Stim deja ca anumite boli se pot transmite de la om la om si pot imbolnavi milioane de oameni foarte rapid. Insa nu doar omul poate transmite anumite afectiuni. Si animalele o pot face si am vazut asta pe „pielea” noastra recent, cand ne-am confruntat cu noul coronavirus. Bolile pe care omul le poate lua de la animale sunt la fel de periculoase precum cele transmise de la om la om, diferite animale pot avea diverse tipuri de virusuri pe care le poarta si toata viata. Odata ce am intrat in contact cu ele infectia este garantata in cele mai multe cazuri.

Bolile care se transmit usor de la animal la om sunt deja cunoscute. Rabia, ciuma listeria, iata doar cateva exemple. Chiar daca nu sunt fatale, aceste boli sunt comune si reusesc sa ne schimbe viata daca nu suntem atenti si nu ne tratam imediat ce ne-am infectat.

Singura modalitate prin care iti poti da seama daca te-ai infectat este diagnosticarea animalului si teste speciale facute la primele simptome. Odata depistata infectia se poate trata si animalul, si stapanul sau omul care a venit in contact cu ea. Partea mai putin placuta este ca nu ai cum sa te feresti de aceste boli si e foarte greu sa le depistezi la timp. Iata in continuare cateva dintre cele mai des intalnite boli transmise de la animal la om.

Taxoplasmoza. Se poate lua de la pisicile lasate in casa dupa ce au stat pe afara. Ele poarta un parazit destul de periculos numit Toxoplasma gondii. Pisica este in stare sa lupte cu parazitul pana sa determine infectii. De multe ori intalnim oua ale acestui parazit in fecalele pisicilor. Deci atentie mare cand curatati litiera pentru ca s-ar putea sa va infectati foarte usor in lipsa unei igiene exemplare. Odata infectat omul, parazitul poate sa dea simptome precum dureri de muschi, stari de rau, simptome asemanatoare unei raceli.

Psitacoza. E o boala rara, se poate lua de la papagali, perusi. Odata infectat organismul uman incepe sa aiba o multime de simptome: febra, frisoase, dureri de cap, dureri musculare mari, tuse seaca. Apare si pneumonia, decesul survine daca nu aplicam tratamente imediat ce am fost diagnosticati. Infectiile de acest tip pot sa afecteze inima, ficatul, sistemul nervos. Cel mai simplu ar fi sa avem manusi cand umblam la pasarile din colivie si sa evitam orice atac din partea lor.

Salmoneloza. O putem lua usor si de la reptile si amfibieni. Broaste testoase, soparle, broaste, toate o poarta. Bacteria salmonella duce la probleme mari cu sistemul digestiv, infectia poate fi fatala daca nu e tratata la timp. Ca regula generala, vom tine departe de copii sau de locul in care ne desfasuram activitatile aceste animale, le vom curata tot timpul habitatul si vom avea grija sa nu interactionam neprotejati cu ele.

Lasă un răspuns