sani femeie

Transportul laptelui din glandele mamare, in timpul alaptarii, este realizat cu ajutorul canalelor galactofore. In momentul in care canalul e obturat se umple cu prea mult lichid si se dilata excesiv, peretii devin tot mai grosi. Asa se manifesta ectazia ductelor mamare, o afectiune des intalnita la femeile aflate la premenopauza sau la menopauza, cu varste intre 45 si 55 de ani. In cazuri rare ectazia ductelor mamare apare si la barbati.

Impreuna cu acest blocaj apar frecvent si sensibilitatea crescuta la nivelul sanilor, scurgeri de la nivelul mameloanelor, inflamatie locala. Tratamente exista pentru aceasta afectiune si sunt eficiente daca sunt recomandate inca din primele faze ale ectaziei ductelor mamare.

La inceput nu avem niciun fel de simptomatologie care sa ne anunte ca suferim de ectazia ductelor mamare. Insa pe masura ce ductele mamare sunt din ce in ce mai largi si au mai mult lichid ne vom confrunta cu: scurgeri de culoare alb murdar, verzui de la nivelul mameloanelor, sensibilitate prea mare in zona sanilor, la nivel areolar, roseata aparuta la mameloane si la tesuturile areolare. Toate aceste simptome apar gradual, pe masura ce ductele mamare incep sa fie din ce in ce mai pline de lichid si sa sufere din cauza presiunii interne.

Sanii au noduli la palpare, par mai grosi, sfarcuri „inversate”, apar infectii bacteriene in ductele mamare afectate si odata cu ele avem si inflamatie sau febra.

In timp toate aceste simptome se vor imbunatati fara interventia noastra.

Cauzele ectaziei ductelor mamare nu sunt cunoscute. Insa asta nu i-a oprit pe oamenii de stiinta sa speculeze in jurul afectiunii si in privinta cauzelor sale. Ectazia ductelor mamare ar putea aparea din cauza imbatranirii tesuturilor sanilor, e vorba de involutie si de „ingrasarea” tesuturilor, din cauza fumatului, din cauza „inversiunii” sfarcurilor, de unde infectiile si inflamatia locala.

Cat despre complicatiile ectaziei ductelor mamare, ele vor fi minore si nu trebuie tratate cu prea mare seriozitate. De la scurgerile aparute la nivelul sfarcurilor pana la disconfortul resimtit la nivelul sanilor, infectii minore usor de tratat, roseata persistenta, toate pot fi pe lista de complicatii.

Si daca te gandesti la cancerul mamar trebuie sa stii ca ectazia ductelor mamare nu creste riscul aparitiei cancerului in acea zona. E important insa sa mergi la medic imediat ce observi orice fel de schimbari aparute din senin la sani.

Diagnosticarea ectaziei ductelor mamare este destul de usoara. Se va realiza o examinare fizica a pacientilor, se vor recomanda ultrasunete la nivelul sfarcurilor si areolelor, o mamografie pentru a se observa in detaliu zona ductelor mamare cu probleme.

In urma diagnosticarii se va prescrie si se va stabili si un tratament personalizat pentru ectazia ductelor mamare. De regula afectiunea nu are nevoie de tratamente speciale, simptomatologia se poate ameliora de la sine.

Cand simptomatologia se inrautateste sau persista mai mult timp se vor prescrie antibiotice 10-14 zile doar daca e vorba si de infectie locala, medicamente pentru durere, cel mai frecvent ibuprofenul va fi pe reteta. Se vor lua antibiotice si alte medicamente doar la recomandarea medicului si in dozele corecte stabilite in functie de problemele depistate in timpul diagnosticarii.

In cazurile foarte grave se ajunge la operatie. Daca avem abces si antibioticele nu isi fac efectul ductele mamare vor fi extirpate chirurgical. Se realizeaza o incizie mica local la nivel areolar si se elimina ductele problematice.

Acasa poti sa ameliorezi simptomatologia asociata ectaziei ductelor mamare aplicand comprese caldute local, in zona sfarcurilor, folosind diverse tampoane speciale pentru a preveni patarea hainelor de la scurgerile existente si pentru a verifica ce fel arata scurgerile. Sutienul de sustinere e recomandat, dormitul pe partea opusa sanului afectat sau cu fata in sus e de dorit pentru a preveni inflamatia si disconfortul si a dormi cat mai bine.

Lasă un răspuns