Desi este foarte populara, medicina alternativa si cea naturista au stat mereu la baza unor confuzii si mituri legate de siguranta, de eficienta si de calitate. Miturile despre medicina naturista si cea alternativa au tot circulat si au fost transmise din generatie in generatie, cu mici modificari de fiecare data. E bine as le intelegem si sa stim mereu care e adevarul din spatele lor, sa ne documentam pentru a intelege pe deplin care e scopul medicinei alternative si ce beneficii ne poate aduce…
Cand spui medicina naturista sau medicina alternativa ai de la inceput o usoara stare de confuzie pentru ca termenii sunt mult prea generalisti. Multa lume intelege exact despre ce e vorba, se documenteaza. Insa sunt si multi cei care nu inteleg si vin cu interpretari proprii care denatureaza adevarul. Si asa apar si miturile despre medicina alternativa si ele tot circula si le intalnim aproape peste tot. Cat de adevarate sunt si care sunt cele mai populare? Veti descoperi raspunsul la aceste intrebari in randurile ce urmeaza.
Mitul 1: Foarte putina lume apeleaza la medicina naturista si la cea alternativa. Fals. In toata lumea sunt extrem de multi oameni care apeleaza intai la medicina naturista si alternativa si care au si rezultate excelente uneori. Doar in SUA, 40 de procente din americanii adulti foloseau tot felul de tratamente naturiste si produse, potrivit datelor din studiile facute de-a lungul timpului. Asta arata ca lumea are incredere in tot ce e natural si ca prefera astfel de tratamente pana sa ajunga la medic, ceea ce nu e neaparat in regula…
Mitul 2: Daca e natural, e sigur. Fals. Da, produsele naturiste sunt sigure, insa doar cele care sunt cumparate de la farmacii, cele testate. Daca folosim plante diverse si sucuri, creme obtinute acasa prin combinarea unor plante vom risca sa avem probleme. Foarte multe plante au si substante periculoase care, odata ajunse in organism, nu vor face decat sa ne atace diverse organe si sisteme ale organismului si sa ne puna viata in pericol. Cititi cu atentie etichetele, cumparati doar la recomandarea unui specialist diverse suplimente, medicamente naturiste si folositi-le doar cand e nevoie.
Mitul 3: Poti sa iei medicamente naturiste impreuna cu medicamentele obisnuite. Aici e un sambure de adevar. Da, medicina alternativa si complementara incurajeaza administrarea de medicamente naturiste impreuna cu tratamente normale. Doar ca multe tratamente naturiste pot sa scada din eficienta tratamentelor cu medicamente obisnuite. Nu isi mai fac efectul, risti sa apara interactiuni nedorite intre substantele active si in loc sa te simti bine iti faci singur mai mult rau. Ia suplimente naturiste si medicamente naturiste doar daca iti recomanda doctorul si spune mereu ce vrei sa iei, evita sa iei orice fel de tratamente naturiste daca ai boli grave si tratamente complexe si puternice obisnuite.
Mitul 4: Terapiile cu produse naturiste nu sunt sustinute de dovezi stiintifice clare. Fals. Exista dovezi stiintifice legate de toate produsele naturiste, alternative pe care le gasim pe piata. Se fac teste, se identifica pericole potentiale si tot ce ajunge pe rafturi si in casa pacientilor care folosesc medicamente naturiste, se folosesc de medicina naturista are deja o baza stiintifica. Nimic nu se va vinde fara sa existe testare riguroasa si pana nu se da unda verde de la autoritati.
Mitul 5: Produsele naturiste, medicina alternativa nu are ce cauta alaturi de sau in cadrul medicinei conventionale. Fals. Intr-o lume moderna e nevoie si de tratamente naturiste pentru cei care le cauta si pentru cei care vor si altceva decat medicamentele obisnuite. Se vor folosi doar pentru tratarea unor afectiuni usoare, intotdeauna dupa ce se va fi consultat un medic specialist si se va fi cunoscut istoricul medical complet. Medicina alternativa isi are locul sau castigat alaturi de cea conventionala si va ramane la fel de importanta si peste 10-20 de ani, atat timp ca va fi relevanta si va avea ce oferi oamenilor in cautarea de tratamente alternative.