galactoree lapte matern

Galactoreea nu este o boala in sine. Ea doar anunta niste probleme pe care probabil nu le-ai sesizat si care au nevoie de toata atentia ta in viitorul apropiat. Galactoreea se manifesta prin descarcari de lapte aparute la nivelul mameloanelor, exact ca in timpul lactatiei de dupa nastere.

Nu exista nicio legatura intre alaptare si galactoree. De regula apare la femei, chiar si la cele care nu au avut niciodata copii si la cele ce au trecut de momentul instalarii menopauzei. Dar galactoreea se manifesta uneori si la barbati sau la copiii foarte mici…

Galactoreea apare frecvent atunci cand exista o stimulare a sanilor foarte puternica, cand femeia a luat un medicament care are ca efecte secunde si galactoreea, cand apar probleme cu glanda pituitara. Un nivel crescut de prolactina in corp, hormonul care stimuleaza productia de lapte cand intervine alaptarea, ar putea fi vinovatul pentru galactoree. Si de multe ori cauzele galactoreei nu sunt pe deplin cunoscute, ea dispare de la sine in timp.

Simptomatologia galactoreei este una evidenta si usor de diagnosticat. Incepi sa ai lapte matern care curge din mameloane, ca si cum te pregatesti de alaptare, ai scurgeri spontane sau manuale, ai un san sau amandoi afectati, menstruatia nu mai e regulata, daca inca ai ciclu menstrual si nu ai ajuns la menopauza. Simptomele descrise sunt completate de durerile de cap, problemele cu vederea.

Daca galactoreea a aparut din cauza stimularii excesive a sanilor in timpul activitatii sexuale normale si a contactului prelungit si excesiv cu zona respectiva atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Descarcarile vor disparea de la sine cand nu va mai exista stimulare. Cand activitatea sexuala si stimularea au incetat si tot ai descarcari la nivelul sanilor e bine sa mergi la doctor cat mai rapid.

Se mai intampla sa ai descarcari sangeroase, galbene, transparente in mod spontan din zona sanilor, moment in care ar trebui sa te prezinti la oncologie pentru ca s-ar putea sa fie vorba de cancer mamar.

Cauzele galactoreei sunt clare si ele. Prea multa prolactina in corp, hormon pe care il genereaza glanda pituitara, sedative, antidepresive cu efecte adverse, antipsihotice, medicamente pentru tensiune, toate pot duce la declansarea galactoreei. Si anticonceptionalele contribuie la aparitia galactoreei, la fel si hipotiroidismul sau bolile cronice de rinichi.

Probleme la nivelul nervilor de la sani aparute in timpul unor operatii, arsurile, ranile la piept, stresul ar putea fi pe lista de cauze ale galactoreei.

De multe ori doctorii nu pot identifica o cauza exacta pentru galactoree. Atunci discutam despre galactoree idiopatica. Ar putea fi vorba de un tesut al sanilor prea sensibil la nivelul de prolactina din corp. Daca exista sensibilitate la prolactina orice fel de nivel al prolactinei si fluctuatii mici vor duce la galactoree.

La barbati, pentru ca si ei se confrunta cu aceasta problema ciudata, galactoreea apare cand e o problema cu nivelul de testosteron, cand sanii se maresc, devin mai sensibili. Disfunctiile erectile si lipsa de apetit sexual ar putea fi asociate cu deficiente la nivelul nivelului de testosteron din corp.

La copiii cu varste foarte mici, la nou-nascuti, putem avea de asemenea galactoree. Un nivel prea mare de estrogen maternal care trece de placenta si ajunge in sangele copilului ar putea fi un factor declansator. Tesutul sanilor copilului devine mai mare. Din fericire va fi vorba de descarcari de moment si galactoreea va disparea de la sine.

Diagnosticarea galactoreei e dificila. Se incepe cu o examinare fizica atenta, se analizeaza lichidul care curge din sani, se recomanda analize de sange pentru determinarea nivelului de prolactina din corp. Daca se constata un nivel prea mare se testeaza si TSH-ul, hormonul asociat tiroidei.

Uneori se recomanda teste de sarcina la femei ca sa se scoata din discutie sarcina. Mamografia va fi de folos in diagnosticarea galactoreei, la fel si ultrasunetele sau RMN-ul la creier. Cand un medicament ar putea fi cauza galactoreei se va lua pentru o perioada scurta de timp, sub supraveghere medicala, pentru a se observa manifestarile la nivel corporal, efectele adverse.

Tratamentele pentru galactoree vor rezolva si vor viza cauzele acesteia, daca sunt determinate corect. Medicamentele care scad nivelul de prolactina din corp si blocheaza efectele prolactinei ar putea ajuta la eliminarea galactoreei.

Se va stimula productia de hormoni tiroidieni cu medicamente speciale, daca de vina e hipotiroidismul, se vor lua medicamente pentru micsorarea tumorilor pituitare, daca a aparut si o tumora in timpul diagnosticarii galactoreei.

Lasă un răspuns