La varste mai mici sau mai mari, gingivita poate fi o problema reala si ne poate duce la stomatolog mai devreme decat ne asteptam. Gingivita determina iritatii, roseata si inflamatii ale gingiei. Netratata, gingivita se poate transforma in parodontita si poate determina caderea dintilor.
Tratamentele pentru gingivita sunt la indemana oricui, se vor face de regula in cabinetul stomatologic si vor duce la ameliorarea simptomatologiei imediat dupa finalizarea lor. Pe termen lung, tratamentele pentru gingivita vor fi completate de o igiena orala impecabila.
Un periaj incorect, igiena orala facuta mereu pe fuga, cu o pasta de dinti ineficienta, lipsa folosirii atei dentare pentru curatarea spatiilor dintre dinti, lipsa folosirii apei de gura in mod corect, dupa periaj. Iata doar cateva dintre cauzel care pot duce la gingivite. Din momentul in care gingia s-a „imbolnavit” vom avea inflamatii usor de observat, o culoare schimbata, mult mai rosie, sangerari gingivale in timpul periajului sau cand folosim ata dentara. Respiratia urat mirositoare si gingiile care se retrag treptat, dintii care par mai inalti decat sunt in mod normal, fragilitate prea mare a tesutului gingival, toate sunt semne ale instalatii gingivitelor.
Placa dentara se va acumula la nivelul gingiei si sub ea, apare tartrul, inflamatiile gingivale sunt din ce in ce mai puternice si dintii vor incepe sa se miste daca nu ne prezentam imediat la medic.
Dentistul este singurul care poate diagnostica o gingivita si poate face diferenta intre gingivita si parodontita. Diagnosticarea e simpla, se verifica depozitele de tartru, se observa gingia si se fac radiografii. In urma rezultatelor de la evaluarea atenta se ia si o decizie de interventie locala.
Prima data se curata profesional toata dantura, se elimina tartrul, se recurge la detartraj cu echipamente de ultima generatie. Se vor reface dintii cu probleme, se vor realiza lucrari specifice si se va reevalua dantura in urma unei radiografii facute pentru toata gura.
Nu e suficient sa mergi la dentist, trebuie sa continui ingrijirea gingiilor si acasa, cu periaj corect, regulat, cu folosirea de pasta de dinti de calitate, speciala pentru gingii, apa de gura si ata dentara in mod regulat. Se vor programa verificari ale danturii si ale gingiei mult mai des, la doua sau trei luni. In cateva zile sau saptamani vei observa revenirea culorii normale a gingiilor si disparitia respiratiei urat mirositoare si a sangerarilor in timpul fiecarui periaj.