Grupele de sange clasifica sangele in asa fel incat personalul medical sa stie exact ce tip de sange este compatibil cu sangele de care are nevoie un pacient. Transplantul si transfuzia depind de grupele de sange si de compatibilitatea lor. Insa pe langa aceste aspecte medicale grupele de sange sunt foarte importante si din perspectiva nutritiei, pot influenta dieta noastra zilnica si ne pot ajuta sa avem o dieta adecvata grupei de sange si un organism mai sanatos.
Teoretic, o grupa de sange nu e altceva decat un sistem de clasificare ce permite medicilor si personalului medical sa stabileasca usor niste compatibilitati cand cineva are nevoie de sange, de transfuzie. Sunt patru tipuri de grupe de sange: A, B, AB si 0. Cum se determina grupa de sange? Foarte simplu, in functie de prezenta antigenului A sau B in celulele rosii ale sangelui. Proteina factorul Rh e cea care ii ajuta pe specialisti sa determine grupa de sange exacta. Grupa de sange este pozitiva daca exista proteina si negativa, daca nu exista. Deci avem patru grupe de sange comune: A pozitiv, A negativ, B pozitiv, B negativ, AB pozitiv, AB negativ, 0 pozitiv, 0 negativ.
Compatibilitatea dintre grupe care devine foarte importanta la transplant si la transfuzii se reduce la un lucru foarte simplu: sistemul imunitar recunoaste sau nu antigenii din sangele donat, din transfuzie. In functie de tara si regiunea in care ne aflam s-ar putea sa avem o grupa de sange comuna, mai frecventa-de exemplu, in SUA avem grupa 0 pozitiv comuna si foarte rar apare si grupa AB negativ.
In afara sistemului ABO de clasificare a grupelor de sange mai avem inca 600+ antigenti care ar putea sa fie raportati la celulele rosii din sange. Si exista 30 de sisteme de grupe de sange diferite legate de acesti antigeni unici. Alte sistemele de grupe de sange ar include grupul Duffy, antigen K, grupa luterana, Kidd. Cea mai rara grupa de sange este Rh-nul, ea e prezenta in cazul a doar 50 de oameni din lume, e asa numita grupa de aur.
Grupele de sange se mostenesc genetic de la parinti. Pentru ca sunt atat de multe combinatii posibile s-ar putea sa nu ai aceeasi grupa de sange ca mama sau ca tata. In cazuri rare se mai pot schimba grupele de sange de-a lungul vietii, mai ales cand intervine transplantul de maduva osoasa, leucemia, infectii severe. Dar nu toate schimbarile survenite la nivelul sangelui sunt permanente.
Acum ca stii ce este cu aceste grupe de sange sa vedem ce ar trebui sa mananci si ce nu ca sa te simti bine in functie de grupa ta de sange.
Dieta in functie de grupele de sange tine in mare parte si de raspunsul fiziologic la anumite mancaruri legate de grupa ta de sange. Ceea ce mancam astazi in functie de grupele de sange e fix tipul de ingrediente si de mancaruri ce erau importante pentru individ cand o anume grupa de sange a evoluat, s-a „dezvoltat”. Riscul de boli cronice scade dramatic daca respectam dietele pentru grupele de sange, sanatatea noastra va fi mai buna, ne vom simti mult mai bine zi de zi.
Ce e bine sa mananci in functie de grupa ta de sange?
- Grupa A-esti predispus la boli de inima, cancer, diabet, deci ai nevoie de mancare, ingrediente organice, dieta vegetariana, exercitii fizice multe. Fara lactate, multe legume si fructe, cereale integrale, fasole, nuci, seminte;
- Grupa B-sistemul imunitar e unul robust, sistemul digestiv e tolerant, se adapteaza usor. Dar esti predispus la bolile autoimune, oboseala cronica, lupus, scleroza multipla. Pe langa exercitii fizice cat mai multe zilnic se recomanda diete variate, fructe, legume cat mai multe, proaspete de preferat, cereale de calitate, carne slaba, pui, peste, oua, lactate, dar fara nuci si seminte;
- Grupa AB-din punct de vedere biologic avem o grupa si un organism mai complex. Putem combina exercitii fizice moderate cu diete luate de la grupele A si B. Te poti trezi oricand cu probleme cu inima, anemii, cancere. Deci poti manca tot ce mananca grupele anterioare, insa te vei concentra pe dieta vegane si ingrediente cat mai simple, gatite cat mai bine, dar nu foarte mult;
- Grupa 0-aici e nevoie de exercitii fizice intense, de proteine animale din belsug, dar fara lactate si cereale prea multe, aproape deloc daca se poate. Poti manca linistit tot ce contine gluten, linte, fasole, porumb, varza, dar in cantitati mici pentru ca te vor ingrasa sigur. Artritele, alergiile si astmul vor fi comune pentru acest tip de grupa de sange. Deci fara lactate si fara cereale in dieta, multa carne de calitate, de preferat slaba, insotita mereu de legume, oua, nuci, seminte, dar in cantitati moderate, atentie.
Ce nu e bine sa mananci in functie de grupa de sange?
- Grupa A-banane, cocos, papaya, caju, pistachio, bere, pui, peste, oua;
- Grupa B-porumb, rosii, hrisca, alune, seminte de susan, grau, pui, peste si oua;
- Grupa AB-cofeina, alcool, lapte integral, hrisca, porumb, nuca de cocos, banane, mango si ceai negru;
- Grupa O-spanac, varza, porumb, conopida, vanata, ciuperci, portocale, kiwi, fructe de padure, cocos, mazare, unt arahide, amidon grau.
Cat despre exercitiile fizice amintite, fiecare grupa are nevoie de exercitii fizice pe langa dieta. Yoga si Tai Chi pentru grupa A ar fi excelent, aerobic, jogging, mers pe biciclecta pentru grupa 0 o ora pe zi ar fi recomandat. Pentru grupa B de sange putin cardio si inot, mers pe bicicleta, jogging, dar nu excesiv, nu strica deloc, iar grupa Ab ar avea nevoie de mers pe jos, jogging, inot, dar fara efort, dar si de yoga.