alopecie caderea parului
  • Pierderea parului poate afecta atat scalpul, cat si restul corpului.
  • Numarul firelor de par pierdute depinde de cauzele alopeciei.
  • Poate fi vorba de o alopecie mostenita ereditar, de natura genetica, dar poate fi determinata si de schimbari hormonale sau afectiuni, poate fi si o parte normala a imbatranirii.
  • Alopecia e mai des intalnita la barbati.

De la o varsta e normal sa pierdem mai multe fire de par de la nivelul capului sau de pe corp. Cand numarul celor pierdute e prea mare la nivelul capului si nu mai cresc nici altele in locul lor putem vorbi despre chelie si alopecie.

Cauzele pot fi multe. Cele ereditare, genetice sunt cele mai frecvente, alaturi de procesul natural de imbatranire. In general, pierdem cam 100 de fire de par pe zi, poate 50 in cazurile fericite. Nu observam firele de par decat daca suntem atenti cand ne spalam sau cand ne pieptanam, dar de regula vor creste altele in loc in conditii obisnuite. Factorul genetic este singurul ce nu poate fi prevenit in vreun fel.

Schimbarile hormonale pot duce la caderea excesiva a firelor de par. In timpul sarcinii, dupa nastere, in timpul menopauzei, cand apar probleme cu tiroida, in toate aceste scenarii firele de par vor fi mult mai multe la numar si altele in loc e putin probabil sa creasca atat de repede. Si medicamentele sau suplimentele, sistemul imunitar cu probleme, terapia cu radiatii, stresul sau tratamentele pentru par si uscarea parului in exces vor duce la alopecie mai devreme sau mai tarziu. Alopecia mai poate aparea si pe fondul unei infectii netratate locale, din cauza coafatului gresit sau din cauza distrugerii foliculilor pilosi.

Simptomatologia alopeciei include subtierea treptata a firelor de par, ruperea lor foarte usoara, o regasim la femei si la barbati deopotriva. Apar zone circulare din ce in ce mai multe, mai mari, in care nu mai avem fire de par, la nivelul scalpului si la nivelul sprancenelor, al barbii, pentru barbati. Firele de par par ca nu mai sunt atat de bine sustinute la nivelul scalpului si cad imediat ce exista o presiune asupra lor. La barbati se observa o retragere a zonei acoperite cu par de la nivelul capului la nivelul fruntii, la femei e pastrata linia parului la nivelul fruntii, dar pe parti avem par din ce in ce mai rar.

Diagnosticarea alopeciei se poate realiza simplu, prin analize de sange, prin determinarea nivelurilor hormonale, prin teste de tragere a parului, prin biopsia scalpului si examinari histologice sau prin intermediul tricoscopiei pentru scalp si par executata cu dermatoscopul.

Tratamente pentru alopecie sunt multe si au efecte destul de bune daca sunt administrate, puse in practica inca de la primele semne ale acestei afectiuni comune. Se va prescrie Minoxidil, sub forma de spuma, sampon, lichid, se aplica pe scalp pentru a incuraja cresterea firelor de par. Tratamentul va dura cel putin sase luni ca sa vedem rezultate.

Finasteride este prescris doar barbatilor sub 60 de ani, ca sa incetineasca caderea parului si sa incurajeze cresterea unor fire noi de par.

Se poate ajunge si la transplant de par in zonele unde nu se mai poate face nimic si nu mai avem par deloc. Se ia par din alta zona a corpului fara probleme si se aduce in zona fara par. Operatiile nu sunt recomandate celor care au alopecie ereditara.

Terapia cu laser e alta varianta, este aprobata, dar e destul de scumpa si efectele sale nu sunt la fel de bune in cazul tuturor pacientilor care sufera de alopecie.

Solutii mai simple ar fi adaugarea de volum parului, colorarea sa, folosirea extensiilor de par care sa ascunda lipsa parului din zona x, tunsul foarte scurt e alta solutie buna. Toate sunt solutii pentru pierderea temporara sau permanenta a parului.

Lasă un răspuns