dureri articulatii

Artrita idiopatica juvenila afecteaza adesea copiii cu varste pana in 16 ani. Odata instalata, acest tip de artrita poate determina aparitia unor dureri persistente de articulatii, umflaturi, rigiditate articulara. Perioada in care simptomele sunt prezente se poate reduce la cateva luni, dar copiii pot sa se confrunte cu simptomatologia ani de zile.

In functie de tipul de artrita idiopatica juvenila intalnit pot sa apara complicatii, probleme de crestere, articulatii afectate la nivel de tesut sau inflamatii oculare. Toate tratamentele vor incerca sa controleze inflamatiile si durerile si sa imbunatateasca functionalitatea articulara, sa previna deteriorarea tesuturilor.

Simptomatologia artritelor idiopatice juvenile este una foarte usor de recunoscut la copii. Apar durerile greu de suportat, la nivelul articulatiilor, apare schiopatatul mai ales dupa somn, inflamatiile articulare, genunchii par mai mari, de exemplu, rigiditatea articulara, miscarile nu par naturale dupa somn mai ales. In plus, se va observa aparitia febrei, inflamarea ganglionilor limfatici, iritatii cutanate la nivelul trunchiului.

Artrita idiopatica juvenila poate afecta una sau mai multe articulatii, sunt multe tipuri si subtipuri, dar cele mai frecvente sunt cele sistemic, oligoarticulare si poliarticulare. Determinarea unui anumit tip depinde de manifestarile clinici si de prevelenta unor simptome precum febra sau iritatiile cutanate, de exemplu. Ca orice tip de artrita comuna, si artrita idiopatica juvenila poate avea perioade in care nu pune probleme si perioade critice, cu simptomatologie acuta.

Cauzele artritei aparute la copii au legatura cu atacul sistemului imunitar uman asupra propriilor celulele si tesuturi. Nu se stie de ce se intampla asa ceva, dar mediul sau factorii ereditari ar contribui la aceasta schimbare de tactica din partea sistemului imunitar. Unele forme, tipuri de artrita idiopatica juvenila sunt mai comune la fetite si au o incidenta mult mai mare ca la baieti.

Complicatiile afectiunii sunt unele importante. Pe langa problemele oculare si inflamatii locale vor aparea si probleme de crestere pentru ca oasele si scheletul, articulatiile nu se vor mai dezvolta in mod normal.

E dificil sa pui un diagnostic corect cand te confrunti cu artrita idiopatica juvenila pentru ca durerea poate avea mai multe cauze. Se vor recomanda analize de sange, ESR, rata de sedimentare eritrocitara, proteina C-reactiva, CRP, pentru determinarea inflamatiei generale din corp, anticopri antinucleari, factorul reumatoid. De asemenea, se vor face neaparat radiografii, RMN pentru a scoate din discutii alte afectiuni ce ar putea duce la simptomatologia identificata.

Tratamentele pentru artrita idiopatica juvenila se vor axa pe mentinerea unui nivel normal de activitate fizica si sociala in fiecare zi. Se vor prescrie medicamente antiinflamatoare fara steroizi, ibuprofen e cea mai buna alegere pentru reducerea inflamatiilor si reducerea durerilor. Si medicamentele antireumatice ar putea fi bune daca sunt cazuri mai grave de artrita idiopatica juvenila, agentii biologici moderni, niste medicamente speciale cu efecte bune asupra acestui tip de artrita. Se reduce inflamatia sistemica si e prevenita inflamatia articulara.

Pentru rezultate mai bune se pot include in tratament si corticosteroizii care vor controla simptomatologia pana la intrarea in actiune a altui medicament. Si inflamatiile nu vor mai fi atat de puternice si de greu de suportat cu medicamentele din categoria amintita.

Copiii care sufera de artrita idiopatica juvenila vor merge si la terapie pentru a mentine articulatiile flexibile si a permite miscari normale si un tonus muscular bun. Terapeutul va recomanda exercitii zilnice de facut acasa i echipamente de protectie pentru copil. Echipamentele de protectie vor feri articulatiile de probleme si le vor mentine intr-o pozitie functionala adecvata.

In cazuri rare se recomanda si interventii chirurgicale pentru a imbunatati functionalitatea articulara. Recuperarea e de durata si astfel de interventii vor fi de evitat daca exista si alte alternative de tratament mai putin invazive. Artrita idiopatica juvenila ramane o afectiune pe care ar trebui sa o privim cu ingrijorare si sa incercam sa o diagnosticam corect inca de la primele semne. E dificil pentru ca afecteaza copiii cu varste mici care nu pot exprima clar ce se intampla in organismul lor, insa nu e imposibil. Cu atentie si un medic bun se va reusi tratarea sau prevenirea sa.

Lasă un răspuns