sindromul tunelului tarsal

Zona picioarelor este una foarte sensibila. Orice soc, lovitura la nivelul picioarelor poate duce la complicatii destul de greu de rezolvat fara interventia medicilor specialisti. O afectiune comuna, dar foarte periculoasa, care apare la nivelul picioarelor este sindromul tunelului tarsian.

El se manifesta cand nervul tibial a fost distrus sau comprimat. Nervul tibial se afla la nivelul gleznei, trece prin tunelul tarsian, un fel de pasaj de oase si ligamente din glezna. Tratamentele pentru sindromul tunelului tarsian dau rezultate si ne pot ajuta doar daca avem o diagnosticare realizata in primele faze ale manifestarii simptomatologiei asociate.

Simptomatologia sindromului tunelului tarsian include dureri locale, senzatie de arsursa, de mancarime in partea de jos a picioarelor si a degetelor. Mai apare amorteala, senzatie de slabiciune, de ace la nivelul picioarelor, musculatura slabita la picioare. Multe simptome se datoreaza folosirii mult prea frecvente a piciorului si a gleznei in viata de zi cu zi, mai ales la sala, in timpul antrenamentelor. La activitate fizica sustinuta simptomatologia se va inrautati. Cand sindromul este severe toate simptomele pot sa persiste si sa se manifeste mereu.

De regula toate simptomele vor disparea treptat sau se vor atenua daca depistam cauza sindromului si problemelor locale. Simptomatologia va disparea de la sine complet daca exista afectiuni cronice precum artritele si acestea sunt tratate cum trebuie.

Cauzele sindromului tunelului tarsian sunt multe. Talpa plata, ranile la nivelul gleznelor, fracturile, cresteri neregulate la nivelul oaselor picioarelor, probleme de circulatie, tumorile, hipotiroidismul, diabetul, artritele, toate pot duce la aparitia sindromului tunelului tarsian. Entorsele la nivelul gleznei si problemele serioase cu ligamentele sunt cele care vor declansa simptomatologia sindromului.

Diagnosticarea sindromului tunelului tarsian se va realiza doar in cabinetul medicului specialist. Pacientul va descrie toate simptomele existente, se va examina glezna, se vor identifica anumite probleme locale, se vor examina si picioarele, talpile. Testul Tinel va fi necesar, prin aplicarea unei presiuni mici asupra nervului tibial, iar daca apar dureri si simptome ale sindromului medicul va sti clar ce tratamente iti va oferi. Electromiograma sau EMG-ul va masura rapid reactia nervilor si muschilor la impulsurile nervoase, iar cu un RMN se vor observa tesuturile si oasele, zona cu probleme de la picioare.

Cat despre tratamentele pentru sindromul tunelului tarsian, acestea vor incepe chiar de acasa cu odihna mai multa, evitarea statului in picioare cand nu e nevoie, relaxarea intr-o pozitie comoda pentru picioare. Se vor folosi pungi cu gheata pentru 20 de minute, aplicate local, de cate ori pe zi, pentru reducerea inflamatiilor si a durerilor locale. Compresia si ridicarea picioarelor ar putea ajuta mai ales daca sunt combinate cu odihna.

Daca apar dureri se pot aplica creme fara steroizi, antiinflamatoare, creme care te vor ajuta sa scapi si de inflamatii. Se vor folosi aparate speciale pentru picioare, gipsuri, atele ca sa se vinde mai repede nervii. Ortezele vor fi recomandate ca sa ai o pozitie corecta a picioarelor si sa nu ai presiune prea mare pe nervi. Incaltamintea care are control de stabilitate va preveni o deteriorare si mai mare a nervilor in timpul deplasarii.

Terapia fizica va completa „arsenalul” de variante de tratament pentru sindromul tunelului tarsian. In cadrul sau se vor face multe exercitii si intinderi usoare pentru a te misca mai usor si a nu suferi prea mult din cauza sindromului.

In unele cazuri vor fi necesare injectiile cu steroizi sau steroizi luati pe cale orala pentru reducerea inflamatiilor sau durerilor locale.

Simptomatologia severa duce cel mai probabil la operatii, daca nu avem nicio ameliorare vizibila dupa toate tratamentele incercate. In timpul interventiilor chirurgicale se elimina nervul tarsian si se largeste tunelul tarsian. Scenariul in care o anumita tumora, masa de tesut pune presiune pe nerv si determina dureri si inflamatii este cel mai simplu, pentru ca se va elimina complet tesutul care pune presiune mare si constanta pe nerv.

Lasă un răspuns