La varsta la care pot procrea, femeile se pot confrunta cu sindromul ovarelor polichistice. Este o afectiune hormonala, care influenteaza menstruatia, o prelungesc si nu mai apare cu aceeasi regularitate, ducand si la aparitia in exces a hormonului masculin.
Ovarele sunt direct infuentate de aparitia acestei boli, fiindu-le imposibil sa mai elibereze ovule spre a fi fecundate din cauza unor foliculi plini cu lichid.
Primele semne si simptome asociate cu sindromul ovarelor polichistice apar odata cu prima menstruatie, chiar in timpul pubertatii. Dar ne putem trezi si mai tarziu cu aceasta afectiune din cauza greutatii in exces. Diagnosticarea e foarte simpla, medicul stie ca are in fata o pacienta cu acest sindrom daca menstruatia e neregulata, ciclul menstrual e prelungit. Scurgerile din timpul menstruatiei sunt abundente, pacientele pot avea mai putin de noua menstruatii pe an si mai mult de 35 de zile intre perioadele menstruale.
Cand mai apare si androgenul in exces, hormonul masculin, si par in exces la nivel corpului, al fetei, acnee si chiar chelie pe care o vedem doar la barbati atunci diagnosticul e clar. Ovulele sunt inconjurate de foliculi cu lichid si nu pot fi eliberate regulat spre a fi fecundate la un moment dat, daca femeia isi doreste sa ramana insarcinata.
Nu se stie exact de ce apare sindromul ovarelor polichistice, dar medicii cred ca ar fi vorba despre insulina in exces, care determina si producerea de androgen in exces, de unde si problemele cu ovulatia normala. Productia de substante pentru a lupta cu infectiile, pe care o vedem in mod normal la celulele albe, e redusa, de aici si productia prea mare de androgen si probleme cu vasele de sange si cu inima.
Si factorul ereditar joaca un rol foarte important, unele gene pot fi legate direct de manifestarea simptomatologiei sindromului.
Complicatiile care pot sa apara sunt multe. Infertilitate, diabet gestational, tensiune marita, sindrom metabolic cu risc crescut de aparitie a unor boli cardiovasculare, diabet de tip II, apnee in somn, depresie, anxietate, sangerari uterine anormale. Acestea sunt doar cateva exemple de complicatii derivate din aparitia sindromului ovarelor polichistice.
Revenind la diagnostic, medicul va efectua un examen pelvian, va recomanda analize de sange si ultrasunete.
Tratamentele vor fi prescrise pentru controlul acneei, obezitatii, pentru prevenirea infertilitatii. Ele vor fi completate de exercitii fizice, de diete care nu sunt bazate pe calorii in exces, pe o pierdere in greutate moderata. Din lista de tratamente pentru sindromul ovarelor polichistice putem aminti combinatiile de anticonceptionale, terapia cu progestin, dar si pastile pentru echilibrarea nivelului de estrogen sau metformina, chiar si electroliza va fi utila.