prediabet

Diabetul este un grup de tulburari metabolice ce se manifesta de regula printr-un nivel crescut al glicemiei, din cauza secretiei de insulina insuficiente sau a sensibilitatii la insulina. Cu alte cuvinte, pancreasul nu mai poate sa produca suficienta insulina sau nu produce deloc, iar alt scenariu este cand organismul nu mai utilizeaza insulina asa cum ar trebui sa o faca.

Daca hiperglicemia nu indeplineste criteriul asociat diabetului zaharat, dar glicemia are in continuare o valoare prea mare, discutam despre prediabet. Glicemia baza a pacientului cu prediabet este modificata serios, scade toleranta la gluciza si HbA1C 5.7%-6.4%. Gasirea unei diete adecvate pentru prediabet este foarte importanta, pentru ca de la prediabet se ajunge rapid la diabet zaharat si la boli cardiovasculare grave.

Prediabetul se datoreaza in mare masura rezistentei la insulina si se manifesta ca un nivel prea mare al glicemiei, cu mult peste normal, dar fara a se incadra in hiperglicemia tipica diabetului zaharat. De obicei, prediabetul este precursorul diabetului de tip 2 si al bolilor cardiovasculare cu urmari greu de anticipat.

E de retinut faptul ca diagnosticarea cu prediabet nu inseamna neaparat ca in viitorul apropiat vei avea si diabet de tip 2. Trebuie sa iei insa toate masurile de precautie necesare si sa actionezi ca sa scazi cat mai rapid glicemia si sa o tii mereu la valori normale.

Simptomele prediabetului nu exista. Un posibil semnal ca ai putea avea prediabet este pielea mai inchisa in unele parti ale corpului, gat, subrat, stinghia piciorului. Dar cand se instaleaza deja diabetul de tip 2 simptomatologia devine evidenta: senzatie de sete mare continua, urinari frecvente, foame continua, oboseala, vedere incetosata, senzatii de furnicaturi si picioare, maini amoritate, infectii frecvente, rani care se vindeca foarte greu, slabire brusca.

Cauzele exacte ale prediabetului sunt necunoscute. Genetica si istoricul familial ar putea juca un rol important. Ce e clar e ca pacientii cu prediabet nu mai pot procesa zaharul in mod corect. In loc sa ajute celulele, sa fie sursa de energie pentru ele, tot zaharul care ajunge in corp se acumuleaza in sange.

Factorii care cresc riscul aparitiei prediabetului pot fi de natura genetica, daca ai diabet in familie, sedentarismul sau greutatea corporala prea mare. Insulina nu mai poate deloc sa poarte zaharul spre celule si cantitati uriase ajung sa se gaseasca in sange intr-un anumit moment si se tot aduna, de unde si glicemia cu valori foarte mari, dar nu suficient de mari ca sa vorbim despre diabet de tip 2.

Poate cel mai bun mod de a controla nivelul glicemiei si de a preveni prediabetul este o dieta echilibrata care incurajeaza functionarea corecta a pancreasului si a organismului, pentru a folosi corect mai departe insulina deja produsa. Multi oameni cred ca prediabetul apare si din cauza carbohidratilor foarte multi consumati mereu.

Carbohidratii care se digera rapid pot, intr-adevar, sa duca la cresteri de moment ale zaharului din sange. Ideea este ca, la pacientii cu prediabet, corpul nu prea mai poate sa scada nivelul de zahar din sange dupa mese. Asa ca e bine sa avem grija la cantitatile de carbohidrati mancate si la nivelul de glicemie de dupa masa.

Cand mancam mai multe calorii decat are nevoie corpul ele ajung sa fie stocate sub forma de grasime. Si daca se tot acumuleaza grasimea ne ingrasam. Grasimea din zona burtii este asociata adesea cu rezistenta la insulina. De aceea pacientii cu prediabet sunt de cele mai multe ori si mai grasi decat oamenii fara prediabet.

Ce vei putea manca/bea daca suferi deja de prediabet?

  • Carbohidrati care nu au index glicemic mare. Tot ce are index glicemic mare poate duce la marirea rapida a nivelului de zahar din sange. De regula, mancarurile, ingredientele cu fibre multe au index glicemic scazut. Cele care sunt procesate, rafinate, care nu au fibre deloc, nutrienti au un index glicemic crescut. Se reduce consumul, de paine, cartofi prajiti, orez alb, sucuri. Painea integrala, orez brun vor fi alegeri mai bune. Cele mai bune sunt ovazul, paine integrala, morcovi, legume proaspete, fasole, cartofi dulci, porumb, paste integrale;
  • Fereste-te de legumele cu amidon;
  • Cat mai multe fibre. Fibrele sunt bune pentru digestie, nu mai ai probleme cand mergi la baie. Poti consuma fasole neagra, legume verzi, fructe, cereale integrale fara zahar, paste pentru diabetici;
  • Renunta la alcool si la sucuri carbogazoase, cu adaos de zahar. Prefera sucurile din fructe proaspat stoarse, bea in loc de alcool o apa minerala, sucuri naturale din fructe facute doar acasa;
  • Alege carnea slaba. Carnea nu contine carbohidrati, dar ai multe grasimi saturate in ea. Carnea prea grasa duce la un nivel urias al colesterolului. Daca ai deja prediabet renunta la grasimile saturate si trans ca sa nu ajungi la boli de inima si la diabet. Vei putea manca in siguranta carne de pui fara piele, inlocuitori de oua, legume, fasole, produse din soia, tofu, de exemplu, peste, ton, cod, de pilda, pastrav, carne de vita cat mai slaba, fara grasime, fructe de mare, curcan fara piele;
  • Iaurt grecesc cu putin grasime. Prefera iaurtul cu un procent de grasime sub 5%, nu consuma in exces iaurtul chiar daca are grasime ceva mai putina. Cel grecesc e mai hranitor si mai bun pentru tine decat cel obisnuit;
  • Nuci si seminte.

Lasă un răspuns