Amigdalele sunt doua tesuturi moi localizate in zona posterioara a gatului. Ele sunt raspunzatoare de productia de limfocite, esentiale in lupta cu infectiile, cu orice fel de corp strain care incearca sa patrunda in organismul nostru.
Inflamarea acestor tesuturi duce la amigdalita. Amigdalitele sunt cauzate in general de infectiile virale, insa in anumite cazuri pot fi rezultatul unor infectii bacteriene. Imunitatea scazuta permanent sau defectele genetice duc la aparitia tot mai frecventa a amigdalitelor la anumite categorii de pacienti. In momentul in care amigdalitele sunt inflamate trebuie sa ne adaptam imediat regimul alimentar in asa fel incat sa putem sa ne alimentam in continuare si sa nu inrautatim situatia.
Simptomatologia amigdalitelor este una usor de recunoscut: amigdale inflamate, rosii, puncte albe, galbene pe amigdale, dureri de gat, dificultati la inghitire, febra, noduli limfatici mariti in zona gatului, raguseala, respiratie urat mirositoare, dureri de stomac, dureri de gat si gat intepenit, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, stare de rau permanenta, oboseala, dificultati in timpul respiratiei normale.
Asa cum am vazut deja amigdalitele pot sa apara dupa ce un virus ajunge la nivelul lor sau dupa ce apare o infectie bacteriana locala. Dupa pubertate functia de protectie a amigdalelor nu mai e atat de activa, de unde si cazurile mai putine de amigdalite la adulti.
Factorii de risc care conduc adesea la amigdalite sunt varsta, copiii ajung sa dezvolte simptome din cauza infectiile bacteriene, expunerea frecventa la germeni, genetica, anumite anomalii genetice.
Si odata ce ai amigdalele inflamate si ai dureri in gat nu mai poti manca normal, asa cum o faceai inainte de infectarea lor. Regimul pacientului cu amigdalita trebuie schimbat imediat ce afectiunea s-a instalat si a fost diagnosticata. Ce poti manca sau bea odata ce ai amigdalita?
- Cat mai multe smoothie-uri. Foloseste iaurt proaspat, fructe proaspete, nu de la congelator, fructe de padure, banane si obtine un smoothie delicios. Poti adauga si legume, alte ingrediente care stii ca iti plac si la final poti bea smoothie-urile cu inghituri mici pentru a nu irita si mai tare gatul;
- Ceaiuri calde. Un ceai verde fierbinte va fi excelent pentru ca are multi antioxidanti, se reduce inflamatia si sistemul imunitar e ajutat sa lupte cu infectia de la nivelul amigdalelor. Adauga si miere de albine, consuma cat mai multa in aceasta perioada si iti vei reveni cu siguranta, avand si o hidratare excelenta;
- Fructe proaspete. Alege fructele proaspete de sezon cu multi antioxidanti, vitamine si minerale. Poti consuma rodii si suc de rodii, care reduc inflamatiile si au multi antioxidanti, banane cate doresti, foarte usor de inghitit cand ai amigdalele umflate, cu vitamine si minerale necesare pentru o recuperare mai rapida
- Ghimbir si miere de albine. Ghimbirul are multi antioxidanti, are vitamina C, mierea de albine are proprietati calmante si antiinflamatoare, le poti combina pe amandoua ca sa ai efecte puternice si sa scapi mai rapid de amigdalita;
- Supe si bulion. Supele caldute de legume si verdeturi vor fi excelente pentru gatul inflamat si iritat. Ai nutrienti din belsug in ele, ai si gatul calmat si te poti bucura de zile mai usor de suportat chiar daca ai inca o amigdalita urata care nu iti da pace;
- Curcuma. Are antioxidanti, are proprietati antiinflamatorii, dar si un gust foarte bun. Fierbe niste lapte, adauga putin turmeric si niste piper negru si fierbe bine mixul 2-3 minute. Consuma cantitati mici din acest lapte special si evita sa mananci dupa;
- Salvie. O poti gasi proaspata, sub forma de ulei, uscata. Are antioxidanti, proprietati antiseptice, distruge microbii din zona amigdalelor. Se poate fierbe sau infuza in functie de forma in care o gasesti si poti sa consumi bautura, dar poti adauga si in supe salvie.
Ai si cateva alimente, ingrediente, pe care e bine sa le eviti cand ai amigdalita daca nu vrei sa ai iritatii si mai mari la nivelul gatului:
- Fructele acre;
- Mancarea prajita, oricare ar fi ea;
- Mancarea condimentata puternic;
- Ketchup;
- Sosuri;
- Paine prajita.