dieta febra virala

In mod normal temperatura corporala umana este de 37 grade Celsius. Orice grad in plus peste aceasta temperatura aduce si instalarea febrei. Febra e doar un semnal transmis de corpul nostru in momentul in care incepe lupta cu o infectie virala sau cu un anumit tip de bacterie.

Febra virala este un tip de febra cauzat de afectiuni virale, de exemplu raceala si gripa. Unele infectii virale pot cauza febra mare si complicatii. O dieta adaptata pentru o astfel de febra ar putea contribui la ameliorarea simptomatologiei si la o eficienta mai mare a tratamentelor recomandate.

Simptomatologia febrei virale este una usor de observat. Febra virala poate ajunge si depasi 39 de grade Celsius, depinzand mult de virusul care sta la baza ei. Dintre cele mai comune simptome ale febrei virale putem aminti frisoanele, transpiratia excesiva, deshidratarea, durerile de cap, durerile de muschi, senzatia de slabiciune in tot corpul, lipsa poftei de mancare. Toate simptomele descrise dureaza doar cateva zile si dispar daca se prescrie un tratament corect in urma diagnosticarii.

Cauzele febrei virale sunt cunoscute. Un virus si infectia rezultata in urma contactarii sale sunt principalele motive pentru care ajungem sa avem febra virala. Infectiile sunt foarte simple, virusul intra in celule, le „cucereste”, se multiplica in ele si „invadeaza” tot corpul. Febra e cam singura modalitate a corpului de a lupta cu virusul, creste temperatura corporala si virusul nu se mai poate multiplica si ajunge sa „moara” incet, incet pentru ca mai toate virusurile sunt sensibile la temperaturi ridicate.

Cum ajungi sa te infectezi cu un virus? Stim prea bine din timpul pandemiei de COVID-19 care mai continua si astazi peste tot in lume. Poti sa iei virus prin inhalare, din particule fine aflate in aer, in spatii inchise, provenite de la persoanele infectate deja, poti ingera bauturi si mancaruri contaminate, poti fi muscat de insecte, intepat, poti veni in contact cu lichide corporale care poarta virusul.

Diagnosticarea infectiilor bacteriene si virale este la fel de simpla precum diagnoticarea febrei virale. Intai medicul scoate din discutie o infectie bacteriana, se fac analize de sange, se preleveaza mostre de lichide, chiar tesut din zone infectate, unde se crede ca e prezent virusul, se examineaza pacientul odata ce se prezinta la cabinet.

Cat despre tratamentele pentru febra virala, acestea nu se vor baza pe antibiotice, nu e nevoie de multe ori de niciun fel de tratament. Se pot administra medicamente care scad febra, se recomanda odihna, consum de lichide in cantitati mari, medicamente antivirale doar cand e cazul si exista o infectie virala puternica.

O schimbare de dieta va ajuta enorm in lupta cu infectia care a dus la febra virala.

Ce alimente/ingrediente ai voie sa mananci daca ai deja simptome ale febrei virale?

  • Supa de pui-celebra supa de pasare te va ajuta sa scapi mai rapid de febra prea mare, ai fier si proteine din belsug in aceasta supa, iar daca mai adaugi si legume de sezon cat mai multe si le mananci impreuna cu bucatelele de carne frageda cu siguranta te vei simti mai bine;
  • Supa vegetariana, de legume-poti sa faci o supa crema de ciuperci pentru proteine de calitate, poti adauga si soia, poti sa combini orice fel de legume iti plac si cu siguranta vei avea o supa delicioasa si vei reusi sa scazi si febra mai usor. Nu uita de ghimbir, care e sursa excelenta de antioxidanti si te ajuta sa lupti cu virusul si sa treci mai usor de febra virala;
  • Verdeturi-cat mai multe verdeturi te vor ajuta enorm sa nu mai ai probleme cu febra virala. Poti consuma spanac, kale, varza pentru vitamina C din belsug, ele au si vitamina E, un nutrient esential pentru sistemul imunitar sanatos. Poti sa pregatesti salate de tot felul sau chiar un smoothie delicios ca sa fie mai usor de digerat;
  • Ovaz-are fibre, bune pentru glicemie si inima, are multa vitamina E, pentru sistemul imunitar, poti sa il combini cu nuci, alune, orice fel de alte ingrediente sanatoase ca sa ii cresti valoarea nutritionala;
  • Citrice-portocale, lime, lamaie, pomelo, toate au cantitati mari de vitamina C, o vitamina recomandata cand ai febra virala. Poti sa le mananci pe post de gustari sau poti sa le incluzi in preparate delicioase;
  • Apa de cocos-are glucoza, electroliti din belsug, te ajuta sa ai mai multa energie si sa scapi de letargia cauzata de febra virala. Plus ca are cantitati mari de potasiu care iti reface si el rezervele de energie;
  • Banane-contin magneziu, potasiu, vitamina C, mangan, minerale esentiale pentru un organism sanatos, te ajuta sa lupti mai eficient cu simptomele febrei virale;
  • Lapte de turmeric-se bea fierbinte, are un gust bun si te va ajuta cu siguranta sa scapi cat mai repede de febra mai mare asociata cu febra virala;
  • Miere de albine-daca o combini si cu niste ghimbir ai o arma foarte puternica impotriva oricarei infectii, cu efecte dovedite si pe termen lung;
  • Lapte si bauturi pe baza de lapte;
  • Mancaruri, ingrediente cu putine fibre;
  • Peste, oua.

Ce alimente/ingrediente nu ai voie sa mananci daca ai fost deja diagnosticat cu febra virala?

  • Mancaruri cu multe fibre;
  • Legume cu arome puternice;
  • Prajeli, mancaruri foarte grase;
  • Condimente de orice fel;
  • Produse care contin cofeina;
  • Alcool.

Lasă un răspuns