In procesul natural de vindecare a pielii, cand a avut loc o lezare, o ranire, e normal sa se formeze cicatricile. De multe ori cicatricile ajung sa dispara de la sine, fara tratamente, sunt unele superficiale, insa la anumiti pacienti acestea devin mult mai mari si contribuie la estetica neplacuta a pielii. Practic pielea exagereaza ca raspuns la ranire sau la lezare si incearca sa repare cat mai rapid si cat mai bine zona cu probleme. Asa apar cicatricile cheloide, mai groase si neregulate fata de cicatricile normale, nu dispar de la sine si e nevoie de tratamente specifice.
Simptomatologia cicatricilor cheloide este una foarte usor de observat si diagnosticat. Aparitia cicatricilor de acest tip este graduala, ele se vor manifesta in 3-12 luni, si la un an de la ranirea pielii care a declansat procesul de cicatrizare anormala. Cicatricile cheloide cresc rapid, se dezvolta accelerat la nivel celular, se raspandesc rapid si isi maresc dimensiunile si de trei ori in cateva luni. Intervine mancarimea, sensibilitatea locala, durerea, simptome care dispar cand cicatricile se dezvolta.
Iritatiile locale sunt frecvente, mai ales cand intervine frecarea de haine, culoarea se schimba gradual, se inegresc cicatricile pornind de la culori deschise, roz, rosu, culoarea pielii. Aspectul e unul lucios, lipseste parul de pe cicatrici, senzatia e de cauciuc, ceva tare la pipait, forma e neregulata sau sub forma de dom.
Locurile preferate de aceste cicatrici cheloide sunt pleoapele, organele genitale, palme, talpi. Dar nu sunt excluse nici zona urechilor, gatului, umerilor, pieptului, spatelui. In multe situatii cicatricile cheloide vor afecta si modul cum misti anumite zone, durerea si senzatia de mancarime vor avea si efecte psihice, starea de rau va fi accentuata. Din fericire, cicatricile cheloide nu sunt periculoase, nu sunt canceroase, dar se pot face si biopsii ca sa vezi daca nu e vorba de alte afectiuni ce vin la pachet cu ele, de exemplu infectii fungice.
Cauzele aparitiei cicatricilor cheloide nu sunt intelese pe deplin, nici cele ale dezvoltarii lor. Insa doctorii cu experienta cred ca se formeaza din fibroblaste, niste celulele din tesuturile conectoare ce secreta colagen, in faza in care se produce prea mult colagen ca raspuns la ranire, lezare. Cele mai comune cauze raman: taieturi chirurgicale, alte tipuri de taieturi, acneea, pojarul, arsurile, piercing, tatuaje, vaccinuri, impletirea prea stransa a parului. Si de multe ori putem sa ne trezim cu cicatricile cheloide fara raniri ale pielii, ele se numesc atunci spontane.
Factorii de risc care ar putea sa accelereze dezvoltarea si aparitia cicatricilor cheloide sunt cu siguranta urmatorii: rasa, africanii, asiaticii, hispanicii sunt cei mai afectati, istoricul familial, varsta, cei intre 10-30 de ani pot observa prezenta acestor cicatrici periculoase inca de la 20 de ani sau in jurul acestei varste, chiar si la sub 20 de ani.
Diagnosticarea cicatricilor cheloide se va face doar la cabinetul medicului specialist, dermatolog. Se vor observa marimea, forma, cresterea cicatricilor deosebite, se vor face biopsii, ca sa se scoata din discutie alte afectiuni dermatologice.
Prognosticul pentru cicatricile cheloide este unul bun, daca se trateaza la timp si sunt prevenite dezvoltarile haotice. De multe ori asistam si la recidiva, chiar daca se apeleaza si la operatii. Dermatologul e singurul in masura sa recomande metode de preventie si tratamente care vor incetini sau vor preveni cat se poate dezvoltarea accelerata a cicatricilor cheloide.
Odata ce au inceput sa creasca si sa se dezvolte cicatricile cheloide tot cresc, si cresc ani la rand. La un moment dat se vor opri din dezvoltare, dar nu dispar de la sine si e nevoie de tratamente de lunga durata.
Cat despre tratamentele pentru cicatricile cheloide, ele nu trebuie administrate de fiecare data, cicatricile de acest fel nu au nevoie de tratament in general. Doar cand apare disconfort si miscarea nu mai e posibila ca inainte se poate interveni asupra lor-alte cazuri in care se solicita ajutor medical si tratament sunt cele in care cicatricile sunt o problema pentru aspectul estetic general al corpului.
In functie de varsta pacientului si de tipul de cicatrici se vor recomanda tratamente personalizate. Se poate apela la crioterapie, daca avem cicatrici mici, la presiune, de preferat sa fie folosita aceasat metoda dupa interventiile chirurgicale, se vor purta dispozitive speciale 6-12 luni. In unele cazuri radiatia va fi utila pentru a preveni dezvoltarea accelerata, se va combina cu tratamente bazate pe injectii cu corticosteroizi si cu terapie cu presiune.
Daca medicul crede ca e necesar se vor „lega” cicatricile si se vor folosi geluri cu silicon, iar daca nimic nu functioneza se ajunge la operatie, insa dupa interventii vor creste iarasi cicatricile cheloide, deci nu e deloc cea mai buna solutie. Chimioterapia ar putea sa aiba rezultate daca se combina cu injectiile cu o cantitate mai mare de corticosteroizi.
Terapiile alternative si complementare nu trebuie neglijate nici ele. Centella asiatica ar avea efecte asupra cicatricilor cheloide.