Chisturile ovariene sunt ca niste saculeti plini cu fluide sau cu materii semisolide care se formeaza pe sau in interiorul unui ovar sau ambelor ovare. Ovarele sunt foarte importante pentru reproducerea umana, ele contin ovulele, celulele reproducatoare feminine si tot ele sunt responsabile de „fabricarea” hormonilor, estrogen si progesteron. Unele chisturi ovariene nu sunt dureroase si nu pun probleme majore, sunt benigne, in mod normal chisturile nu ar trebui sa cauzeze dureri.

Nici nu stii ca ai unul sau mai multe pana cand nu mergi la ginecolog. Ceea ce mananci si grija pe care o ai vizavi de dieta vor fi extrem de importante in gestionarea si prevenirea chisturilor ovariene.

Orice femeie se poate trezi cu chisturi ovariene. O predispozitie mai mare o au femeile care nu au ajuns inca la menopauza, cele care sunt insarcinate, care au deja in familie cazuri de femei care au avut chisturi ovariene. De asemenea, daca ai endometrioza, probleme hormonale, daca iei medicamente pentru ovulatie s-ar putea sa te trezesti mai rapid cu niste chisturi ovariene.

Chisturile ovariene sunt comune, mai ales la femeile tinere se manifesta si sansele sa le ai scad dupa menopauza, deci dupa 45-50 de ani. Cele functionale sunt cele mai frecvente tipuri de chisturi intalnite la femeile tinere. Unele tipuri de chisturi ovariene trec de la sine, nu pun probleme majore, in vreme ce altele ajung sa devina canceroasa si sa aduca multe complicatii.

Cauzele chisturilor ovariane sunt cunoscute si simplu de descifrat. De vina e ovulatia in mai toate cazurile diagnosticate si tratate. Dar poate fi vorba si despre o reproducere celulalara rapida, de o endometrioza netratata la timp, de afectiuni inflamatorii pelvine, de infectii ajunse si la ovare.

Simptomatologia chisturilor ovariene apare de regula doar la chisturile marite. Dintre semnele care te trimit la ginecolog am putea aminti: dureri pelvine, dureri surde de spate, senzatia de plin la nivelul partii inferioare a burtii, senzatia de inflamatie pe o parte a corpului, dureri in timpul actelor sexuale cu partenerul, dureri mai mari in timpul menstruatiei. Daca simptomele persista ar putea fi vorba despre sindromul ovarelor polichistice-odata cu el vin la pachet si menstruatii neregulate, probleme hormonale, obezitatea si infertilitatea, par corporal care creste prea mult in locurile nedorite, greutate prea mare, dificultatea de a scapa de kilogramele in plus.

Complicatiile chisturilor ovariene depind de momentul aparitiei chisturilor. Daca ele apar dupa menopauza s-ar putea sa fie canceroase. Dintre cele mai frecvente complicatii intalnite amintim: ruperea chisturilor ovariene, de unde si durerile severe abdominale, inflamatii abdominale, rasuciri alte ovarelor care aduc pierderea alimentarii cu sange si „moartea” ovarelor. Durerile extreme, starea de rau, greata, varsaturi, toate sunt semnale clare ca ovarele s-au rasucit.

Diagnosticarea chisturilor ovariene se va face doar in cabinetul medicului ginecolog, in urma unei examinari pelvine. Se vor folosi si ultrasunetele pentru detectarea chisturilor si analiza lor vizuala. Daca e nevoie se va apela la laparoscopie, se va face o incizie abdominala si se va introduce o camera micuta pana la organele reproducatoare feminine, in cavitatea pelvina.

O dieta echilibrata si atent gestionata poate ajuta la reducerea simptomatologiei chisturilor ovariene si poate preveni aparitia altora noi.

Ce nu ai voie sa mananci/bei cand stii deja ca ai chisturi ovariene?

  • Carne rosie-se va evita consumul de carne de vita, de miel, de porc. Acest tip de carne poate sa determine formarea de chisturi ovariene si sa agraveze chisturile deja existente. Plus ca ai grasime multa in aceste tipuri de carne;
  • Mancaruri prajite-iei in greutate prea mult si ai probleme si mai mari cu greutatea;
  • Mancaruri bogate de grasimi saturate-creste nivelul colesterolului din sange, se incurajeaza agravarea si formarea chisturilor ovariene;
  • Mancaruri, dulciuri cu mult zahar rafinat-cauzeaza dezechilibre hormonale puternice, cele existente sunt irigate, se formeaza noi chisturi ovariene;
  • Alcool-echilibrul hormonal e alterat, se formeaza mai usor chisturile ovariene, se dezvolta mai rapid cele deja existente;
  • Bauturi care contin cofeina si cafea-cafeaua si tot ce tine cofeina vor incuraja deshidratarea si inflamatia. Vor fi exacerbate chisturile ovariene deja existente si vor aparea si altele noi daca vei continua sa bei cafea;
  • Carbohidrati simpli si orice fel de carbohidrati-indicele glicemic e mare la carbohidratii simpli, se digera rapid, absorbtia lor e rapida, metabolizarea e rapida, de unde si glicemia mare si productia mai mare de insulina in corp. Ii gasim in faina alba, grau, paine alba, orez alb. Si carbohidratii din cartofi, paste, alte tipuri de paine sunt de evitat daca ai chisturi ovariene;
  • Cereale rafinate, produse de patiserie;
  • Margarina, inghetata;
  • Fast-food;
  • Sucuri carbogazoase.

Ce ai voie sa mananci/bei daca ai chisturi ovariene?

  • Cereale integrale;
  • Ovaz;
  • Legume proaspete, verdeturi-varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli;
  • Fructe colorate, portocalii-portocale, grapefruit, lamai, lime, fructe de padure, papaya, ananas, guave;
  • Lapte si produse din lapte cu putina grasime;
  • Carne de pui fara piele;
  • Albus de ou;
  • Somon, sardine, macrou, ton, peste gras;
  • Ceai verde;
  • Linte, alimente bogate in fibre de calitate;
  • Pere;
  • Mazare;
  • Tofu, soia;
  • Nuci de toate tipurile care contin acizi grasi esentiali Omega-3;
  • Banane;
  • Avocado.

Lasă un răspuns