medicina integrativa

Multa lume a auzit deja despre medicina complementara, medicina alternativa. Insa mai exista si medicina integrativa. Este o ramura derivata a medicinei care isi propune sa ajute bolnavii cronici si pe cei cu boli complexe. I se spune integrativa pentru ca va combina tratamente si tehnici de tratare, metode ce apartin medicinei conventionale si complementare, alternative. Practic te folosesti de tot ce ai la dispozitie ca sa ajuti pacientul sa treaca cu bine de tot ceea ce are si sa se faca repede cat mai bine.

Putem vedea de la yoga la chiropractica sau meditatie alaturi de tratamente obisnuite si nu ar trebui sa ne mire, asta e specificul medicinei integrative.

In medicina integrativa discutam despre medicina conventionala, traditionala, care implica tratamente cu medicamente, interventii chirurgicale, schimbari ale vietii, dar si medicina complementara cu tot ce are ea mai buna, meditatie, yoga, chiropractica etc, medicina alternativa, acupunctura, de exemplu.

Si pana la urma cine ne va tratata daca avem atat de multe tipuri de medicina intr-una singura? Vor fi echipe mixte cu doctori, asistenti, specialisti din toate domeniile complementare, specialisti in masaj, yoga, meditatie, acupunctura etc. Practic dupa un asemenea tratament nu se vindeca doar corpul, ci si mintea si spiritul.

De retinut ca terapiile complementare si alternative nu inlocuiesc tratamentul conventional. Ele doar te ajuta sa faci fata simptomatologiei, complicatiilor, efectelor secundare.

Cui se adreseaza medicina integrativa? Unor pacienti care sufera de mult de boli cronice, unor pacienti cu o complexitate prea mare a afectiunilor, dar si celor care vor sa beneficieze de pe urma acestor tipuri de medicina.

Medicina integrativa poate tratata fara probleme de la astm si cancer, la durere cronica, diabet, dureri de cap, infertilitate, sindromul colonului iritabil, dureri de articulatii, dureri de gat, sciatica, boli mintale, axietate, depresie, insomnie, ADHD, PTSD etc.

Se apeleaza la tratamente naturiste pe langa cele chimice, cu medicamente specifice, la schimbari de dieta, la terapii pentru minte si suflet, la biofeedback, reiki, yoga, meditatie, hipnoza, acupunctura sau reflexoterapie.

Prin contributia unui numar mare de specialisti din atat de multe domenii vei gasi atat tratamentele adecvate pentru tine, cat si cele mai bune abordari combinate ca sa te simti perfect la final de tratamente recomandate. Pacientul e mereu in centrul atentiei in medicina integrativa, asa ca sansele sa se simta excelent la final sunt foarte mari. Plus ca primeste toata atentia de care are nevoie si poate discuta pe mai multe „paliere” atunci cand incepe un tratament complex pentru rezultate notabile.

Care ar fi beneficiile concrete ale medicinei integrative?

  • Abordare complexa si completa-daca o metoda traditionala nu functioneaza atunci cu siguranta iti sunt recomandate altele din alte tipuri de medicina pana reusesti sa scapi de toate problemele pe care le ai;
  • Tratarea persoanei, nu doar a afectiunii. Se tine cont de aspectul biologic, comportamental, psihosocial si de mediu de fiecare data;
  • Imbunatateste sanatatea generala. Ai imunitate mai buna, ai grija de nutritie, de dezechilibrele hormonale, te feresti de toxinele din mediu;
  • Previne alte probleme de sanatate pana sa apara si sa ne simtim rau. Medicina integrativa este una preventiva, te invata sa fii proactiv si sa previi alte boli cunoscand statusul sanatatii tale si avand grija mereu de el inainte sa te trezesti ca esti iar bolnav;
  • Medicina integrativa se poate aplica medicinei primare si celei specializate. Putem sa ne folosim de ea si in psihiatrie, managementul durerii, in gastroenterologie etc.

In multe zone ale globului avem deja medicina integrativa recunoscuta si folosita in mod curent, sunt si specialisti in acest tip de medicina, asa ca va trebui sa ne obisnuim cu terminologia si cu tot ce poate oferi medicina aceasta „ciudata” pentru ca ne va ajuta cu adevarat cand avem mai mare nevoie de ea.

Lasă un răspuns