Ti s-a intamplat si tie sa iei tratamente ce tin de medicina alternativa si complementara, sa mergi la medici si terapeuti si sa simti anumite schimbari in bine? Desi multe tratamente si practici din medicina alternativa par sa functioneze si te ajuta, in realitate, in anumite cazuri, rezultatele pe care le ai tin doar de efectul placebo… Dar ce e cu acest efect placebo si de ce medicina alternativa a apelat si la el in incercarea de a oferi „vindecare”?

Medicina alternativa a fost si inca este in centrul unor dezbateri aprinse legate de efectele tratamentelor si practicilor asociate cu aceasta. Si de multe ori de ajunge si la o discutie delicata legata de efectul placebo. Efectul placebo nu e altceva decat reactia pozitiva a unei persoane la o substanta inerta sau o forma de tratament care nu are niciun fel de efect medical dovedit stiintific sau are efecte neglijabile. Un astfel de efect se bazeaza pe puterea mintii de a altera simptome fizice, durere, anxietate, oboseala. Si cam toate problemele pe care le rezolva acest efect placebo sunt subiective.

Oamenii de stiinta folosesc efectul placebo in teste, cand se ofera pacientilor anumite pastile sau tratamente ce intra sunt incidenta acestui efect, fara a avea vreun rezultat pozitiv in vreun fel, doar pentru a compara si a studia ce se intampla in organismul nostru cand creierul preia controlul. De-a lungul timpului s-a tot demonstrat ca efectul placebo poate sa duca la cresterea tensiunii arteriale, a pulsului, poate duce la o viteza mai mare atinsa cand oamenii credeau ca iau stimulente ale sistemului muscular, nervos.

Nu se stie exact care e mecanismul complex din spatele efectului placebo, intalnit si in medicina alternativa, insa se crede ca al nostru creier poate sa determine foarte usor schimbari biologice si e afectat nivelul hormonilor legati de stres si mesagerii chimici din corp ce au legatura cu placerea si durerea. Important sa existe stimulul perfect la momentul potrivit ca sa avem efectul placebo. Si emotiile pot duce la transformari fizice si fiziologice in corp, deci contribuie la efectul placebo in medicina alternativa.

S-a observat ca efectul placebo apare mai ales cand exista: afectiuni care trec de la sine dupa n zile, cand avem remisie, o schimbare in comportament, perceptie alterata, interpretezi altfel simptomele, anxietate redusa, adrenalina nu mai e atat de multa in corp, schimbari chimice in creier, apar endorfinele, schimbari la nivelul creierului si imaginatiei, e un fel de regresie intr-o perioada cand nu aveai simptomele pe care vrei sa le tratezi.

La „functionarea” efectului placebo vor contribui si: caracteristicile sale, marimea, forma in care apare, atitudinea persoanei, daca te astepti sa te simti mai bine dupa un tratament cu efect placebo, relatia pacient-practician medicina alternativa, daca ai incredere in terapeut si iti doresti sa te faci bine cu siguranta efectul placebo va fi mai puternic.

De multe ori medicii si specialistii in medicina alternativa vor folosi efectul placebo ca sa ajute pacientii. Uneori pacientii primesc niste suplimente alimentare sau niste preparate care nu schimba cu nimic starea lor fizica, dar prin sugestie si un discurs perfect construit se incearca declansarea efectului placebo.

Terapia Reiki se bazeaza fix pe acest efect placebo, exista niste campuri de energie invizibila care sunt manevrate de un maestru care le „vede” cumva, e un fel de hipnoza facuta chiar pe tine, cu efecte bune de fiecare data. Acelasi lucru il face si supa de pui cand esti racit, o vezi recomandata mereu, desi nu are niciun efect asupra virusului si asupra gripei, racelii pe care doar ce ai inceput sa o simti in tot corpul.

Sa demonstrezi cu date stiintifice ca un tratament din medicina traditionala chiar functioneaza e altceva. Multe studii legate de medicina alternativa nu au inclus si grupuri de pacienti, indivizi carora li se inducea efectul placebo. Acupunctura e un domeniu extrem de dificil de inclus in studii. Sunt studii totusi care au dovedit ca si acupunctura originala, cu ace, si acupunctura „fake” au rezultate la fel de bune, dar durerea disparea doar pentru ca era in joc efectul placebo de cele mai multe ori.

Efectul placebo e incurajat si prin marturiile celor care au utilizat x produs promovat. Aici e si vina celor care privesc reclamele, consumatorii, care nu vor sa recunoasca faptul ca sunt pacaliti intr-un fel. Dar unele efecte placebo sunt datorate si conditionarii in medicina alternativa, atribuirii de beneficii la ceva ce cu siguranta nu a avut niciun rol in imbunatatirea simptomatologiei tale.

Insomnia e cel mai bun exemplu pentru efectul placebo. Daca nu ai dormit bine o noapte corpul are nevoie sa se refaca neaparat si are nevoie de somn, deci noaptea urmatoarea vei dormi foarte bine. Dar iei si pastile pentru dormit si crezi ca dormi bine din cauza lor a doua noapte, cand e vorba doar de efectul placebo si de corpul tau care se regleaza singur… Cam toate remediile din plante pentru insomnie nu prea au efecte, insa totul are legatura cu asa numita conditionare si, fireste, cu efectul placebo…

Lasă un răspuns