transplant organe

In momentul in care unul dintre organele esentiale ale corpului uman cedeaza se poate apela imediat la interventii chirurgicale care vor remedia orice fel de probleme au aparut la nivelul sau. Cand operatiile de remediere a problemelor nu sunt o optiune si afectiunile se mai si agraveaza se ajunge si la transplant de organe.

Sunt doua etape in timpul unui transplant: donarea organului, prelevarea sa de la o persoana in viata, una in moarte clinica si transplantul efectiv in corpul pacientului care are nevoie de organ. Donarea organului presupune prelevarea chirurgicala a organului, tesuturilor de care e nevoie, de la o persoana pentru a fi folosite mai apoi la alta persoana „compatibila”, recipientul. Donatorul poate fi in viata, asadar, sau poate fi decedat recent.

Transplantul de organe este una dintre cele mai importante evolutii uriase din medicina moderna. La nivel global nevoia de organe pentru transplant e foarte mare, listele de asteptare sunt uriase si sansele sa ai un organ la dispozitie fix cand ai nevoie de el sau cat mai repede sunt aproape zero. Doar in SUA, in fiecare zi, peste 21 de oameni mor asteptand sa primeasca organul, sunt peste 110.000 de oameni care asteapta pe liste sa primeasca un organ compatibil cu cerintele lor medicale.

Cele mai solicitate organe de la donatori sunt rinichii, ficatul, plamanii, inima, dar se fac si transplantul la nivelul ochilor sau altor parti ale corpului, cornee, tesuturi, oase, intestine, muschi, nervi, vase de sange, uter, pancreas, structuri de la ureche, valve, chiar si maduva osoasa.

Primul organ transplantat din istorie a fost… pielea. Un doctor elvetian, Jacques-Louis Reverdin, a reusit sa faca transplant de piele in 1869. Aceasta a fost prima din miile de operatii pentru transplant de organe ce au urmat. Peste aproximativ 85 de ani, in 1954, a avut loc si primul transplant de rinichi, realizat in Boston, Massachusetts de catre Joseph Murray. Recipientul si donatorul erau gemeni identici. Mai tarziu, Murray avea sa castige un Premiu Nobel in Fiziologie si Medicina.

In 1960 a avut loc primul transplant de rinichi terminat in siguranta pentru ambii, recipient si donator, intre doi oameni care nu erau gemeni. Apoi, in 1967, au aparut alte transplanturi finalizate cu succes, de pancreas, de ficat si de inima.

Ca sa intelegem cum functioneaza un transplant vom lua ca exemplu rinichii. Transplantul de rinichi poate sa vina de la un donator viu sau de la unul decedat, omul poate trai si cu un rinichi fara probleme. Dupa ce recipientul s-a dovedit a fi compatibil cu donatorul transplantul poate avea loc.

Se incepe cu anestezierea pacientilor (daca avem recipient si donator vii), dupa care se ia rinichiul de la donator si se inspecteaza, se observa daca e sanatos si daca are probleme de functionare. Inainte se fac, desigur, analize complexe pentru a se vedea daca te poti baza sau nu pe rinichiul de transplantat.

La momentul introducerii in corpul pacientului si amplasarii rinichiului e o regula de aur pentru a face mai usor legatura cu vezica: rinichiul stang prelevat se va amplasa in partea dreapta in pacientul recipient, rinichiul drept se va amplasa in partea stanga a pacientului recipient.

Se „sudeaza” vasele de sange, artera renala venele de la rinichiul donat la artera si venele din corpul recipientului, creandu-se legatura cu vezica urinara. Se mai verifica si circulatia sangelui la nivelul rinichiului, se ataseaza ureterul rinichiului donatorului de vezica recipientului. La final se coase incizia facuta la recipient si transplantul e complet.

Cum devii donator de organe? Te inregistrezi ca donator de organe intr-un registru special, informezi membrii familiei ca vrei sa iti donezi organele daca se intampla ceva cu tine. E bine de stiut ca decizia de a deveni donator nu va afecta deloc calitatea actului medical si serviciilor medicale oferite in spitale. Nu sunt costuri legate de calitatea de donator, nu vei primi nimic pentru donatie in afara de multumiri din partea familiei recipientului.

Ce poti face daca ai nevoie de un organ, de un transplant? Te inscrii pe listele de trasplant, esti evaluat si cand apare un donator cu organe compatibile cu nevoile tale vei fi informat si se va realiza imediat transplantul dorit.

Imediat ce organul devine disponibil pentru transplant se anunta medicii si personalul medical, se transmit informatii sociale, genetice, medicale, se genereaza liste de potentiali donatori bazate pe grupa de sange, tesut, marimea organului si compatibilitate. Se vor lua in considerare timpul de cand se afla pacientul recipient pe lista si urgenta medicala, starea de sanatate a pacientului la momentul x, distanta dintre cei doi, recipient si donator.

Beneficiile transplantului de organe ar fi: eviti proceduri medicale complicate, de exemplu dializa, pacientul traieste mai mult, se bucura de o viata aproape normala, are o sanatate mai buna, nu petrece prea mult timp prin spitale, evita operatii de tot felul, mai putine medicamente luate.

Riscurile transplantului de organe la care ar trebui sa te gandesti pot fi: complicatii legate anestezie si procedurile chirurgicale complexe, hemoragii, complicatii dupa operatii, infectii, respingerea organului transplantat, complicatii de la medicamentele care previn respingerea organelor transplantate, organele transplantate pot ceda la un moment dat, apar insuficientele atat de periculoase in cazul transplanturilor.

Lasă un răspuns