Virusul este un fel de parazit intracelular care are nevoie de o gazda ca sa se reproduca, de celule gazda. Nu se multiplica prin mitoza sau diviziune celulara, asa cum o fac bacteriile. In lume exista o multime de virusuri. De unele am auzit, pe unele le vedem chiar si astazi in actiune, cum e noul coronavirus SARS-CoV-2, altele sunt mai putin cunoscute. Cele mai multe infectii sunt produse insa de virusurile comune…

Cand vorbim despre virusuri comune ne gandim la acele virusuri care nu sunt raspandite doar local, national, ci le putem gasi oriunde pe aceasta planeta, in zone extrem de mari. Virusurile comune reusesc sa infecteze un numar mare de indivizi, cazurile sunt de ordinul zecilor de mii sau milioanelor, tratamente sunt si nu sunt, depinde de virus si de cercetarile care exista in domeniul medical, de ceea ce se stie despre el. Cateva dintre ele mai comune virusuri si bolile pe care le provoaca le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Adenovirus. Virusul reuseste sa intre in corpul uman prin intermediul picaturilor de saliva din aer, in timpul respiratiei, dar si prin intermediul unor suprafete atinse de bolnavi deja infectati, contaminate deja. Adenovirusurile determina aparitia bolilor respiratorii, gastroenterite, conjunctivite, infectii urinare, la vezica, eruptii cutanate. Pacientii care ajung sa fie infectati cu adenovirusuri sunt copiii mici si cei cu sistemul imunitar compromis. Complicatiile severe sunt prezente si ele, nu exista vreun tratament pentru infectia cu adenovirus si nici vaccin.

Virusul Hepatitei B. Se transmite foarte usor prin contactul cu lichide corporale, sange, material seminal de la o persoana deja infectata. Mamele infectate transmit virusul copiilor la nastere, adultii pot sa transmita virusul partenerilor sexuali, cei care se drogheaza pot sa infecteze la randul lor alti indivizi prin „impartirea” acelor. Acest virus determina aparitia hepatitei virale, infectia ficatului, pierdea poftei de macnare, stare de greata, varsaturi, dureri corporale, febra, urina inchisa la culoare. In cazuri extreme se ajunge la icter. Complicatiile sunt frecvent intalnite si pot sa duca la probleme grave cu ficatul si la hepatite cronice, ciroze, cancer la ficat. Exista vaccinare pentru prevenirea infectarilor si exista medicamente antivirale eficiente impotriva virusului.

Virusurile herpes. Sunt opt mai cunosute, din peste 100 existente in toata lumea. Cele opt infecteaza omul, primele doua tipuri sunt si cele mai comune. HSV-1 este extrem de contagios, te infectezi rapid daca ai contact cu saliva, daca ai leziuni, daca vii in contact direct cu persoane deja infectate. Infectarile apar in copilarie si nu dispar toata viata. Nu sunt simptome evidente care sa anunte infectarile, apare herpesul oral, in jurul gurii, ca niste bubite rosiatice in zona buzelor. Dar putem avea si herpes genital, cand o persoana infectata intretine relatii sexuale neprotejate cu alta persoana, caz in care apar manifestari la nivelul organelor genitale ale partenerilor.

HSV-2 este al tip de virus care provoaca herpesul, e transmis sexual si duce la aparitia herpesului genital. Nici aici nu avem simptome clare care ne trimit la medic si traim toata viata cu el. Se administreaza antivirale, care pot sa reduca din simptomatologie sau sa previna agravarea simptomatologie, dar nu avem cum sa eliminam complex virusul din organism odata ce s-a produs infectarea.

HIV. Se transmite prin contact sexual, tranfuzii, ace contaminate, in timpul nasterii. Ataca celulele sistemului imunitar si le imputineaza numarul, rezultand un sistem imunitar compromis si incapabil sa lupte pentru protejarea corpului uman. Boala produsa de virusul HIV este SIDA. Terapia anti-retrovirala e singura solutie ca sa poti trai cu HIV, combina medicamente pentru HIV. Nu exista inca un tratament care sa distruga virusul HIV in corp, nu exista vaccin eficient.

Sexul protejat, depistarea virusului in sange, in sangele donat, evitarea acelor deja compromise folosite pentru mai multi pacienti raman singurele modalitati de aparare si de evitare a infectarii.

HPV. Se transmite prin contact direct si e foarte raspandit in toata lumea. Multe infectari nu au simptomatologie proprie si se rezolva de la sine. Uneori infectiile persista si apar leziuni precanceroase care duc la cancer de cervix, vulva, vaginal, cancer aparul la nivelul gatului sau al gurii. Nu avem tratament pentru HPV, dar sunt vaccinuri care ajuta la prevenirea infectarilor.

Lasă un răspuns