convulsii febrile copii

Convulsiile febrile apar de regula la copii si sunt un tip de convulsii cauzate de febra prea mare. Aparitia febrei este legata de o infectie existenta in corpul micutului, de raceala sau de gripa, simptomatologia poate provoca teama in randul parintilor, insa nu sunt motive de ingrijorare. Toate manifestarile dispar dupa cateva secunde sau minute si organismul copilului nu va fi afectat. Tratamente exista si preventia e foarte usoara daca stii ce simptome sa urmaresti.

Convulsiile febrile sau crizele ce implica convulsii apar de obicei la copiii mai mici, dureaza cateva minute bune, se opresc fara a fi nevoie de interventie medicala. Singurul efect „serios” al convulsiilor febrile este oboseala, oboseala care se poate „trata” usor cu odihna suficienta, hidratare corespunzatoare si evitarea unor stresori externi imediat dupa ce a avut loc criza.

Simptomatologia convulsiilor febrile la copii e una clasica. Copilul tremura din tot corpul, isi poate pierde constienta, unele parti la corpului ar putea sa fie rigide si sa „zvacneasca”. Febra mai mare de 38 de grade Celsius duce la aparitia simptomelor tipice convulsiilor febrile, mainile si picioarele au miscari involuntare, spasme.

Convulsiile febrile pot fi simple, dureaza de la cateva secunde la 15 minute, nu mai reaparar dupa 24 de ore, nu sunt specifice unei anumite parti a corpului. Spre deosebire de ele, convulsiile febrile complexe dureaza peste 15 minute, apar de mai multe ori in 24 de ore si vizeaza doar o parte a corpului copilului.

In momentul in care simptomatologia este insotita de varsaturi, gat intepenit, probleme respiratorii, stare de somnolenta extrema se va apela la ajutor medical de urgenta.

Cauzele convulsiilor febrile la copii sunt simplu de detectat. O temperatura corporala prea mare, dar si prea mica aduce convulsiile, o infectie virala, bacteriana, o gripa puternica insotita de temperatura mare aduce si convulsiile febrile. Dupa o vaccinare s-ar putea sa vedem toata simptomatologia asociata convulsiilor febrile la copii. Nu vaccinul cauzeaza convulsiile, ce febra, care e un efect normal al oricarei vaccinari si nu ar trebui sa fie una foarte mare, de durata.

Factorii de risc pentru convulsiile febrile la copii ar putea fi: varsta prea mica, convulsiile apar de regula la copiii cu varste intre 6 luni si 5 ani, riscul cel mai mare este intre 12 si 18 luni, istoricul familial, genetica, anumite gene care ar putea incuraja crizele febrile au fost depistate in timp.

Complicatiile convulsiilor febrile la copii sunt rare. Ceea ce se poate intampla este o reaparitie a convulsiilor in urmatoare 24-48 de ore sau o stare de oboseala mai mare ce poate fi usor gestionata cum am vazut deja. A nu se confunda convulsiile febrile cu crizele de epilepsie. Spre deosebire de aceste convulsii, cele din crizele de epilepsie sunt insotite si de alte simptome mai grave si sunt mult mai puternice.

Diagnosticarea convulsiilor febrile la copii incepe cu o examinare fizica in cabinetul medical, cu o evaluare a istoricului familial pentru a se depista eventuale crize, convulsii aparute in trecut. Se observa orice fel de semnale care ar indica o infectie, se recomanda analize de sange, se testeaza pacientul pentru a se exclude meningita, se realizeaza un EEG, un RMN, CT ca sa se evalueze si creierul.

Convulsiile febrile la copii sunt comune, asa ca diagnosticarea e precisa de fiecare data si medicul stie la ce sa se uite si ce sa faca in cazul in care e depistata aceasta afectiune. Pana la varsta de 5 ani cel putin 5 procente din totalul copiilor dintr-o regiune vor avea cel putin un moment in care vor aparea convulsiile febrile.

Prevenirea convulsiilor febrile este foarte simpla. De obicei, convulsiile febrile la copii apar in momentul in care temperatura corporala incepe sa urce rapid si organismul nu mai face fata. Tratamentele pentru convulsiile febrile sunt cele care te vor ajuta. Poti sa ii dai copilului medicamente pentru reducerea febrei imediat ce vezi ca incepe sa aiba temperatura-atentie la administrarea de aspirina la copii, evita pe cat posibil si discuta cu medicul pediatru despre o posibila schema de tratament.

Se mai pot recomanda, in cazuri exceptionale, rare, medicamente care sa impiedice convulsiile. Daca avem convulsii de lunga durata sau care se repeta de multe ori in interval de 24 de ore se poate administra si diazepam rectal si midazolam nazal, dar doar daca medicul prescrie asa ceva. Se vor evita tratamentele „dupa ureche” sau luate de pe Internet, acasa. Intotdeauna se va merge la medic cu micutul imediat ce se observa simptomatologia descrisa anterior.

Lasă un răspuns