vertigo dieta

Daca te-ai confruntat dintr-odata cu o stare de ameteala de care nu poti scapa orice ai face probabil ca stii la ce se refera termenul medical vertij. Nu ai echilibru deloc, ai ameteli si e imposibil sa te mai misti la orizontala. Totul in jurul tau se invarte si starea pare ca se prelungeste la nesfarsit.

Desi poate avea o multime de cauze, vertijul se datoreaza si alimentatiei noastre, prezentei in dieta a unor substante, ingrediente, alimente procesate care pot aduce toate simptomele asociate vertijului in cele mai nepotrivite momente. O schimbare de dieta si o adaptare la problemele medicale existente ar putea fi o solutie pentru a elimina sau a ameliora simptomatologia vertijului.

Cauzele vertijului sunt unele foarte simple. E vorba de probleme la urechea interna, cea care raspunde de echilibrul nostru. De exemplu, putem avea niste particule de calciu dislocate din locul lor si colectate in urechea interna, dar si afectiunea numita boala Meniere ar putea contribui la aparitia simptomatologiei asociate cu vertijul sever-se acumuleaza lichid in urechi si se schimba presiunea in ureche. Infectiile virale la nivelul urechii interne determina de cele mai multe ori si vertij, apar inflamatii si la nervii din urechea interna si dezechilibrul si ameteala sunt garantate.

Ranile si loviturile puternice de la cap, probleme craniene, medicamente cu efecte adverse asociate cu vertijul, durerile de cap grave ar putea contribui si ele la aparitia vertijului.

Simptomele vertijului apar odata ce pozitia capului se schimba si apar si probleme la nivelul urechii interne. Simti ca se „invarte pamantul” cu tine, te legeni, nu mai ai deloc echilibru, nu te mai poti deplasa, esti tras intr-o anumita directie, inspre dreapta, inspre stanga. Starea de rau, greturile, varsaturile, miscari involuntare anormale ale globilor oculari, durerile de cap, transpiratia excesiva pe moment, tiuit in ureche si pierderea auzului, toate le vom avea cand suferim de vertij.

Ce avem de facut ca sa evita vertijul sau sa amelioram simptomatologia? Pana la tratamente cu medicamente trebuie sa facem cateva schimbari radicale la nivelul dietei noastre.

Mancaruri si ingrediente de evitat daca ai vertij:

  • Cafeina-orice contine cafeina ar trebui evitat pentru ca senzatia de tiuit in ureche se va acutiza, simptomatologia vertijului se va inrautati imediat. Cafeaua sau ceaiul negru si alte preparate cu o concentratie mare de cafeina vor fi scoase definitiv din meniul zilnic:
  • Sarea-sodiul e raspunzator de declansarea vertijului. Daca vei manca prea multa sare vei avea retentie de apa in organism. Echilibrul lichidelor si presiunea din corp se vor modifica in rau cu atata apa si va suferi si urechea interna. Se vor evita chipsurile, produsele la conserva, floricelele de porumb cu sare, orice contine cantitati prea mari de sare;
  • Alcoolul-inrautateste starea de ameteala si de rau, iti pierzi imediat echilibrul si starea de rau generala devine si mai greud e suportat. Plus ca te deshidratezi si deshidratarea duce si ea la vertij;
  • Zaharul-orice contine mult zahar poate duce la dureri de cap, dureri care duc la vertij. E bine sa elimini produsele cu zahar din dieta si dulciurile de toate felurile si sa le inlocuiesti cu fructe nu foarte dulci sau cu alternative fara zahar, cu inlocuitori de zahar naturali;
  • Ciocolata-poate cauza migrene, inrautateste mai mult ca sigur starea de rau provocata de vertij, contine si multa cacao, substanta ce e iritanta pentru sistemul nervos si poate provoca si alte simptome asociate vertijului;

Mancaruri si ingrediente care te pot ajuta daca suferi de vertij:

  • Fructe proaspete-mai ales cele care au multa vitamina C sunt foarte bune si trebuie consumate cu regularitate daca vrei sa nu ai probleme cu simptomatologia vertijului. Poti manca fructe de padure, ananas, citrice cat de multe. Ai nevoie si de potasiu pentru reglarea fluidelor din corp, asa ca il vei lua din banane, struguri, caise proaspete;
  • Nuci-mai ales cele care au vitamina B, migdale, nuci si alune de padure sunt de inclus in dieta ta;
  • Legume proaspete-reduc simptomele vertijului. Poti sa consumi fara probleme sparanghel, salata, broccoli, ardei de toate culorile, telina sau pastarnac, morcov cat de mult;
  • Carne slaba, proteine slabe-peste, fructe de mare cu acizi grasi esential si vitamine, pui fara piele, quinoa;
  • Ghimbir-reduce starea de rau, greata si varsaturile de la cei care sufera de vertij;
  • Oua-au vitamina D si ai nevoie de vitamina D cat mai multa daca suferi de vertij.

Lasă un răspuns