deviatie sept

Deviatia de sept este o „anomalie” pe care o intalnim destul de des. Un sept deviat apare cand septul nazal este pozitionat intr-o parte. Pasajul nazal unde exista aceasta deviatie de sept este mai mic. Cand avem deviatii de sept severe e foarte greu sa respiram si e imposibil sa inspiram corect. Adesea intalnim sangerari si probleme majore de respiratie daca deviatiile de sept nu sunt corectate la timp.

Deviatia de sept se poate „corecta” prin operatii simple si recuperarea e rapida.

Deviatia de sept nu pune probleme majore la inceput, cat suntem inca mici si suntem in dezvoltare. E o afectiune fara simptome evidente. Unele deformari ale septului pot cauza la un moment dat, in special in viata de adult mai multe simptome clare care anunta deviatiile de sept.

Pe lista de simptome tipice pentru deviatiile de sept includem obstructiile nazale, sangerari din cauza uscarii cailor respiratorii superioare, narilor si zonei septului, dureri faciale, un suierat suparator in timpul somnului. De multe ori pacientii care au deviatii de sept serioase prefera sa doarma doar pe o parte pentru a putea respira mai bine. Mai apar si infectii ale sinusurilor foarte dese.

Cauzele deviatiilor de sept sunt multe. De exemplu, putem sa avem deviatia de sept de la nastere, fatul o dezvolta in uter si este vizibila clar dupa nastere. Loviturile directe in zona nasului duc la deviatii de sept imediate. Si copiii mici, cand se nasc, pot avea astfel de lovituri involuntare si presiune crescuta pe zona nasului la expulzarea din uter si vagin.

Deviatiile de sept severe pot sa cauzeze blocaje nazale, senzatie de gura uscata, congestii nazale frecvente, somn fragmentat din cauza respiratiei incorecte.

Tratamentele pentru deviatiile de sept sunt simple si urmaresc ameliorarea simptomatologiei. Decongestionantele nazale, pentru a putea respira mai bine, pastile si chiar spray. Antihistaminicele sunt prescrise adesea cand apare deviatia de sept ca diagnostic pentru anumiti pacienti, se adauga spray cu steroizi, aplicat timp de trei saptamani pentru a avea efectele dorite.

Medicamentele nu corecteaza deviatia de sept. Doar operatiile chirurgicale o pot corecta, se repozitioneaza septul pe mijlocul interiorului nasului. De regula se efectueaza si o rinoplastie odata cu septoplastia pentru modificarea oaselor si cartilajelor de la nas, rezultand o forma si o marime schimbata.

Lasă un răspuns