Sangele noastru are o consistenta fluida, care ii permite sa circule fara probleme prin toate vasele de sange mai mari sau mai mici din organism. Numai ca uneori aceasta consistenta se modifica si sangele se „ingroasa”. Cheagurile de sange sunt mase semi-solide de sange care nu mai pot circula prin vene si artere si pot provoca probleme foarte mari odata ce sunt localizate la nivelul sistemului circulator, la nivelul organelor vitale.
Coagularea e normala pentru sange si e necesara, mai ales cand ne ranim si rana trebuie sa se vindece rapid. Dar cand apar prea multe cheaguri de sange se poate ajuneg foarte usor la complicatii.
Dupa formarea cheagurilor de sange acestea pot fi stationare, apar trombozele, dar pot bloca si circulatia sangelui sau pot fi din ce in ce mai multe si apare embolismul, circuland catre zone si organe importante din organism. De regula, intalnim doua tipuri de cheaguri de sange: unele arteriale, cu simptomatologie imediata, oxigen mai putin ajuns la organe si atacuri de cord, paralizie, durere intensa la pachet, altele venoase, cu formare lenta si simptomatologie treptata.
Cheagurile de sange apar la nivelul bratelor si al picioarelor, insotite de durere, crampe, inflamatii, caldura excesiva simtita, roseata, o culoare mult prea intensa a zonei, la nivelul inimii, cu dureri de piept, in mana stanga, transpiratie, dificultati de respiratie. Dar putem avea cheaguri ajunse sau formate in plamani, cu dificultati de respiratie, dureri in piept, tuse. Se umfla picioarele, apare decolorarea pielii, ritmul cardiac e neregulat, pulsul e neregulat.
Cand ajung cheaguri de sange la creier apar probleme de vedere, de vorbire, crize, slabiciune generala in tot corpul. Cheagurile de sange abdominale aduc dureri servere, stare de rau, greata, varsaturi, diaree, sange in scaun.
Cheagurile apar din cauza unei rani, din cauza unor probleme in interiorul vaselor de sange, din cauza medicamentelor si efectelor lor, din cauza infectarii cu SARS-CoV-2 mai nou. Sindromul antifosfolipidic, ateroscleroza, factorul V Leiden, istoricul familial si medical, aritmiile, probleme la inima, toate duc la aparitia cheagurilor de sange atat de periculoase.
Se va adauga obezitatea, sarcina uneori, statul la orizontala pentru mult timp, statul pe scaun mult timp, embolismul pulmonar, fumatul, operatiile, accidentul vascular cerebral pe lista de cauze ale cheagurilor de sange.
Tratamentele pentru cheagurile de sange depind de locul in care au aparut si de localizarea lor, de severitatea simptomelor asociate. Medicamentele pentru „subtiere” sangelui, anticoagulante sunt cel mai simplu si mai rapid tratament. Medicatia trombolitica poate sa fie utila cand e nevoie sa fie distruse rapid cheagurile de sange existente.
Daca un cheag de sange sau mai multe sunt localizate la nivel arterial se va recomanda tromboliza cu ajutorul cateterului, prin care se elimina cheagul chirurgical sau prin introducerea de substante speciale pentru dizolvarea sa.
Daca avem cheaguri la nivelul venelor medicamentele si injectiile anticoagulante vor mentine sangele cat mai fluid posibil si vor permite trecerea sangelui peste zona unde e cheagul. Se pot monta chirurgical filtre in vena pentru a preveni formarea de cheaguri de sange mari, desprinderea de fragmente de cheaguri de sange si circularea lor prin vene pana la inima si plamani.
In cazuri extreme se recomanda trombectomia chirurgicala, care urmareste sa elimine rapid cheagul de sange din vene sau artere, o interventie utila cand avem cheaguri de sange la picioare, maini, dar se poate folosi oriunde in organism la nevoie. Se va apela si la IPC sau compresie pneumatica intermitenta cu ajutorul dispozitivelor moderne. Un fel de manseta e pusa in jurul piciorului si periodic se umple cu aer si pune presiune pe zona vizata-asa sangele circula mai usor spre inima.