Endometrioza este o afectiune raspandita in randul femeilor, peste 190 milioane de femei sufera din cauza ei. Tesuturi asemanatoare celor de la interiorului uterului, mucoasei uterine, incep sa creasca din senin in alte parti ale corpului. Simptomatologia apare imediat, sarcinile apar mult mai greu si riscurile unor complicatii sunt mari. Din fericire, un tratament modern ar putea sa le ajute pe femeile care au endometrioza si asta cu ajutorul… anticorpilor.
Endometrul este mucoasa interna uterina. El se elimina la menstruatie, e format din mai multe straturi aparute de-a lungul mucoasei uterine interne. Cand apare menstruatia, aceste straturi se elimina si se „rup” de pe peretii uterini, sunt eliminate prin vagin. La aparitia sarcinii, endometrul sustine dezvoltarea embrionara.
Odata cu aparitia endometriozei, tesuturile specifice cresc pe alte organe sau structuri anatomice interne, asa ca poti avea tesutul in abdomen, pelvis, chiar si in zona pieptului. Tesutul este sensibil la hormoni si se poate inflama cand esti la menstruatie. Fix aceste zone de tesut endometrial pot cauza chisturile ovariene, leziuni superficiale, nodulii adanci, aderentele, cicatricele din corp. Cele mai comune locuri unde apare un astfel de tesut sunt: in spatele si in afara uterului, pe trompele uterine, ovare, in vagin, la nivelul peritoneului, pe vezica, uretere, intestine, rect, diafragma.
Simptomele endometriozei sunt clare: dureri care nu dispar, probleme cu menstruatia, menstruatii neregulate, probleme de fertilitate. Durerea de la endometrioza se va simti in abdomen, in regiunea pelvisului, in spate, partea inferioara a spatelui. Crampele menstruale puternice, greu de suportat, dureri de spate, de abdomen intre menstruatii, dureri in timpul activitatii sexuale normale, infertilitate, dureri la defecatie, la urinari normale, menstruatii cu sangerari puternice, iata alte simptome tipice pentru endometrioza.
Pacientii cu varste intre 25 si 40 de ani se vor confrunta frecvent cu endometrioza daca au si factori genetici favorizanti. Dar si la pubertate te poti trezi foarte bine cu endometrioza. Nici menopauza nu rezolva problema endometriozei, durerile si disconfortul se vor mentine in cele mai multe cazuri. Poti sa ai foarte bine endometrioza fara sa stii si o vei descoperi la investigatii pentru determinarea problemelor legate de infertilitatea feminina.
Factorii de risc pentru endometrioza sunt legati de istoricul medical familial, varsta la care apare prima menstruatie, daca ai sub 11 ani si ai deja menstruatie riscul e si mai mare, lungimea ciclului menstrual, durata sangerarii, daca e mai mare e risc crescut iarasi, defecte la nivelul uterului, trompelor uterine.
Cauzele endometriozelor nu sunt cunoscute. S-ar putea sa fie implicata genetica, mutatiile la nivelul unor gene, dar si stilul de viata, poate problemele hormonale netratate, nu se stie cu exactitate.
Tratamentele pentru endometrioza sunt fie medicamentoase, fie chirurgicale, implicand proceduri laparoscopice si histerectomii in cazuri foarte grave. Insa recent un tratament experimental ar putea fi salvarea pentru femeile care se confrunta cu dureri extreme cauzate de endometrioza.
S-a descoperit ca injectiile cu anticorpi, lunare, au reusit sa elimine simptomatologia severa la maimute. Anticorpii au vizat IL-8, o molecula care reuseste sa reduca inflamatia din leziunile dureroase de la endometrioze. Dupa neutralizarea IL-8 s-au micsorat si leziunile.
Problema cu tesutul endometrial care determina endometrioza e simpla: in loc sa fie eliminat din corp prin vagin, la menstruatie, tesutul se deplaseaza spre trompele uterine, ajunge in ele. De fiecare data cand se opreste undeva bucatica de tesut endometrial genereaza leziuni locale. Leziunile pot sa dezvolte celule nervoase, sa formeze noduri dure de tesut si sa sangereze cand apare menstruatia. Durerile in zona pelvisului greu de suportat sunt o urmare fireasca. Infertilitatea si depresia se adauga si ele la efectele endometriozelor, la fel si oboseala, balonarea, starea de rau, constipatia sau diareea.
Nu sunt tratamente la ora actuala care sa vindece complet endometrioza, tratezi doar simptomele aparute, nici operatiile nu pot garanta lipsa simptomelor dupa vindecare, deci un astfel de tratament revolutionar cu anticorpi chiar e foarte util.
Opt ani pot sa treaca pana la diagnosticare, opt ani de suferinta, deci punerea in practica a tramamentului modern cu anticorpi va fi o speranta reala pentru pacientii cu endometrioza. Da, se mai pot folosi si medicamente care stopeaza ovulatia si menstruatia, dar au efecte secundare si nu mai poti avea copii. Targetarea IL-8, care ar putea fi si o cauza a aparitiei endometriozei, e cam singura solutie pentru cei care vor o viata normala si sa scape de simptomele dure ale endometriozei. Anticorpii sunt un fel de „salubritate”, aduna „gunoiul” de peste tot, ataca imediat IL-8 si o livreaza catre masinaria organismului care se ocupa de celulele moarte sau problematice.
Deja s-a ajuns in faza 1 de testari clinice pe oameni ale tratamentului-minune pentru endometrioza. Se vor mai testa si noi medicamente pe baza de hormoni, operatii asistate de roboti, interventii comportamentale. E nevoie reala de noi optiuni pentru femeile care au endometrioza si orice fel de efort merita daca are si rezultatele scontate.