Lichenul scleros este o afectiune ciudata care „ataca” zona genitala, organele sexuale masculine si feminine, vulva, penis, dar si anusul. Cei care se confrunta cu o astfel de boala vor avea pielea decolorata, mai subtire, iritata, dar si mancarimi locale. Vezicule si leziuni apar frecvent la nivelul organelor genitale si raman doar acolo, pacientii vor simti disconfort in timpul relatiilor intime, in timpul urinarilor si scaunelor zilnice. Desi nu sunt tratamente specifice pentru vindecarea lichenului scleros sunt anumite tipuri de abordari care ar putea ameliora simptomatologia prezentata. Riscul de dezvoltare a cancerului de piele este mai mare daca nu se trateaza chiar si simptomele usoare.
Desi este o afectiune rara, lichenul scleros a ajuns sa fie descoperit la peste 200.000 de americani, insa cazurile, la nivel global pot fi si cu pana la 50% sau 100% mai mari, inclusiv cele nediagnosticate. Si femeile, si barbatii sunt afectati de lichenul scleros, femeile fiind cele care au probleme mai mari si ajung rapid sa capete boala. Femeile care au trecut prin menopauza deja de ceva ani, cele intre 40-60 de ani, dar si fetele care nu au ajuns la pubertate au risc mai mare de a dezvolta forme mai severe ale afectiunii. La barbati, lichenul scleros apare mai des la cei care nu au fost circumcisi cand erau copii.
Simptomatologia asociata lichenului scleros e usor de diagnosticat. In cazurile usoare nu exista simptome. La femei simptomele incep incet, incet pe masura ce boala se agraveaza si sunt prezente la nivelul vulvei, ansului, perineului. Dar pot exista si alte zone afectate, gat, sani, spate, incheieturi, gura. La barbatii care nu au fost circumcisi preputul se irita si apar mancarimi la nivelul sau, erectiile devin dureroase din cauza pielii preputului care nu mai are flexibilitatea dinainte de boala si e mult mai sensibila.
Simptomele clasice ale lichenului scleros includ: iritatii, mancarimi locale, senzatii de arsuri vaginale, schimbari ale pielii, puncte ape pe organele genitale, pete albe, piele alba, moale, stralucitoare, subtire sau aproape transparenta. La femei vedem schimbari ale culorii pielii in zona anusului si a vulvei, la barbati preputul are culoare alba si e stralucitor. Se vor adauga ulceratii, vezicule, mai ales daca te scarpini din cauza mancarimilor, pielea se poate crapa, apar infectii, sangerari locale. Cicatricile sunt comune si apar si ele in jurul vulvei, clitorisul si zona sa pot parea plate, pe penis, pe anus apar cicatrici, iar de la ele vor fi probleme la urinat, constipatie, dar si relatii sexuale dureroase.
Cauzele lichenului scleros nu sunt pe deplin cunoscute si intelese. Dupa unii specialisti si medici ar fi vorba de o boala autoimuna, sistemul imunitar ataca eronat celulele corpului uman, cele fara probleme. Genetica si schimbarile hormonale vor determina clar cine are boala si cine nu. Dupa abuz sexual, raniri ar putea aparea si afectiunea, dar aceste cazuri sunt rare. Nu discutam despre contagiozitate sau despre o boala cu transmitere sexuala.
Diagnosticarea lichenului scleros incepe cu o verificare a istoricului medical al pacientului, cu observarea simptomelor, continua cu o biopsie pentru a se determina daca e sau nu vorba de respectiva afectiune. Analizele de sange si probleme de urina, de fecale ar putea face parte din procesul diagnosticarii.
Tratamentele pentru lichenul scleros nu vor vindeca boala. Asta e clar. Dar se cauta ameliorarea simptomelor prezentate si asigurarea unei vieti aproape normale pentru pacienti. De obicei avem medicamente topice, creme cu un continut mare de corticosteroizi, ca sa nu mai existe inflamatii atat de puternice si mancarimi, terapia cu lumina, cu ultraviolete B, dar si medicamente imunosupresoare, asta ca sistemul imunitar sa nu mai atace celulele sanatoase. La barbati se poate ajunge la circumcizie, ca sa se elimine durerea si presiunea mai ales cand apare o erectie si are loc excitarea sexuala, cand se doreste intretinerea de relatii intime cu partenera.
Pacientii diagnosticati deja cu lichenul scleros vor merge mereu la control si medicul va observa semne ale aparitiei cancerului de piele si va incerca sa previna aparitia cicatricilor in jurul organelor genitale.
Cu toate ca nu ai cum sa previi lichenul scleros, poti sa faci niste mici ajustari in privinta stilului tau de viata ca sa nu mai ai simptome acute: eviti iritatia si frecarea, nu mergi pe bicicleta, nu porti lenjerie intima stramta, alegi mereu bumbacul si materialele de calitate, renunta la sapunul parfumat si la detergentul de spalat plin de chimicale si parfum, nu face baie cu bule, nu folosi un jacuzzi niciodata, schimbi imediat costumele de baie ude si nu stai cu ele sa se usuce pe tine.
Cat despre pronosticul in cazul lichenului scleros, este vorba pana la urma de o boala cronica, deci o vei avea toata viata, simptomele vor reveni dupa tratamente probabil. Pentru unii pacienti problemele cauzate de cicatrici si de restul simptomelor pot fi severe si vor influenta viata de zi cu zi. E foarte important sa mergi la medic de la primele iritatii senzatii neplacute la nivel anal, genital.
Doar avand tratamente luate imediat dupa diagnosticarea timpurie eviti cicatricile si efectele lor locale, precum si complicatiile-sunt rare, aici discutam despre cancer de piele in diferite forme, de cancer vulvar, de schimbari de aspect la nivelul organelor genitale, se poate ingusta deschiderea vaginala si apar dureri severe la nivelul vulvei chiar si in lipsa stimularii sexuale si sexului.