gura limba

Sindromul Sjögren este una dintre bolile autoimune intalnita frecvent la femeile in varsta. Poate afecta pacienti de toate varstele, insa este comuna la persoanele de sex feminin care au trecut de 40+ ani. Bolile autoimune sunt foarte periculoase pentru ca determina o reactie puternica a sistemului imunitar, care ajunge sa atace parti ale corpului si organe sanatoase, confundandu-le cu amenintari, virusuri, bacterii etc.

In cazul sindromului Sjögren, sistemul imunitar uman ataca glandele care produc saliva si lacrimile. Capacitatea organismului de a produce umiditate, lubrifiere pentru anumite organe scade. Cu o dieta echilibrata si adaptata pentru sindromul Sjögren simptomatologia asociata se poate ameliora in timp.

Simptomele comune sindromului Sjögren sunt gura uscata si ochii uscati. Pot sa apara dureri articulare, inflamatie, piele uscata, gat uscat, nari uscate, uscaciune vaginala, tesutul din interiorul vaginului nu mai e lubrifiat deloc, apare si dificultatea la inghitire. De obicei, cei care au deja lupus sau artrita reumatoida dezvolta si sindromul Sjögren.

Cauzele sindromului Sjögren sunt unele genetice, fluctuatiile hormonale, mai ales cele de dinainte de instalarea menopauzei, infectiile virale cu Epstein Barr si Coxsackie, stilul de viata si factorii de mediu din jurul pacientului care sufera de acest sindrom.

Dieta pentru sindromul Sjögren va urmari reducerea inflamatiei si a simptomatologiei comune asociate afectiunii. O astfel de dieta va contine legume multe, proteine din carne slaba, fructe multe, proaspete. Se elimina alimentele si ingredientele care favorizeaza agravarea inflamatiilor si genereaza raspunsuri alergice.

Dieta va completa prescriptia medicala si tratamentul recomandat de catre medicul specialist si nu o va inlocui.

Ce poti manca?

  • Legume cu frunze verzi, oricare iti plac si pe care le gasesti la piata;
  • Nuci;
  • Fructe proaspete, oricare iti plac, evita conservele;
  • Legume care contin multa apa;
  • Curcuma;
  • Ghimbir;
  • Peste gras cu usturoi;
  • Masline si ulei de masline;
  • Avocado;
  • Cereale integrale;
  • Supe cu cat mai mult lichid, evita sa ai mese prea „uscate”.

Ce nu ai voie sa mananci?

  • Carne rosie de orice fel;
  • Ingredientele si alimente procesate;
  • Prajeli;
  • Lactate-aici pot manca branza, poti bea un iaur, dar cu moderatie si atentie la ce simptome ai dupa;
  • Dulciuri, zahar in exces;
  • Gluten;
  • Cereale rafinate;
  • Uleiuri de sofran, porumb si canola.

La final un aspect important: discuta cu medicul tau inainte de a incepe o dieta, discuta cu un nutritionist si stabiliti impreuna ce poti manca, ce nu poti manca si in functie de istoricul tau medical si de alte afectiuni pe care le ai.

Lasă un răspuns