mituri nutritie

Daca vrei sa ai un organism sanatos, care sa te ajute sa iti duci pana la capat tot ce ai de facut intr-o zi ai nevoie si de un regima alimentar adecvat. Aici intervine nutritia, o stiinta care vizeaza interactiunile dintre nutrientii din alimente si alte substante din hrana zilnica in raport cu mentenanta, dezvoltarea, reproducerea si sanatatea, starea de boala a organismelor umane.

Nutritionistul este cel care te ajuta sa ai o alimentatie echilibrata si un organism sanatos facand mici schimbari in meniul zilnic. Cum nutritia ca stiinta nu prea e atat de bine inteleasa au aparut de-a lungul timpului si multe mituri legate de ea, mituri care de multe ori sunt false.

Miturile despre nutritie tot apar si se tot rostogolesc in on-line, in special. De ce apar ele? Pentru ca oamenii nu prea inteleg ce e cu nutritia, nu stiu despre ce e vorba cand aud de nutritie corecta, apar tot felul de sfaturi pe Internet care par a fi unele venite de la specialisti, dar in realitate ele nu sunt deloc corecte.

Ca sa nu cazi si tu in capcana miturilor despre nutritie si sa faci alegeri gresite in viata ar fi bine sa le cunosti pe cele mai importante si sa stii daca sunt false sau adevarate chiar de cand le vezi scrise in on-line sau le auzi rostite pe langa tine.

Fructele si legumele proaspete sunt mult mai sanatoase decat cele la conserva, inghetate, uscate. Oamenii de stiinta au demontat de multa vreme acest mit. Fructele si legumele la conserva, inghetate, uscate sunt la fel de hranitoare si au la fel de multi nutrienti esentiali precum varianta fresh. Sunt si mai ieftine, mai usor de folosit. Dar e un lucru la care trebuie sa fim atenti: unele varietati uscate, inghetate, conservate au zahar prea mult, grasimi saturate, sodiu. E bine sa citim etichetele si sa alegem doar produsele care contin cantitati cat mai mici de adaosuri sau produse fara niciun fel de ingredient in plus.

Toata grasimea e daunatoare pentru organismul uman. Prin anii 1940, cand s-a descoperit ca o dieta plina de grasimi duce la cresterea colesterolului rau s-a recomandat reducerea grasimii din alimentatia de zi cu zi. Deja pana in 1980 toti doctorii, industria producatorilor de mancare recomandau o dieta fara prea multa grasime ca sa fim sanatosi. De aici s-a produs si o schimbare nociva pentru organismul nostru. Caloriile din grasime au fost inlocuite de cele din carbohidrati rafinati, faina alba folosita, zahar adaugat la greu.

Nu toate grasimile sunt nocive pentru organism. Grasimile mononesaturate sunt bune, cele gasite in ulei de masline, ulei din alte plante, nuci, seminte de in, peste. Alege si grasimile bune, fereste-te de produse cu zahar adaugat, pentru ca ai nevoie de ele pentru energie, pentru productia hormonala normala si pentru a avea functii normale la nivel celular, pentru a absorbi mai bine nutrientii din mancare.

Caloriile care intra trebuie sa si iasa din organism ca sa slabim pe termen lung. Stim deja ca daca vom consuma mai multe calorii decat ardem vom lua in greutate rapid. Si daca consumam, ardem mai multe calorii decat luam din alimentatia zilnica vom slabi rapid.

Nu e valabil mitul pentru ca stim deja ca nu toate produsele care par a fi pline de calorii ne si ingrasa. Mancarea procesata prea mult, dulciurile, fast-food-ul sunt de evitat. In loc sa tot numaram caloriile mai bine ne concentram pe mancatul sanatos, calitate si nu cantitate.

Pacientii care au diabet tip 2 nu ar trebui sa manance fructe. Aici e o confuzie veche. Nu se consuma sucuri din fructe cu mult zahar adaugat sau prea concentrate. Pacientii care consuma fructe intregi, fructe de padure, struguri, mere au risc scazut sa dezvolte diabet de tip 2, iar daca ai deja diabet vei putea sa controlezi mai bine nivelul glucozei din sange si glicemia daca alegi astfel de fructe proaspete. Din fructe iei nutrienti esentiali de calitate, iei si vitamine, minerale, antioxidanti.

Laptele vegetal, din plante este mai sanatos decat laptele de vaca, capra. Daca ne uitam intr-un supermarket vom vedea ca laptele vegetal se cumpara ca painea calda. Lumea crede gresit ca un lapte vegetal are mai multi nutrienti esentiali decat cel de vaca. In cazul laptelui de vaca avem in jur de 8 g proteina per cana, portie, laptele de migdale, de pilda, are 1-2 g per portie, cel de ovaz are 2-3 g proteina per portie. Daca mai avem si sodiu adaugat, zahar la greu, vom avea un lapte mult mai slab nutritiv decat cel de vaca si sanatatea noastra va avea de suferit cu siguranta.

Cartofii albi sunt nocivi pentru organism. Au index glicemic mare, au carbohidrati care se vor digera rapid, zaharul din sange va avea fluctuatii foarte mari. In cartofi avem vitamina C, potasiu, fibre, alti nutrienti esentiali, iar consumul cu tot cu coaja aduce si mai multe beneficii organismului, mai ales daca discutam despre deliciosii cartofi noi. Cartofii albi sunt buni pentru organism atat timp cat ii gatim corect, la cuptor, fierti, la abur, pe gratar. Ne ferim de cartofii prajiti in mult ulei incins si de

Nu trebuie sa dai copilului produse cu arahide in compozitie in primii ani de viata. Ani la randul oamenii de stiinta au avertizat parintii sa nu dea copiilor produse ce pot provoca alergii, oua, arahide in primii ani de viata. Insa in prezent, expertii in alergii spun ca e bine sa dam copiilor arahide si produse cu arahide inca de la varste mai mici.

Daca micutul tau nu are eczeme severe, alergii cunoscute la anumite alimente, poti sa introduci si arahidele din dieta, produse pe baza de arahide insa, nu arahidele intregi, crude, unt de arahide, de exemplu. De la 4-6 luni copilul poate tolera astfel de produse, adauga treptat in dieta, cate o lingurita mica si vezi ce reactie are copilul. Ideea este sa ai o dieta cat mai variata ca sa poti sa obisnuiesti sistemul digestiv al micutului cu tot felul de alimente si ingrediente ce au diverse texturi.

Proteinele din plante sunt „incomplete”. Dupa unii plantele nu prea au aminoacizi, baza pen tru proteine. In realitate, toate produsele din plante, de calitate, contin peste 20 de aminoacizi, inclusiv noua aminoacizi esentiali. Problema e cu proportia de aminoacizi prezenta in plante, care nu e satisfacatoare daca ne gandim la aminoacizii din produse si ingrediente animale.

Ziua poti manca un mix de produse pe baza de plante, nuci, cereale, dar le adaugi si la proteinele din carne.

Consumul de produse pe baza de soia poate duce la un risc crescut de cancer de san. In soia avem doze mari de estrogeni din plante, substante care ar stimula cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase, cel putin din studiile facute pe animale. Din contra, astazi s-a dovedit deja ca un consum regulat de cantitati mici din produse din soia ar contribui la prevenirea cancerului si la o simptomatologie nu atat de violenta. In produsele din soia ai proteine de calitate, fibre, calciu, vitamine si minerale din belsug, asa ca ar fi pacat sa nu poti profita de pe urma lor.

Sfaturile fundamentale de nutritie se tot schimba, si se schimba foarte mult. Desi stiinta si medicina au avansat si vor mai avansa mult de acum incolo, sfaturile de baza raman aceleasi-mai putine grasimi „rele” in meniul zilnic, fara mult zahar, alcool, carbohidrati „rai”, nu incerca sa ai portii cat mai mari, mananca doar cat are nevoie organismul ca sa functioneze bine astazi, poate si maine.

Lasă un răspuns