sindromul oboselii cronice nutritie

Sindromul de oboseala cronica sau encefalomielita mialgica este una dintre cele mai ciudate afectiuni, cu o complexitate care depaseste de multe ori orice fel de asteptari. Simptomatologia acestui sindrom este usor de recunoscut, intervine oboseala cronica fara a exista o cauza exacta a acesteia, oboseala care ajunge sa dureze si sase luni sau mai mult.

Intervine epuizarea fizica si mentala, sindromul se manifesta cu precadere la adulti si copii, fiind des intalnit la persoanele de sex feminin. Pe masura ce ai activitati fizice sau mentale oboseala este si mai mare si nu dispare in momentul in care te odihnesti pentru o perioada.

Simptomatologia sindromului de oboseala cronica include in cele mai multe cazuri somn care nu e odihnitor, dificultati de memorare, de concentrare, stare de rau si senzatie de lesin cand treci de la o pozitie orizontala la una verticala, in picioare. Recent, specialistii au denumit sindromul de oboseala cronica boala sistemica de intoleranta la efort.

Simptomele prezentate pot sa fie mai usor de suportat sau mai greu de suportat pe parcursul unei zile si fluctueaza in functie de momentul zilei in care s-au declansat. Apar si durerile de gat, de cap, nodulii limfatici inflamati, dureri articulare si de muschi, oboseala si epuizare cronica dupa orice fel de activitate mentala si fizica.

Cauzele exacte ale sindromului de oboseala cronica nu sunt cunoscute. Expertii cred ca ar puta fi genetica la mijloc, insa e posibil ca factorii declansatori sa fie infectiile virale aparute de-a lungul vietii, probleme cu sistemul imunitar, dezechilibre hormonale, traume fizice si emotionale.

Dieta pentru sindromul de oboseala cronica va include obligatoriu alimente si ingrediente care iti ofera energie si rezolva eventualele carente de nutrienti aparute intre timp. Ideea este sa ai o dieta echilibrata, sa ai nutrienti la fiecare masa, de calitate, sa eviti bauturi si mancare care ar putea inrautati simptomatologia.

Pentru ca sindromul de oboseala cronica implica si inflamatie ai putea sa incluzi in meniul zilnic si alimente sau ingrediente cu efect antiinflamator. Polifenolii si alte tipuri de antioxidanti pot sa contribuie la refacerea disturgerilor celulare aparute care ar putea cauza sindromul de oboseala cronica. Stresul oxidativ dispare, radicalii liberi sunt combatuti mai usor si rezultatul e o oboseala redusa sau mai usor de suportat.

Ce sa incluzi in dieta daca suferi de sindromul de obseala cronica?

  • Fructe cat mai multe-in special fructele de padure sau orice alte fructe care au vitamine, mere de exemplu, fructe cu multe minerale, care te ajuta sa ai o dieta excelenta si iti ofera energie pentru o zi intreaga si pentru a combate acest sindrom. Sunt o sursa de polifenoli importanta multe dintre ele; de preferat sa le mananci crude si in cat mai multe variante posibile, cantitati suficient de mari;
  • Legume-cele cu frunze verzi, cele portocalii sau rosii vor fi cele mai bune daca suferi de sindromul de oboseala cronica. Poti include in meniul zilnic morcovi, rosii, cartofi dulci, plini de antioxidanti. Le poti consuma crude sau pregatite, dar nu prajite in ulei;
  • Fructe de mare si peste-au proteine, au si grasimi excelente pentru sanatatea organismului. Poti consuma macrou, somon, sardine, care au acizi grasi Omega-3 si pot reduce si inflamatia din organism;
  • Nuci si seminte-nucile si semintele de in sunt cele mai bune din aceasta categorie permisa, dar si semintele de chia fac o treaba foarte buna si toate au acizi grasi Omega-3;
  • Lactate fermentate-iaurt grecesc, kefir fara zahar, ambele sunt surse excelente de bacterii benefice pentru organism si pentru sistemul digestiv. Iti asigura probiotice naturale, ai simptome asociate sindromului de oboseala cronica mai usor de suportat daca le consumi;
  • Grasimi sanatoase-ulei de masline, masline, avocado, nuci, seminte, toate au grasimi sanatoase nesaturate, care ajuta la reducerea inflamatiei din organism;
  • Cereale integrale-ofera nutrienti si sunt o sursa de energie si de fibre extraordinara;
  • Produse pe baza de soia-tofu, de exemplu, soia consumata sub alte forme ar putea fi o alegere inteleapta;
  • Ciocolata neagra-dar cu moderatie, e sursa de polifenoli, insa nu trebuie sa exagerati cu ea; o veti prefera pe cea care nu contine mult zahar.

Lasă un răspuns