Ulcerul gastric poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, dar apare cu precadere la adultii peste 60 de ani. Se manifesta ca niste rani aparute la nivelul mucoasei stomacale, extrem de periculoase si de dureroase. Mucoasa este redusa, sucurile gastrice ataca zonele respective si asa apar si ranile tipice pentru ulcerul de stomac.
Tesuturile sunt „mancate” de acizii digestivi si intr-un final se ajunge la un ulcer perforat. Tratamente exista, se vindeca usor, mai ales daca stii ce trebuie sa mananci si ce e bine sa scoti din meniurile zilnice.
Cauzele probabile ale ulcerului gastrice sunt infectiile cu bacteria Helicobacter pylori, folosirea de medicamente antiinflamatoare precum ibuprofen, aspirina sau naproxen, dar si afectiunea sindromul Zollinger-Ellison, care duce adesea la ulcer de stomac si de intestien odata cu o crestere a productiei de acid in stomac.
Stii ca ai ulcer gastric cand simti arsuri la nivelul abdomenului, intre piept si burta, partea inferioara a burtii, in zona buricului. Daca stomacul e gol durerea e foarte mare si poate tine cateva minute sau cateva ore. Durerile de stomac, pierderea in greutate fara motiv, imposibilitatea de a te hrani din cauza durerilor, senzatie de voma si varsaturi, balonare sau senzatia de stomac plin desi ai mancat prea putin, toate acestea vor acompania instalarea ulcerului.
Refluxul gastroesofagian, anemia si durerile din timpul manacatului, fecale de culoare foarte inchisa, varsaturi cu un lichid inchis la culoare, iata si alte manifestari ale ulcerului gastric.
Stresul si mancarurile prea condimentate pot duce la instalarea ulcerului gastric, insa nu exista suficiente dovezi pentru a confirma aceste ipoteze vehiculate peste tot.
Simptomatologia ulcerului gastric poate fi ameliorata daca avem grija foarte mare la ce manacam. Ce ar trebui sa contina dieta pentru cei care sufera deja de ulcer gastric?
- Cat mai multe fibre-ovaz, legume, seminte, nuci, portocale, mere, morcovi, cereale integrale, toate te vor ajuta sa ai un aport excelent de fibre si eviti foarte usor si dezvoltarea ulcerului gastric. Ai grija sa nu adaugi condimente daca le mananci si sa incerci sa le mesteci foarte bine inainte de a le inghiti. Testeaza mai multe combinatii sau mananca separat tot ce iti place si vezi cum reactioneaza organismul. Cu siguranta sistemul tau digestiv iti va multumi;
- Mancaruri bogate in vitamina A-poti sa incluzi in meniul zilnic broccoli, cartofi dulci, kale, spanac, varza. Toate au vitamina A din belsug, se stimuleaza o mai buna protectie a mucusului din tractul gastrointestinal, prevenindu-se mai usor instalarea ulcerului gastric;
- Ceai Verde-cum H. Pylori este una dintre cauzele aparitiei ulcerului gastric poti sa lupti impotriva ei consumand ceai verde. Ceaiul verde e sanatos, e foarte bun pentru organism si are multe substante excelente pentru cei care sufera de ulcer gastric sau pentru cei care vor sa il previna;
- Mancaruri bogate in flavonoide-usturoi, ceapa, fructe de padure, mazare, merisoare. Se evita gastrita cronica ce poate duce la ulcer gastric, intestinele sunt protejate si te simti mai bine. Plus ca esti ferit de cancerul la stomac si de efectele H. Pylori. Cresterea si dezvoltarea H. Pylori e blocata de acest tip de alimente;
- Suc de merisoare-previne dezvoltarea peste masura a H. Pylori in stomac si previne inflamatia. E delicios si poate fi consumat in cantitati moderate in fiecare zi, fara zahar adaugat insa.