Confundata de multe ori cu hidroterapia, balneoterapia este un tip de medicina alternativa foarte populara in multe parti ale lumii. Balneoterapia implica folosirea apei in scopuri terapeutice, pentru tratarea si ameliorarea simptomatologiei diverselor afectiuni. Primele utilizari ale balneoterapiei dateaza inca din anul 1700 I.d.Hr., iar Ungaria este poate cea mai cunoscuta destinatie pentru cei care vor sa apeleze la balneoterapia moderna.
Apa are numeroase beneficii pentru piele, asta stim deja, dar balneoterapia promite sa ajute si la tratarea unor dureri, la tratarea acneei, la tratarea inflamatiilor si chiar la tratarea anxietatii. Se folosesc impachetarile, namolul uneori pentru a obtine efectele dorite. De multe ori, balneoterapia este cunoscuta si ca terapie spa.
Nu orice fel de apa se poate folosi in balneoterapie. Doar cea minerala are efectele despre care am amintit anterior, ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si contribuie la ameliorarea simptomatologiei artritelor, depinzand insa si de stadiul in care au ajuns afectiunile.
Odata ce ai ajuns intr-o zona unde se practica balneoterapia poti sa faci bai, dusuri, sa stai cu picioarele si mainile in apa minerala, tot tratamentul este natural si nu are efecte adverse. Se mai pot face si inhalatii, masaj pentru ameliorarea unor simptome. Namolurile sunt de baza alaturi de apa mineralizata, fiecare tratament in parte fiind adaptat in functie de istoricul medical al pacientului.
Primele folosiri adecvate ale apei minerale pentru tratamente au fost in vremea lui Hipocrate. Insa popularitatea sa crescuta a aparut de abia in secolele 18-19, cand am vazut si primele spa-uri. Mineralele regasite chiar si in prezent in apa utilizata in balneoterapie sunt: siliciu, sulf, seleniu, radiu. Temperatura apei este controlata in asa fel incat confortul pacientilor tratati sa fie cat mai bun si experienta sa fie una placuta pe tot parcursul sedintelor de tratament.
Apele mineralizate reci se folosesc pentru imbunatatirea sanatatii pielii si pentru eliminarea spasmelor musculare, eliminarea durerilor, apele mineralizate calde se folosesc pentru dilatarea vaselor de sange, relaxare, pentru accelerarea proceselor metabolice. Apele acestea contribuie la eliminarea toxinelor, la imbunatatirea functionarii rinichilor si la o activitate metabolica mult mai buna.
In anumite situatii se vor utiliza si ape mineralizate cu minerale marine in concentratii mari, mai ales daca se urmareste un tratament pentru bolile cardiovasculare sau pentru anumite afectiuni ale pielii, de exemplu acnee. Pentru psoriazis se pot folosi concomitent baile cu ape minerale, sare, alaturi de expunerea la UVB. Inhalarea de vapori minerali rezultati in urma incalzirii apelor mineralizate poate avea efecte excelente asupra multe afectiuni comune, mai ales cele ale sistemului respirator.
Si poate cel mai important efect al balneoterapiei: scapi rapid de stres si de anxietate si de efectele lor asupra organismului, fara medicamente si fara tratamente foarte costisitoare.
Balneoterapia va ramane un tip de medicina alternativa care isi va dovedi efectele excelente asupra sanatatii umane si de acum inainte. Trebuie doar sa investim mai mult in zonele care ofera acces la tratamente bazate pe namoluri si ape mineralizate pentru a avea cum sa beneficiem de pe urma balneoterapiei…