vene

Venele varicoase nu sunt altceva decat niste vene „sucite”, marite din corpul nostru. Orice vena superficiala poate deveni varicoasa, insa cele mai afectate tipuri de vene sunt cele de la picioare. Cand stam in picioare sau mergem pe distante mai mari creste presiunea la nivelul venelor din partea inferioara a corpului. Unii oameni le privesc ca pe o problema de estetica, altii au dureri si disconfort si au nevoie de tratamente, mai ales daca se agraveaza in timp. Tratamentele comune pentru venele varicoase presupun prescrierea de medicamente si interventii medicale pentru inchiderea si eliminarea venelor varicoase.

Venele varicoase nu produc dureri de fiecare data. Primele semne care iti spun ca ai deja o astfel de afectiune sunt culoare inchisa, albastru, violet inchis, vene care par „sucite”, inflamate. Apoi apar dureri, senzatie de picioare „grele”, senzatie de arsuri la nivelul picioarelor, crampe musculare, umflaturi care nu cedeaza. Durerea e mai mare cand stam pe scaun si cand ne ridicam dupa un timp indelungat. Apare si senzatia de mancarime la nivelul venelor varicoase, decolorarea pielii in jurul venelor cu probleme.

Valvele slabite sau cu probleme grave de functionare vor duce la vene varicoase. Arterele duc sangele de la inima la tesuturi, venele sunt raspunzatoare de revenirea sangelui de la tesuturi la inima. Venele de la picioare trebuie sa lucreze impotriva gravitatiei ca sa reintoarca sangele la inima. Contractiile musculare de la muschii picioarelor vor avea un efect de pompa, ajutand sangele sa revina la inima. Valvele de la vene se vor deschide ca sa permita sangelui sa circule spre inima, dupa care se inchid rapid ca sa nu vina sangele inapoi. Daca valvele nu mai functioneaza corect sangele poate reveni in vene, de unde si intinderea venelor si „sucirea” lor sub presiunea prea mare.

Riscul dezvoltarii unor vene varicoase creste odata cu varsta, femeile sunt cele care sufera mai mult pentru ca trec prin multe schimbari hormonale de-a lungul vietii si in fiecare luna. Sarcina e un factor de risc, cantitatea de sange din corp creste, la fel si istoricul familial sau obezitatea.

Diagnosticarea se va face in urma unui control medical amanuntit si in urma observatiei, dar se vor recomanda si ultrasunete si testari, analize de sange pentru a determina daca venele functioneaza in parametri normali si daca nu avem cheaguri de sange deja formate.

Tratamentele sunt simple, se pot face si acasa cu medicamente pentru venele varicoase si pentru sange. Se vor evita orice tip de exercitii care pun presiune pe picioare si pe venele de acolo, ridicare de greutati, pierdere in greutate rapida, stat pe scaun, in pat perioade foarte lungi de timp si ridicat rapid din pozitie relaxata. Se pot purta si ciorapi compresivi care vor ajuta venele sa nu aiba probleme si valvele sa functioneze in parametri optimi.

In cazurile grave se va apela la scleroterapie, in care se injecteaza o solutie in venele varicoase care inchide venele. In cateva saptamani rezultatele tratamentului vor fi vizibile si vor disparea venele varicoase din zona deja tratata.

Scleroterapia cu spuma pentru venele mai mari e iarasi foarte eficienta pentru sigilarea si inchiderea venelor, dar si tratamentele cu laser vor functiona foarte bine daca avem vene varicoase. Alternativ, se vor recomanda proceduri asistate de cateter cu utilizarea radiofrecventei si energiei laser. La nevoie se vor elimina venele problematice dupa ce au fost separate de restul venelor din jur.

Intr-un final se ajunge la operatie endoscopica pe venele cu probleme. Se inchid venele rand pe rand si sunt eliminate prin incizii foarte mici. Venele varicoase de la sarcina nu au nevoie de astfel de tratamente invazive, vor disparea treptat in 3-12 luni dupa nastere.

Lasă un răspuns