Fasciita plantara determina dureri in zona calcaiului. Daca suntem diagnosticati cu o fasciita plantara apare inflamatia tesutului care inconjoara partea de jos a piciorului si care conecteaza osul calcaiului de degete. Primele simptome apar dimineata, cand facem primii pasi dupa ce ne-am ridicat din pat. Durerea dispare cand facem miscare, dar poate sa revina dupa o perioada, cand stam prea mult in picioare sau cand ne ridicam dupa ce am stat mai mult pe scaun. Tratamentele pentru fasciita plantara urmaresc ameliorarea simptomatologiei si a durerii si se pot administra si acasa, daca e vorba de unguente sau de pastile.
Fasciita plantara este intalnita adesea la atleti, la cei care alearga si fac sport de performanta, dar si la cei care au probleme de greutate, care au incaltaminte care nu ofera suport suficient de bun pentru calcai. Durerea resimtita la nivelul calcaiului este de regula din ce in ce mai puternica pe masura ce facem exercitii fizice si apare de regula la final. Fascia, tesutul care se inflameaza preia socurile din timpul mersului.
Daca presiunea sau tensiunea sunt prea mari in timpul deplasarii apar mici rupturi in tesut, in fascia. Continuarea miscarilor care au dus la aceste rupturi determina iritatii locale si inflamarea fasciei. Cauzele exacte ale inflamatiilor atat de rapide raman necunoscute de multe ori, dar se presupune ca e vorba de sensibilitatea tesuturilor.
Afectiunea apare mai ales la indivizii intre 40-60 de ani, dar si la cei care practica balet, dans aerobic, alergat pe distante foarte lungi. Diagnosticarea e foarte simpla, se fac radiografii si se examineaza zona calcaiului pentru a se stabili daca e vorba de fasciita plantara sau de alte afectiuni cu simptomatologie asemanatoare.
Tratamentul pentru fasciita plantara este destul de eficient daca il avem inca de la primele manifestari ale acesteia. Recuperarea are loc in cateva luni si include odihna mai multa, renuntarea la miscare, aplicarea de gheata pe zona unde avem dureri sau stretching. Se recomanda medicamente antiinflamatoare, pentru dureri, analgezice.
Impreuna cu acest tip de medicamente se vor face multe exercitii pentru a elimina durerea si disconfortul de la nivelul calcaiului. Terapia fizica va urmari intarirea musculaturii de la nivelul piciorului, terapeutul va sti ce miscari sa faca in asa fel incat fasciita plantara sa nu mai fie atat de suparatoare. Purtarea atelelor pe timpul noptii ar putea fi o solutie pentru a scapa mai repede de fasciita plantara, la fel si purtarea unor orteze pentru a distribui in mod egal presiunea din acea zona.
Injectiile cu medicamente pe baza de steroizi ar putea fi utile pentru ameliorarea durerii, interventiile de reparare a tesutului cu unde ultrasonice ar putea reprezenta alta solutie eficienta pentru refacerea fasciei deteriorate. In cazurile mai complicate se ajunge si la operatie, pentru detasarea fasciei de osul calcaiului. Interventiile chirurgicale sunt ultima solutie si se aplica doar daca durerile sunt foarte mari si alte tratamente au esuat.