paraziti boli rare
  • Orice escapada in natura salbatica ne poate aduce foarte usor si o infectie, boli rare, daca nu suntem atenti.
  • Bolile rare pe care le putem avea cand nu avem grija in salbaticie ne pot aduce imediat pe un pat de spital.
  • Cunoasterea lor si a simptomatologiei sunt importante pentru a putea sa tratam corect infectiile.

De fiecare data cand mergem undeva in salbaticie, in natura si vrem sa ne distram, sa ne relaxam ne expunem involuntar la o multime de pericole. Pe unele nici nu le vedem si ne trezim peste cateva zile cu simptome pe care nu ni ne explicam. Cateva dintre bolile rare pe care le putem face daca petrecem prea mult timp in zone salbatice periculoase le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Giardia/Giardioza. Un singur sfat ca sa nu ajungi sa ai giardia: nu bea apa nefiltrata. Parazitul microscopic giardia poate ajunge usor in sistemul digestiv si de acolo poate produce o multime de probleme si te poate aduce foarte usor pe patul de spital. Dureri de stomac, flatulenta, diaree, iata doar cateva simptome care iti pot spune ca ai deja giardia. Simptomatologia ramane prezenta intre doua si sase saptamani, singurul tratament recomandat fiind cel cu medicamente impotriva parazitilor intestinali. Igiena foarte buna si evitarea surselor de hrana sau de apa contaminate pot fi cele mai bune solutii pentru a nu avea giardia. Si, desigur, testarea materiilor fecale cat mai des daca suspectezi ca ai deja giardia.

Criptosporidioza. Alt parazit care de abia asteapta sa ajunga in intestinele noastre si pe care il gasim tot in apa e Cryptosporidium, care produce Criptosporidioza. Din nefericire, fata de giardia, acest parazit poate sa supravietuiasca intr-un mediu ostil, fara gazda, zile bune, pentru ca are un „scut”, o carapace ce il protejeaza. Rezista chiar si la contactul cu dezinfectantii comuni. De regula ne infectam cu asa ceva cand inghitim din greseala apa, cat timp inotam. Cand ajunge in sursele de apa potabila care alimenteaza orasele, parazitul poate aduce o epidemie serioasa. Si aici avem dureri de stomac, slabim, nu mai avem pofta de mancare, avem scaune diareice. Dar ne revenim destul de repede cu tratamentul corect, dupa diagnosticare corecta.

Histoplasmoza. Daca ti-ai planificat sa vezi niste pesteri in vacanta fii atent sa nu te imbolnavesti de hstoplasmoza. Boala e generata de o ciuperca, liliecii si excrementele lor contin acest tip de ciuperca. E foarte usor sa inhalezi particele din ceea ce elimina liliecii. Nu prea sunt simptome, te infectezi fara sa stii, dar in faze grave boala seamana cu pneumonia, dar se trateaza cu medicamente pentru ciuperci. Culmea e ca nu trebuie sa mergi in pestera ca sa te infectezi, te poti imbolnavi si cand cureti excrementele dupa gaini.

Blastomicoza. Ciuperca Blastomyces dermatitidis provoaca balstomicoza. Te infectezi usor tot prin inhalatie daca ai contact cu sol moale, daca mergi in padure, unde sunt si frunze multe si copaci putreziti. De regula poti sa te infectezi cand mergi pe langa marile lacuri, care au si paduri in jurul lor. Simptomatologia bolii, care apare destul de rar, seamana cu pneumonia. Si in acest caz tratam afectiunea cu medicamente pentru ciuperci.

Lasă un răspuns