oase mana radiografie

Osteopenia e o afectiune a sistemul osos manifestata printr-o reducere a densitatii minerale osoase. Este practic primul semnal ca te indrepti spre osteoporoza. Apar fracturile destul de usor, in lipsa tratamentelor adecvate oasele devin din ce in ce mai subtiri si se pot rupe foarte usor chiar si la miscari involuntare sau la miscari extrem de usoare si normale. Tratamentele pentru osteopenie sunt atat de diferite si de simplu de pus in practica incat putem evita foarte usor osteoporoza si inaintarea afectiunii.

Spre deosebire de alte boli, osteopenia nu are simptome. Cand apar primele fracturi deja putem discuta de osteoporoza. Inaintarea in varsta, regimul alimentar dezechilibrat, factorii genetici, toti pot contribui la instalarea osteopeniei. Doar medicul specialist poate diagnostica in mod corect existenta osteopeniei si poate lua masuri pentru prevenirea instalarii osteoporozei.

Manifestata cu precadere la femei, osteopenia apare si la barbati daca intervin anumiti factori de risc. Cauzele si factorii de risc pentru osteopenie pot fi: lipsa unei mineralizari corespunzatoare pentru oase pe masura ce inaintam in varsta, predispozitia genetica la osteopenie, regim alimentar din care lipsesc calciul si vitamina D, boli de nutritie, sedentarism si imobilitate, fumatul si alcoolul consumat in exces.

Tratamentele pentru osteopenie incep cu exercitii, mers zilnic pe jos, urcat de scari, dans, ridicat de greutati usoare. Continuam cu schimbari in dieta, mai multe produse lactate, legume verzi, peste gras, somon, sardine, broccoli cat cuprinde, tofu in meniul zilnic.

Se vor prescrie medicamente care vor reface densitatea osoasa in timp, timp de o luna sau mai multe, in functie de concentratiile lor. Se va apela la terapa de substitutie hormonala pentru a ajuta oasele sa fie cat mai rezistente si sa nu devina foarte „subtiri”.

Suplimentele alimentare pe baza pe cupru, bor, acizi grasi Omega 3, acid folic, vitamina B6 si B12, vitamina D, mangan, strontiu, zinc vor fi excelente in tratarea si ameliorarea efectelor osteopeniei.

La nevoie se va folosi si pedalier de recuperare medicala, pentru tonifierea muschilior si a articulatiilor de la nivelul membrelor inferioare si superioare. Oasele ajunse prea fragile se trateaza cu bifosfonati, raloxifen, doar in cazurig agravate, cu scadere vizibila de densitate minerala osoasa si risc major de aparitie a osteoporozei.

Lasă un răspuns