medicina alternativa dezavantajele

Medicina alternativa este o varianta foarte populara a medicinei traditionale, moderne, bazata pe medicamente de sinteza administrate pacientilor cu probleme. Asa cum ii spune si numele, medicina alternativa foloseste remedii sau produse, diverse practici, sisteme cu principii si mecanisme terapeutice pentru a ameliora simptomatologia comuna diferitelor afectiuni.

Tot ce nu face parte din medicina conventionala, principala, moderna poate fi incadrat in medicina alternativa. Desi nu ai avea de ce sa te temi, multa lume si chiar medicini ajunge/ajung sa se teama de medicina alternativa sau sa fie total impotriva medicinei alternative…

In medicina alternativa sunt incluse terapii diferite, traditionaliste, de exemplu acupunctura, moderne, tearpia prin ras, grafoterapia si multe altele. Cele mai multe abordari si terapii se bazeaza pe ideea ca „naturalul” e mereu mai bun decat tot ce inseamna medicina clasica. Perspectiva tratamentului natural alternativ nu este una corecta in totalitate. Cele mai periculoase si mai otravitoare substante din lume, de exemplu ricin, arsenic, venin de sarpe, mercur sunt naturale… Deci atributul „natural” nu este unul potrivit pentru discutiile despre medicina alternativa.

Nicio terapie din medicina alternativa nu este sigura, nu este garantata 100%. Sunt foarte multe riscuri asumate cand urmezi tratamente alternative si multe efecte secundare ale substantelor esentiale din fiecare tip de tratament. Dar pacientii continua sa se adreseze practicantilor medicinei alternative si sa incerce terapiile propuse indiferent de gravitatea bolilor pe care le au.

Medicina alternativa este sustinuta si de tot ce inseamna mass-media, sunt foarte multe cazuri de oameni care apar si spun ca s-au vindecat cu x tratament alternativ pe cand aveau o boala destul de grava si de avansata. Adevarul e denaturat de cele mai multe ori prin omisiune, multe cazuri prezentate nu sunt de fapt unele atat de reale, asteptarile sunt insa foarte mari. Practic se construiesc asteptari foarte mari si pacientii ajung sa creada in terapii alternative si in medicina alternativa mai repede decat iti pot inchipui.

Si asa se ajunge la dezaprobarea medicinei alternative ca… alternativa la medicina clasica atat in randul oamenilor obisnuiti, al pacientilor, cat si in randul medicilor cu experienta. Au dreptate pacientii si medicii? Cu siguranta. Sunt fundamentate aceste nemultumiri si ele sunt din ce in ce mai multe si mai mari, mai articulate de la un an la altul pe masura ce medicina alternativa si terapiile alternative castiga tot mai mult teren in toata lumea.

Nu exista cercetari stiintifice minime in cele mai multe cazuri, dovezi stiintifice clare legate de efectele benefice ale unor tratamente alternative. Si cand nu exista cercetare, cand stiinta nu a putut sa ofere un verdict increderea nu are cum sa existe nici ea. Tratamentele alternative sunt de lunga durata, depinde de substantele din produse si de terapii, de modul in care reactioneaza organismul. Pacientul trebuie sa se implice activ in timpul procesului de „vindecare” odata ce a inceput un tratament sau o terapie alternativa.

In cazuri de urgenta nu prea ai ce face cu terapia alternativa, cu medicina alternativa; medicina traditionala te ajuta in schimb oricand, asa ca medicina alternativa este doar pentru afectiunile si simptomatologia usoara, nu pentru cazuri extrem de grave. Plus ca nu exista reglementari, reguli clare pentru medicina alternativa peste tot unde se practica. Si de aici o serie de probleme si neincrederea, revolta medicilor si a pacientilor.

Dincolo de aceste dezavantaje, trebuie sa intelegem ca medicina alternativa si terapiile alternative sunt adjuvante in cazul tratamentelor clasice, prescrise de catre medicii specialisti. Ele se pot prescrie doar de catre practicieni cu experienta si studii in domeniu cand se doreste o… alternativa la tratamente traditionale, moderne, dar nu vor inlocui niciodata tratamentul de baza. Asa cum putem bea un ceai din diferite plante pentru dureri de rinichi, dar luam si tratamente pentru durerile de rinichi de la farmacie, asa putem sa ne bazam pe medicina alternativa, dar sa apelam prima data la medicina moderna, traditionala, clasica.

Medicina alternativa trebuie tratata de fiecare data cu multa atentie. E nevoie de documentare, de atentie la detalii si la tot ce se promite in urma tratamentelor pentru a avea mereu efectele dorite de la tratamentele primite. E important sa avem discernamant, sa implicam si logica in alegerea terapiilor alternive, tratamentelor alternative si sa avem incredere in ele atat timp cat vom gasi si un feedback pozitiv in privinta acestora.

Lasă un răspuns