Priapismul este o afectiune care se manifesta printr-o erectie care persista si e dureroasa care poate dura mai mult de patru ore fara stimulare sexuala. Sangele nu mai poate iesi de la nivelul penisului, iar tratamentele aplicate pot varia de la terapie la rece la medicamente si se poate ajunge la interventii chirurgicale, asta pentru a preveni orice fel de probleme la nivelul organului sexual masculin.
Priapismul poate fi de mai multe tipuri. Putem discuta despre priapism ischemic, sangele ramane in corpora cavernosa si nu mai are cum sa iasa de acolo, afectand in special pacientii cu leucemie sau malarie, siclemie, dar si despre priapism recurent, cand avem erectie care dispare si apare la o anumita perioada de timp, de fiecare data cand revine e si mai dureroasa si dureaza si mai mult.
Priapismul nonischemic este mai rar, nu e dureros, apare ca urmare a unei traume la nivelul penisului, in zona dintre scrot si anus, perineu-sangele ajunge in cantitati prea mari, necontrolate, la nivelul penisului. De obicei priapismul apare in 30%-45% din cazurile de pacienti care au deja siclemie.
Simptomatologia asociata priapismului este simplu de depistat. In cele mai multe cazuri pacientii au erectie prelungita, care dureaza prea mult, peste patru ore fara sa existe excitare sexuala sau stimulare din partea partenerului sexual. Daca exista primul tip de priapism simptomele asociate pot fi completate de gland moale, dar corpul penisului e intarit, durere care creste in intensitate pe masura ce trece timpul, iar daca exista priapism cu flux mare de sange la nivelul penisului discutam si despre erectie care nu e la fel de puternica la nivelul corpului, erectia nefiind atat de dureroasa.
Cauza exacta a priapismului nu e cunoscuta la mai mult de 33% din cazurile diagnosticate. In cazul in care priapismul e ischemic cauzele pot fi diverse: siclemie, leucemie, malarie, muscaturi de paianjeni, anumite specii, otravire cu CO, monoxid de carbon, cancer penian, rani si traume la nivelul coloanei vertebrale si zonei genitale. Si folosirea de droguri, cocaina sau amfetamine ar putea duce la priapism, la fel si medicamentele pentru disfunctii erectile, antidepresive, antipsihotice.
Uneori putem vedea un anumit tip de priapism si la nou-nascuti. Dar de cele mai multe ori apare la copiii cu varste intre cinci si zece ani, la adultii cu varste intre 20-50 de ani.
Daca nu e tratat imediat priapismul poate afecta penisul, sangele prins la nivelul penisului nu mai are oxigen, care ar putea sa afecteze tesuturile organului genital masculin. Un priapism fara tratament poate duce la cicatrice in penis, la disfunctii erectile in cazurile mai grave.
Diagnosticarea priapismului este foarte simpla. Medicul specialist va incepe cu o observare a organului sexual masculin si va determina daca exista si alte cauze ale simptomelor prezente. Se va testa nivelul oxigenului din sangele din penis, determinandu-se astfel tipul de priapism, dar si efectele acestuia asupra tesuturilor. Ultrasunetele Doppler vor ajuta la o diagnosticare corecta, se observa cum circula sangele prin vasele de sange de la nivelul penisului. Daca e nevoie se va testa si prezenta drogurilor in sange. Arteriograma si analize de sange specifice pentru depistarea unor anumite cauze ale simptomelor descoperite in plus ar putea fi pe lista indicatiilor pentru diagnosticare.
Tratamentul pentru priapism are un singur scop: sa fie eliminata erectia, dar sa poti avea erectie in viitor fara probleme pentru a putea intretine relatii sexuale normale. Interventia imediata, de urgenta, in caz de priapism, va constanta in administrarea de decongestionante, pentru a reduce fluxul de sange de la nivelul penisului-sunt eficiente doar daca sunt administrate la patru-sase ore de la aparitia priapismului.
Alte tratamente pentru priapism ar putea include drenajul sangelui in exces din penis, aspirare pana cand erectia nu va mai exista. Injectiile in penis pentru largirea arterelor si reducerea fluxului de sange din organul sexual masculin. Pachetele de gheata puse pe penisul in erectie ar putea reduce inflamatia. Ligaturarea chirurgicala in caz de probleme cu vasele de sange din penis cand exista flux de sange prea mare la nivelul organului sexual masculin, iar cand fluxul de sange este redus se pot efectua sunturi chirurgicale.
Si un aspect important. Prin masturbare sau implicarea in acte sexuale nu scapi de priapism. Vei avea dureri si mai mari si presiunea va fi si mai mare la nivelul penisului daca incerci astfel de „trucuri”. In urma tratamentelor corecte vei scapa de simptomatologie imediat, dar de multe ori e nevoie de repetarea tratamentelor ca sa nu mai ai erectie. Penisul se va simti mai inflamat si va fi si mai sensibil, dar macar nu mai ai erectia dureroasa.
Prevenirea priapismului e posibila si e foarte simpla. Trateaza si gestioneaza orice fel de afectiuni ce vor duce la priapism, foloseste doar medicamente prescrise de catre medic, protejeaza penisul daca ai activitati sportive care ar putea sa puna presiune pe el. Priapismul in care exista flux mare de sange la nivelul penisului va putea trece de la sine in zile sau chiar saptamani, iar cand fluxul de sange e redus nu ai cum sa scapi de erectia dureroasa fara tratamente specifice administrate de urgenta. Important este ca in primele 4-6 ore pana la 24 de ore sa se ia masuri rapide pentru a avea o sansa sa ai erectie normala cand vei avea nevoie de ea.
Reducerea sanselor de a dezvolta priapismul se va realiza prin administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, prin consumul regulat de apa, prin urinari, chiar si fortate, dar si prin plimbari, mersul ajuta, exercitii fizice usoare, sarituri cu coarda, fandari, genuflexiuni.