Fisurile anale sunt o afectiune comuna, nu e ceva foarte grav, dar nu ar trebui trecute cu vederea. Adesea intalnim fisurile anale la copii mici, care se confrunta cu o serie de episoade frecvente de constipatie servera. Fisura anala apare ca o mica ruptura in tesutul si mucoasa anusului, ceea ce duce la durere locala si la sangerare in timpul defecatiei spontane. Aceasta ruptura se produce rapid din cauza scaunele tari, deshidratate, din cauza efortului facut in timpul defecatiei, miscarii scaunului prin anus.
Schimbarile in regimul alimentar pot sa amelioreze si sa previna fisurile anale, singura conditie fiind sa stii ce anume sa incluzi in meniul zilnic.
Indiferent de varsta, fisura anala se va vindeca treptat, in 4-6 saptamani de la aparitie, singura conditie fiind respectarea unei diete stricte pentru mentinerea consistentei normale a scaunelor zilnice si a unei frecvente cat mai regulate a eliminarii lor. Netratate la timp si nediagnosticate, fisurile anale pot duce la complicatii, se pot infecta si pot cauza probleme destul de mari pe fondul unor episoade prea frecvente de constipatie.
Medicamentele, un regim alimentar incorect, un stil de viata haotic si mese nerespectate mereu, lipsa consumului de apa, toate vor duce intr-un final la aparitia mai multor fisuri anale. Daca aveti si predispozitie la scaune mai tari si nu prindeti din timp momentul producerii fisurilor anale veti ajunge la spital mai repede decat va asteptati odata ce veti vedea sange din abundenta in scaun.
Sunt cateva ingrediente pe care le puteti introduce in meniul zilnic pentru a avea un risc cat mai scazut de aparitie a fisurilor anale.
Papaya. Contine enzime, care imbunatatesc digestiva si ajuta la evitarea producerii fisurilor anale. Sunt evitate si constipatia, balonarea, digestia lenta, papaya contine 88% apa, deci hidrateaza si asigura apa pentru un scaun cu o consistenta moale. A nu se consuma prea mult papaya pentru ca are multe fibre si asta poate cauza alte probleme la nivelul sistemului digestiv.
Lamaie. E plina de vitamina C, are antioxidanti, vitamina C e solubila, nu e stocata in corp. Se poate pune lamaie in apa sau ceai si se consuma dimineata sau seara pentru a preveni constipatia si scaunul tare, deshidratat.
Banana. Are fibre, evitam constipatia foarte usor daca mancam in fiecare zi macar o banana alaturi de alte fructe preferate. Mai multe scaune si cu o consistenta mai moale inseamna si mai putine fisuri anale sau deloc. Se vor consuma doar banane coapte daca nu vrem sa agravam constipatia si sa avem probleme cu si mai multe fisuri anale.
Ovaz. Are fibre solubile, scaunul va retine apa in timp ce se indreapta spre anus pentru eliminare. Daca vom consuma suficient ovaz pe zi, de preferat dimineata, vom avea un scaun moale si usor de eliminat de fiecare data cand intervine nevoia de defecare. Plus ca are efect antiinflamator, contribuie la vindecarea fisurilor anale.
Curcuma. Curcumina, ingredientul activ din turmeric are efecte antiinflamatoare si proprietati antioxidante. Un consum moderat de turmeric poate sa fie de folos atunci cand avem deja fisuri anale si cand ne dorim o vindecare cat mai rapida.
Legume multe. Linte, fasole, naut, toate sunt o sursa excelenta de zinc, un mineral care joaca un rol important in vindecarea fisurilor anale. O deficienta de zinc prea mare poate duce la aparitia ranirii la nivelul tesuturilor fine de la nivelul anusului. De preferat sa le inmuiem sau incalzim ca sa determinam o crestere a absorbtiei zincului in organism. Plus ca legumele au nutrienti si fibre si ne ajuta sa avem un scaun cu o consistenta perfecta, usor de eliminat.