ejaculare intarziata

In timpul oricarui act sexual organele genitale ale femeii si ale barbatului au parte de o stimulare intensa. Cand stimularea este suficient de puternica apare si orgasmul. La barbati, stimularea organelor sexuale duce la erectie in prima faza, iar in faza de copulatie stimularea suficienta declanseaza orgasmul masculin, moment in care are loc si ejacularea.

Momentul in care are loc orgasmul masculin depinde de foarte multi factori. Unii barbati au nevoie de o stimulare timp de cateva secunde pentru a ejacula, alti barbati ajung la cateva minute de stimulare pana sa poata ejacula. In cazuri exceptionale ejacularea apare dupa o perioada mai lunga de timp sau nu apare deloc, desi exista stimulare si partenerii se afla in faza de copulatie. Afectiunea poarta numele de ejaculare intarziata si este una destul de jenanta pentru barbatii care ajung sa o „experimenteze”.

Ejacularea intarziata poate fi doar o problema temporara sau poate fi o problema care te va „urmari” toata viata. E ceva normal pentru barbati sa aiba ejaculare intarziata din cand in cand. Ea devine o afectiune si trebuie tratata cand se repeta mereu la fiecare act sexual si cauzeaza probleme pentru barbat si partenerul sau sexual.

Simptomatologia ejacularii intarziate este una destul de evidenta. Barbatul are nevoie de 30 de minute sau mai mult, stimularea sexuala trebuie sa fie intensa ca sa poata ajunge la orgasm si sa ejaculeze intr-un final. Unii barbati nu pot sa ejaculeze deloc daca sufera de ejaculare intarziata, indiferent de stimularea din timpul copulatiei.

De cele mai multe ori ejacularea intarziata apare pe fondul frustrarii, stresului, daca activitatea sexuala, copulatia, a fost intrerupta din cauza oboselii, iritatiei fizice, din cauza erectiei pierdute sau daca partenerul sexual a cerut expres intreruperea sexului. Barbatii cam au probleme sa ajunga la orgasm in timpul copulatiei si altor activitati sexuale. Sunt si barbati care pot sa ajunga la orgasm si sa ejaculeze doar cand are loc masturbarea.

Avem doua categorii de ejaculare intarziata, bazate pe simptomatologie. Ejacularea intarziata „pe viata” este prezenta inca de la maturitatea sexuala, cea dobandita apare dupa o perioada de activitate sexuala perfect normala, cu ejaculari normale dupa o perioada scurta de timp.

Pe de alta parte, ejacularea intarziata generalizata nu se limiteaza la anumiti parteneri sexuali sau tipuri de stimulari sexuale, cea situationala apare doar in anumite scenarii. Aceste categorii ajuta la diagnosticare si la prescrierea de tratamente corecte.

Cauzele ejacularii intarziate sunt clare. Poti ajunge sa te confrunti cu aceasta problema din cauza unor medicamente, din cauza unor operatii sau afectiuni cronice, din cauza unor probleme psihice, depresie, anxietate, stres. Cauza ejacularii intarziate e un cumul de factori fizici si psihologici.

Cauzele psihologice ale ejacularii intarziate pot fi si problemele in relatie, comunicarea slaba intre parteneri, anxietatea legata de performanta in pat, incredere in sine la pamant, tabuuri culturale si religioase, diferente intre realitatea sexului cu partener si fanteziile sexuale.

Medicamentele care duc la ejacularea intarziata ar putea fi antidepresivele, medicamente pentru tensiunea arteriala marita, diureticele, antipsihoticele, la care se adauga si consumul de alcool.

Cauzele fizice ale ejacularii intarziate pot fi: defecte din nastere la nivelul sistemului reproducator, probleme la nervii pelvieni care sunt raspunzatori de orgasm, infectii genitale, operatii de prostata, boli neurologice, dezechilibre hormonale, hipotiroidism, hipogodanism, ejaculare retrograda.

Pe langa aceste cauze adaugam si inaintarea in varsta, e normal sa ejaculezi mai greu pe masura ce imbatranesti, diabetul, scleroza multipla.

Diagnosticarea ejacualarii intarziate se va face doar in cabinetul medical, de catre un medic specialist. Se incepe cu un examen fizic al organelor sexuale masculine, se continua cu analiza istoricului medical al pacientului. Se vor recomanda analize de sange, pentru a scoate din discutie diabetul, nivelul scazut de testosteron, bolile cardiovasculare, dar si teste de urina.

Tratamentele pentru ejacularea intarziata depind de cauzele care au dus la aparitia afectiunii. Pentru inceput se vor prescrie medicamente din diverse categorii pentru a incuraja ejacularea mai rapida in timpul copulatiei. Se vor scoate din schemele de tratament medicamentele care ar putea duce la ejacualarea intarziata. Nu exista medicamente speciale pentru tratarea acestei afectiuni, ele sunt de regula medicamente pentru boala Parkinson, antidepresive, medicamente pentru diverse alergii.

Consilierea psihologica va fi necesara daca e vorba si de anxietate si de depresie, de alte boli psihice si probleme psihice care ar duce la ejacularea intarziata. De regula la sedintele de psihoterapie participa si partenerul sexual, e bine sa ajungi si la un terapeut sexual. Tipurile de consiliere psihologica de care ai nevoie vor depinde de starea ta psihica si de manifestarile psihice observate.

Lasă un răspuns