virus retrovirus

In lumea medicala se vorbeste adesea despre virusuri si retrovirusuri. Virusul este un organism foarte mic, microscopic, care e prezent teoretic peste tot pe Pamant. El poate sa infecteze animale, plante, bacterii. Unele sunt nedetectabile, altele provoaca afectiuni mortale. Vaccinarea este singura cale de a preveni infectarea cu un virus, cel putin la oameni sau la animale. Retrovisurul este un tip de virus care se foloseste de ARN ca material genetic, virusul este un acid nucleic realizat din material genetic, ADN sau ARN, „imbracat” in proteine.

Un virus nu are celulele proprii, asa ca are nevoie de o gazda de unde sa ia aceste celule ca sa se reproduca. Cand celulele gazdei sunt distruse apare boala, simptomatologia. Retrovirusul foloseste ARN ca material genetic, nu omoara celulele gazdei, asta pentru ca reuseste sa insereze genomul sau in genomul gazda.

E necesar sa facem distinctia si intre retrovirus si virus ADN. Un virus ADN este un virus in care informatia genetica este stocata sub forma de ADN. Acidu nucleic este de tip dsADN sau poate fi si ssADN. Ca sa intelegem mai bine ne putem gandi la virusul herpes simplex si la virusul variolei.

Retrovirusurile folosesc ARN si o enzima speciala ca sa creeze ADN, care creeaza intr-un final proteine. Retrovirusul integreaza apoi ADN-ul viral in ADN-ul celulei gazda si asa apare replicarea. Apar mutatii mai dese la retrovirusuri din acest motiv, evolueaza mai rapid decat orice alt tip de virusuri. Virusul HIV este cel mai cunoscut retrovirus si rezistenta sa la tratamente este foarte mare. De obicei virusurile din aceasta categorie se transmit pe cale sexuala, prin contactul cu fluide de la pacienti infectati, prin obiecte infectate.

Replicarea in cazul retrovirusurilor este destul de complicata. La inceput apare atasarea de celula gazda cu ajutorul unui receptor. Apoi retrovirusul intra in celula, trece de membrana protectoare, materialul genetic ARN se transforma in material ADN, dupa care are loc integrarea genomului. La final are loc replicarea efectiva, apar noi componente virale, ARN viral, proteine virale si corpul e infectat.

Toate componentele produse se combina aproape de suprafata celulara si determina formarea de noi particule ale retrovirusului. Noile particule sunt impinse in afara celulei si formeaza o particula matura cu ajutorul altei enzime virale. Intr-un final are loc o noua infectare a celulelor din jur.

In momentul de fata nu avem tratamente clare pentru infectiile retrovirale. Avem doar tratamente care ajuta la managementul simptomatologiei. De regula antiviralele sunt utile in lupta cu retrovirusul.

Lasă un răspuns