Anxietatea este o afectiune comuna si poate aparea oricand in viata noastra. Unii pacienti se confrunta cu simptome care dureaza cateva luni, altii le au toata viata. In cazurile fericite simptomatologia apare destul de rar si nu pune probleme majore, nu afecteaza viata de zi cu zi.
Prevenirea instalarii anxietatii poate fi mai usoara daca avem grija la ce mancam si ne gandim la o dieta speciala pentru aceasta afectiune. De asemenea, ea va contribui si la trecerea mai usoara peste simptomatologia anxietatii deja instalate.
Cand ai anxietate te confrunti cu o multime de simptome. Apare teama, tensiunile nejustificate, ingrijorari fara rost in viata de zi cu zi, esti foarte nervos si iti e foarte dificil sa te concentrezi. Nu mai relationezi ca inainte, ai probleme de comunicare, ai tensiune musculara care se tot acumuleaza si nu te lasa sa te misti in mod normal.
Simptomatologia nu dispare aproape niciodata de la sine, e nevoie de tratament daca afectiunea este agravata. De regula se poarta discutii cu pacientii, se apeleaza si la medicamente speciale pentru anxietate. Totusi, studiile au demonstrat ca si nutritia poate avea un rol foarte important in prevenirea si ameliorarea simptomatologiei asociate anxietatii. Ce ar trebui sa mananca daca suferim deja de anxietate agravata? Iata doar cateva sugestii de care ar trebui sa tii cont cand iti gandesti meniul zilnic.
Pestele gras. E gustos, il poti prepara cum doresti si are si Omega-3. Indiferent ca vei consuma somon, macrou sau sardine, hering sau pastrav, vei putea sa faci fata mai usor la anxietate si te vei simti mai bine. Daca vei consuma cu regularitate peste gras vei avea si vitamina D din belsug, vitamina care poate contribui la schimbarea starii de spirit si poate ajuta in tratarea anxietatii.
Oua. Sunt si ele sursa de vitamina D, au multe proteine, aminoacizi esentiali care contribuie la crearea serotoninei. Cu ajutorul serotoninei putem sa avem simptome mai usor de depasit daca suferim de anxietate. Ea ne calmeaza, ne relaxeaza si este implicata si in procesele asociate somnului.
Seminte de dovleac. Regleaza presiunea sanguina, echilibrul electrolitic din corp, au potasiu mult, ceea ce ar ajuta la reducerea simptomatologiei anxietatii si la reducerea stresului resimtit. Tot in semintele de dovleac delicioase intalnim si zinc, care ar fi excelent pentru cei care au anxietate si nu mai stiu cum sa faca fata simptomelor sale. Cele mai mari depozite de zinc din corp se afla tocmai in regiunele creierului care raspund de emotii, deci cu cat mai mult zinc ajunge acolo, cu atat mai bine.
Curcuma. Este un condiment indian foarte apreciat. Curcumina este ingredientul sau activ si reduce anxietatea si inflamatiile din corp, stresul oxidativ care e destul de pronuntat la cei care sunt anxiosi. Curcuma este foarte versatila si poate fi adaugata in aproape orice fel de mancare, are un gust placut si o aroma aparte, deci e foarte usor sa o folosesti atunci cand suferi de anxietate.
Iaurt. Se stie deja ca toate produsele fermentate sunt recomandate pentru sanatatea creierului. Iaurtul are bacterii bune, are efect antiinflamator si poate ameliora, daca e consumat cu regularitate, simptomatologia asociata anxietatii. Inflamatia cronica ar fi responsabila in parte de anxietate, stres si despresie. Studii multiple realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca bacteriile bune din iaurt ar imbunatati starea de spirit a celor care le consuma cu regularitate. Si celelalte produse fermentate din lapte sunt la fel de bune daca ai probleme cu anxietatea.