul cauzeaza infectii si la bebelusi de sub 6 luni.
Simptomatologia metapneumovirusului uman este una usor de diagnosticat: tuse, febra mare, nas care curge, congestionat, durere in gat, suierat la respiratie normala, dispnee, eczeme. La a doua infectare sau a treia deja simptomele pot sa nu fie toate deodata si sa ramana doar cateva, febra, tuse.
Cauzele metapneumovirusului uman sunt cunoscute, e vorba despre un virus ce face parte din aceeasi clasa de virusuri precum cele ce cauzeaza RSV, rujeola si oreionul. Transmiterea virusului se face prin contact cu persoane infectate, prin contact cu lucruri contaminate personale de la pacientii deja infectati, prin stranut, prin tuse fara protejarea gurii.
Oricine se poate infecta cu virusul respectiv si poate ajunge sa sufere din cauza lui. Copiii mai mici de 5 ani, adultii peste 65 de ani, cei cu probleme grave ale sistemului imunitar, HIV, boli autoimune, cei care iau medicamente ce suprima functionarea normala a sistemului imunitar, cei care au deja astm si COPD pot face mai usor o infectie severa cu metapneumovirusul uman.
Complicatiile cauzate de metapneumovirusul uman sunt multiple si duc la spitalizari pe termen lung: bronsiolite, bronsite, pneumonii acute, astm, COPD, crize de astm si COPD, otite medii.
Diagnosticarea metapneumovirusului uman se va face doar in cabinetul specialistului, medicului infectionist. Se va observa simptomatologia prezenta, activa, se va consulta istoricul medical al pacientului, se vor preleva probe din nas si gat ca sa se vada ce tip de virus a produs infectia. Doar daca simptomatologia e serioasa si ar indica prezenta metapneumovirusului uman se recomanda si analize specifice. Bronhoscopia si radiografia sunt recomandate ca sa se vada bine ce se intampla cu plamanii si in caile respiratorii umane.
Tratamentul pentru metapneumovirusul uman nu se face cu antivirale pentru ca nu exista. Multi pacienti se trateaza acasa si au grija de simptomele lor pana isi revin. La pacientii cu infectii severe se va folosi terapia cu oxigen, introducere de fluide intravenos, se utilizeaza la cazurile grave si corticosteroizi pentru reducerea inflamatiilor. Nu se folosesc nici antibiotice, ele trateaza bacterii. Doar infectiile secundare pornite de la metapneumovirusul uman pot sa fie tratate cu antibiotice prescrise de catre medic.
Reducerea riscului de infectare cu metapneumovirusul uman este foarte simpla. Te speli pe maini mai des cu apa si sapun, dezinfectezi mainile, acoperi nasul si gura cand stranuti, te feresti de cei bolnavi, porti masca in interior daca tu esti bolnav sau stii ca ai colegi bolnavi, ai lume bolnava in jur, nu atinge fata, nasul, ochii, gura cu mainile murdare.
Cazurile de infectare care nu sunt severe vor dura cateva zile pana la o saptamana. Dar daca ai infectie severa s-ar putea sa treaca si cateva saptamani pana sa scapi de metapneumovirusul uman. Acasa trebuie sa bei multe lichide ca sa previi deshidratarea, sa iei decongestionante si medicamente pentru inflamatie, pentru tuse, dar doar la recomandarea medicului specialist.