Depresia sezoniera este un tip de depresie foarte periculos, confundat de multe ori cu astenia sau cu alte simptome tipice aparute la schimbarea anotimpurilor. Perioada in care incepe sa se manifeste este toamna, simptomele sunt dintre cele mai variate, de la tristete si lipsa de energie la lipsa interesului pentru activitati normale, senzatie de somnolenta si chiar luare in greutate. Daca e depistata si diagnosticata la timp depresia sezoniera poate fi tratata usor cu diverse terapii si antidepresive recomandate de catre medicul psihiatru.
Trecerea de la un sezon la altul inseamna un stres in plus pentru corpul nostru. Toamna e cel mai periculos anotimp pentru ca socul termic e si mai mare pentru organism si dereglarile ce apar sunt mai pronuntate. Pe acest fond se instaleaza depresia sezoniera, cu agravarea simptomatologiei pe masura ce se termina toamna si vine si iarna. Iarna e normal sa te simti ceva mai rau cu sistemul nervos pentru ca e frig afara, stai mai mult in casa, nu e asa de mult soare ca inainte, nu mai ai atat de multe activitati de facut.
Insa depresia sezoniera e serioasa si trebuie urmarita cu atentie, depaseste aceasta stare putin alterata din sezonul rece. E vorba de depresie la baza si cu depresia nu e de joaca. Ajungi sa vezi efecte la nivelul vietii tale de zi cu zi, se schimba gandirea, simti altfel.
Desi discutam despre toamna si iarna, unii pacienti au depresie sezoniera si vara, inceputa unde pe final de primavara si terminata chiar cand incepe toamna. Ca simptomatologie observam fix aceleasi manifestari si vara, insa fara a exista o agravare treptata, simptomele sunt usor de suportat si de regula moderate, usoare.
Indivizii care sufera de depresia sezoniera incep sa aiba probleme cu ea de la 18 ani si pana pe la 30 de ani in medie, femeile sunt cele mai afectate pentru ca ele trec lunar prin schimbari importante din cauza hormonilor si menstruatiei. Cam 10% pana la 20% din populatie ar putea sa se confrunte cu o depresie sezoniera cel putin o data in viata.
Simptomele clasice pentru depresia sezoniera seamana cu cele ale depresiei: tristete profunda, care se mentine zi de zi, anxietate, pofta de carbohidrati si luare in greutate mult mai rapid, oboseala cronica, lipsa energiei, sentimentul de neputinta, pacientul nu isi mai vede rolul in viata lui si a altora, in societate, dificultati de concentrare, iritabilitate crescuta, agitatie nejustificata, senzatie de picioare si maini grele, lipsa interesului pentru orice fel de activitati, somnolenta accentuata, ganduri „negre” legate de moarte si sinucidere.
La pacientii cu depresie sezoniera aparuta vara se vor adauga si simptome precum: agitatie si imposibilitatea de a sta intr-un loc, anxietate din ce in ce mai mare, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate, episoade de comportamente violente nejustificate, insomnie.
Cauzele depresiei sezoniere nu sunt cunoscute si intelese pe deplin. Se crede totusi ca ar fi vorba de lipsa de expunere la lumina naturala, despre schimbarile aparute la nivelul ceasului biologic tot din cauza luminii mai putine la care avem acces, de dezechilibre chimice aparute in creier, la nivelul neurotransmitatorilor, de probleme cu serotonina. Lipsa vitaminei D in cantitati suficiente in corp, productia prea mare de melatonina pe fondul luminii prea putine la care avem acces iarna, toamna, gandurile negative, stresul, anxietatea ar putea fi pe lista de cauze probabile.
Riscul de a avea depresie sezoniera creste daca ai deja si alte afectiuni psihice din spectrul depresiei, daca ai rude care sufera de multa vreme de despresie sezoiniera, de schizofrenie, depresie grava. Si daca locuiesti in nordul sau sudul extrem, departe de Ecuator ai putea sa ajungi sa dezvolti depresia sezoniera, mai ales ca e frig mereu acolo.
Diagnosticarea depresiei sezoniere se va face doar la medic, la psiholog, psihiatru. De foarte multe ori depresia sezoniera e parte dintr-un ansamblu mai complex de probleme psihice. Psihiatrii si psihologii decid ce tip de depresie ai, daca e depresie sezoniera sau e alta boala psihica mai grava.
Se va testa si tiroida, se vor completa o serie de chestionare pentru o evaluare corecta a stadiului bolii. Cu siguranta vei fi diagnosticat cu depresie sezoniera daca ai simptome ale unei depresii majore, episoade depresive ce apar doar in anumite sezoane si dureaza de cel putin doi ani, se repeta, cu frecventa mai mare in anumite sezoane.
Tratamentele pentru depresia sezoniera se vor stabili dupa vizita la psihiatru sau psiholog sau la amandoi specialistii. Terapia cu lumina intensa da rezultate, se va face dimineata, ca sa nu ajungi la insomnie (expunerea la lumina va fi de doar 15-30 minute in fiecare dimineata, cu rezultate vizibile in 2-4 zile), terapia cognitiv-comportamentala e recomandata adesea, la fel si medicamentele antidepresive-doar psihiatrul le va prescrie daca e necesar. Antidepresivele pot fi inhibitori selectivi de serotonina, mai exista si bupropion, un medicament care ar putea functiona daca ai depresie sezoniera aparuta in sezonul rece.
Acasa poti sa iei vitamina D, sa petreci cat mai mult timp afara, in lumina naturala, sa ai lumina naturala cat mai multa unde lucrezi, in birou, acasa. Exercitiile fizice usoare, macar 30 de minute pe zi, vor ajuta si ele.
Nu ai cum sa previi depresia sezoniera, insa daca ai diagnosticare facuta la timp o poti tine sub control. Ea va reveni in fiecare an daca ai ajuns sa suferi de aceasta afectiune, insa poti sa iei tratamentele prescrise si sa mergi la noi controale ca sa nu ai simptome greu de gestionat si sa iti vezi in continuare de viata ta.