medicina alternativa

Sunt ani buni de cand medicina alopata si cea holistica tot incearca sa isi castige suprematia si sa ofere pacientilor cele mai bune metode si moduri de tratament. Desi asemanatoare la o prima vedere cele doua tipuri de medicina sunt diferite atat ca abordare, cat si ca instrumente folosite in tratarea bolnavilor care „cred” in ele. Ce diferente exista si cum trebuie sa le intelegem?

De multe ori practicienii medicinei alopate conventionale nu sunt de acord cu terapiile traditionale si de aici porneste o intreaga disputa in jurul termenilor alopat conventional si holistic alternativ. Medicina alopta conventionala este intr-un fel „standardul de aur” pentru ei si terapiile traditionale se situeaza de abia pe locul secund.

Abordarile traditionale pentru ameliorarea unor afectiuni preced medicina alopata cu mii de ani dupa unele studii si au functionat mai mereu destul de bine. In prezent, terapiile complementare si alternative sunt din ce in ce mai populare peste tot, oamenii cheluind mii de dolari pentru servicii in care cred si pe care le-ar apara oricand.

Si de ce apeleaza oamenii la terapiile alternative? Nu, nu pentru ca doctorii nu ar fi pasionati de ceea ce fac si nu ar incerca sa ajute, nu ar intelege pacientul. Adevaratul motiv e altul: medicina alopta conventionala nu poate sa sustina nevoia existentei unei perspective holistice asupra sanatatii. Medicina alopata conventionala ramane inca in faza de inceput in comparatie cu abordarile traditionale.

La baza medicinei alopate se afla patru elemente importante: e o singura cauza a oricarei boli, corpul nostru este o entitate materiala si nu e vreo masinarie cu un mecanism care merge ceas, opusul vindeca, doar metodele care au fost dovedite si sunt eficiente se pot folosi la tratamente.

Medicina alopata traditionala trateaza boala, nu individul, spre deosebire de medicina holistica alternativa, unde exista o legatura intre om si mediu, legaturi ce trebuie pastrate si refacute inter si extern.

Medicina alopata crede cu tarie intr-o singura cauza a bolilor, in vreme ce medicina holistica sustine un model etiologic multifactorial in privinta bolilor. Cu alte cuvinte si stresul provoaca boala, dar si apa nepotabila, aerul poluat, mancarea proasta pot cauza bolile.

Medicina alopta crede cu tarie in practica baza pe cercetare, pe rezultate clare. Insusi Hipocrate credea ca omul are o capacitate proprie de vindecare in sine, promovand o metoda si un sistem  de prevenire si vindecare a bolilor. Si cine era Hipocrate? Parintele medicinei occidentale. Toate teoriile sale au fost la baza medicinei alopate conventionale.

Medicii naturopati de astazi se bazeaza pe abordarea holistica in timpul practicii acestui tip de medicina. Medicina naturopata are la baza sapte principii: puterea vindecatoare a naturii, nu face rau, gaseste cauza, trateaza intreaga persoana, preventia, bunastarea, doctorul e un profesor.

Si totusi medicina alopata este vazuta de cele mai multe ori ca un adjuvant al medicinei traditionale acolo unde nu exista alte solutii in afara de interventii chirurgicale sau interventii mai periculoase. Insa nimic nu va bate modalitate traditionale de a restabili functionarea corecta a organismului uman si de a preveni alte probleme viitoare.

In medicina alopata se foloseste tot ce tine de farmacologie si de interventii fizice, operatii, pentru a trata simptome si procesele patologice ale bolilor. Medicina holistica crede mai degraba in sistem si intr-un tot ce determina cum functioneaza toate partile componente.

Tot timpul medicina alopata va cauta sa vada care sunt cauzele simptomelor prezentate si va indica o multime de analize, teste pentru depistarea organului sau sistemului din corp care a generat fiecare simptom in parte.

Medicina holistica va privi bolile fizice ca fiind doar simptome ale dereglarilor ce nu au radacini in plan fizic. Apar dereglari emotionale, fizice, poate sociale, ambientale, spirituale, si asa se ajunge la anumite afectiuni.

Cand ajungem iarasi la echilibru exterior si interior ne vom simti mai bine. Pacientul se vindeca singur prin schimbarile din viata sa, medicul nu are un rol asa de important in medicina holistica.

Lasă un răspuns