Aftele bucale sunt provocate in cele mai multe cazuri de Candida albicans, care se acumuleaza in cantitati mari in zona limbii. Candida e un organism care se afla in mod normal in gura noastra, insa uneori numarul ciuperca ajunge sa fie intr-o cantitate prea mare si de acolo si simptomatologia asociata. Tratamente exista si din fericire poti scapa foarte usor de aftele bucale chiar si cu o modificare a alimentatiei, necesara daca te confrunti de ceva vreme cu aftele.
Aftele bucale determina aparitia unor leziuni albe la nivelul limbii si al interiorului obrajilor. Uneori ajungem sa avem afte si pe cerul gurii, pe gingii sau pe amigdale, pe gat. Adultii in varsta si bebelusii, copiii mici sunt cei mai afectati pentru ca au imunitate scazuta. Si cei care iau anumite medicamente sau cei care au tratamente ce le reduc raspunsul imunitar vor avea aftele bucale prezente mai mereu.
Simptomatologia aftelor bucale e una clasica, usor de observat si de diagnosticat. Apar leziuni multe care seamana cu niste pete din „branza” pe limba si in alte parti ale gurii, inghititul si mancatul vor fi dificil de gestionat pentru ca exista iritatii puternice la nivelul leziunilor, dureri. Sangerarile sunt ceva normal mai ales daca nu ai grija ce mananci, colturile gurii ajung sa fie foarte rosii sau sa se „crape”, in toata gura simti mereu o senzatie de bumbac, de vata, iti pierzi imediat si gustul. Pentru batranii care poarta proteze dentare apare roseata si iritatie severa imediat sub proteza. In cazurile severe aftele bucale se vor extinde si la nivelul esofagului-iti va ramane mancarea in gat, esofagul va fi foarte iritat si va deveni dureros cu fiecare inghititura.
La copiii mici se va observa o problema la hranire, iritabilitate, anxietate. Infectia va fi transmisa si mamicilor in timpul alaptarilor. Si mamica va transmite iarasi infectia copilului la urmatoarele hraniri. Femeile care au candida la nivelul sanilor vor avea sfarcurile foarte iritate, sensibile, cu crapaturi vizibile, areole cu o textura schimbata, dureri la alaptat sau sfarcuri dureroase intre alaptari.
Cauzele aftelor bucale sunt cunoscute. Sistemul imunitar uman mai da rateuri si candida ajunge sa se multiplice prea mult la nivel oral, de unde si aftele bucale. Diabetul ar putea incuraja prezenta ciupercii replicate puternic la nivelul gurii, la fel si corticosteroizii, antibioticele luate dupa ureche si o igiena orala precara. Gura uscata sau purtarea de proteze mai ales pe maxilarul superior ar putea spori sansele sa te confrunti si tu cu aftele bucale.
Netratate la timp aftele bucale pot duce la infectii sistemice cu candida.
O schimbare dramatica de regim alimentar ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor asociate aftelor bucale si la prevenirea aparitiei afectiunii.
Ce nu ai voie sa mananci?
- Orice contine prea mult zahar-nu vei face decat sa incurajezi multiplicarea ciupercii din gura si extinderea infectiei, scapi foarte greu de ea pentru ca o alimentezi fara sa vrei;
- Carbohidrati, produse lactate-se reduce pH-ul din gura, candida se dezvolta fara probleme, continutul mare de lactoza alimenteaza candida;
- Fructe care contin prea multa fructoza-nu ai voie deloc banane, struguri, smochine;
- Fina alba, paine alba, orice produse care au gluten-glutenul incurajeaza inflamatia locala si provoaca si alergii, deci nu iti vei dori si alergie pe langa aftele bucale;
- Miere, sirop de artar, de porumb, aspartan-orice fel de inlocuitor de zahar e strict interzis daca suferi de afte bucale;
- Carne procesata-procesarea inseamna si prelucrare intensa si adaugare de substante chimice ce pot inrautati simptomatologia aftelor bucale;
- Condimente de orice fel-fara sos de soia, fara maioneza, ketchup, sosuri pentru gratar, condimente puternice, iuti;
- Margarina, ulei din soia-au multe grasimi hidrogenate si saturate si aftele bucale se vor inrautati daca nu scoti de pe lista de ingrediente si margarina si orice contine ulei din soia.
Ce ai voie sa mananci?
- Alimente, ingrediente fermentat-iaurt, orice fel de produse lactate fermentate, eventual fara multa grasime;
- Fructe fara zahar mult sau fara zahar deloc-fructe de padure, lamaie, lime;
- Quinoa sau alte ingrediente asemanatoare-hrisca e foarte buna cand suferi de afte bucale;
- Carne slaba, proteine slabe-peste si pui fara piele, curcan fara piele cat mai mult;
- Oua
- Stevie;
- Fasole
- Sfecla;
- Dovleac;
- Cartofi;
- Mazare;
- Portocale;
- Ananas proaspat;
- Orez brun, salbatic;
- Carne de vita slaba;
- Nuci.
Si o precizare importanta: evita sa mananci orice fel de alimente, ingrediente din aceste liste in cantitati foarte mari. Vezi cat de grave sunt simptomele aftelor bucale si ce fel te simti dupa ce le consumi. Ai grija si la combinatiile dintre ele mai ales daca ai deja afte bucale agravate.