durere de stomac colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie a intestinelor, cauzand inflamatii la nivel acestora si ulcere in tractul intestinal. Colonul si rectul sunt cele mai afectate de prezenta acestei afectiuni destul de grave, simptomatologia se va dezvolta in timp si nu va fi remarcata de la inceput. Pe langa tratament adecvate si o diagnosticare corecta va trebui sa facem schimbari drastice la nivelul dietei. Multe alimente sau combinatii de ingrediente ne pot face rau fara sa ne dam seama, asa ca e bine sa stim de ce sa ne ferim cand suferim de colita ulcerativa.

Colitele ulcerative se manifesta violent cand se agraveaza. Apar scaune diareice cu sange, crampe si dureri abdominale mari, dureri rectale, sangerari rectale, nevoia de a merge la baie foarte des, imposibilitatea de a defeca, desi exista urgenta de a merge la toaleta. Se adauga pierderile in greutate, oboseala cronica, febra, dezvoltarea anormala la copii.

Cauzele colitelor ulcerative nu sunt cunoscute cu exactitate. Stresul si dieta s-ar putea sa joace un rol important, insa medicii au descoperit ca aceste cauze agraveaza, nu produc colita ulcerativa. O cauza probabila este functionarea anormala a sistemului imunitar. Daca avem un virus sau o bacterie puternica si raspunsul imunitar e si el foarte puternic celulele din sistemul digestiv sunt atacate si de aici toata simptomatologia asociata.

Prevenira colitelor ulcerative si simptomatologiei greu de suportat este destul de simpla daca incepem cu niste schimbari la nivelul dietelor. Ce trebuie sa evitam daca vrem sa nu avem nicio problema cu o colita ulcerativa.

Evita orice fel de produse lactate. Daca ai intoleranta la lactoza mai bine eviti orice fel de produse din lapte, ca sa nu iti agravezi si activezi colitele ulcerative. Multe dintre simptomele intolerantei la lactoza seamana cu simptomele colitelor ulceroase, asa ca ar fi de preferat sa consumi orice altceva in afara de produse din lapte. Poti apela la inlocuitori naturali ai laptelui daca vrei neaparat sa consumi un lapte care sa nu iti faca rau.

Fara grasimi trans. Arahidele, floarea soarelui, grasimile trans din alimentele procesate, toate pot sa determine aparitia simptomatologiei comune colitelor ulceroase. Apar inflamatii, riscul de colite ulceroase agravate creste semnificativ. Inlocuieste grasimile „rele” cu unele bune, cu produse cu un continut mare de Omega-3, consuma peste gras mult, si incearca sa ai o alimentatie echilibrata, baza pe fibre de calitate, pe alimente cat mai putin procesate, pe fructe si legume proaspete, de calitate, care sa combata orice fel de grasimi „rele” care mai ajung in organismul tau.

Fara bauturi carbogazoase. Durerile abdominale asociate colitelor ulcerative pot fi agravate daca vom consuma bauturi carbogazoase. Cofeina din bauturi ar putea agrava iritatia intestinala si diareea. Zaharul foarte mult din astfel de bauturi poate duce imediat la agravarea simptomatologiei asociate colitei ulcerative si poate determina aparitia obezitatii, o afectiune pe care nu ti-o doresti daca suferi de colita ulcerativa.

Fara nuci si seminte, fara condimente puternice. Nucile si semintele sunt greu de digerat, pot agrava colita ulcerativa si pot irita intestinele si asa prea iritate. Nu aveti voie nici legume crude si greu de digerat, pentru a preveni orice dureri nedorite. Condimentele light sau lipsa lor pot contribui la ameliorarea simptomatologiei asociate colitei ulcertiva. Mai bine folosim condimente de baza si in cantitati mici decat sa pregatim o mancare pe care nu o putem gusta din cauza colitei ulcerative sau o mancam si dupa ne simtim foarte rau.

Lasă un răspuns