Sclerodermia, scleroza sistemica, este una dintre cele mai complexe si interesante boli autoimune progresive. Discutam despre o afectiune cronica, rara, in care tesuturile normale sunt inlocuite cu tesut fibros si dens, gros.

Sistemul imunitar, in loc sa protejeze corpul uman, incepe sa stimuleze productia de colagen in plus la nivel celular, colagen care se depoziteaza in piele si alte organe, de unde si intarirea si ingrosarea tesuturilor atacate, e fix la fel ca in cazul cicatrizarii. Tratamente care sa vindece complet sclerodermia nu exista, se va cauta doar sa se amelioreze orice fel de simptom observat.

Desi de cele mai multe ori sclerodermia afecteaza pielea, putem vedea manifestari ale bolii si la nivelul tractului gastrointestinal, la nivelul plamanilor si rinichilor, la nivelul inimii si sistemului cardiovascular, dar si in muschi sau articulatii. Exista doua forme, tipuri de sclerodermie, localizata si sistemica. Cea sistemica are si ea doua tipuri, difuza si limitata.

Sclerodermia localizata este si cea mai comuna dintre formele sclerodermiei, afecteaza doar pielea, cateva locuri, nu intreg tesutul. Pe piele se vor observa niste pete ceroase sau dungi, uneori acestea dispar de la sine fara tratamente specifice. Sclerodermia difuza va afecta multe parti ale corpului, piele, organe interne, sistem digestiv, functii respiratorii, rinichii. Sclerodermia sistemica poate fi extrem de grava si poate ameninta viata pacientilor, de aceea trebuie depistata la timp.

Sclerodermia limitata sau sindromul CREST se caracterizeaza prin: depozite anormale de calciu in piele, fenomenul Raynaud, dificultati de inghitire, piele stransa in jurul degetelor, puncte rosii pe piele. Niciun pacient care are sclerodermie nu are probleme majore cu rinichii in general. Dar pielea stransa din jurul degetelor apare si la maini, brate, picioare. Hipertensiunea pulmonara e cea mai grava complicatie generala de la sclerodermie, avem presiune foarte mare la nivelul vaselor de sange din partea dreapta a inimii-simptomatologia e clara, respiratie dificila, dureri in piept, oboseala cronica desi nu exista cauze vizibile, concrete pentru ea.

De regula, sclerodermia afecteaza persoanele cu varste intre 35 si 55 de ani, atunci vedem cele mai multe simptome, insa avem si forme pediatrice cu o incidenta ceva mai mica. Femeile par sa fie mai predispuse la a dezvolta o anumita forma de sclerodermie.

Cauzele sclerodermiei nu sunt pe deplin cunoscute. Uneori putem avea factorul genetic, se poate transmite boala in familie. Dar cele mai multe cazuri nu prezinta niciun fel de istoric familial in care sa avem respectiva afectiune. Vestea buna este ca nu avem contagiozitate.

Simptomatologia sclerodermiei e foarte diferita si poate evolua de la simptome banale, ingrosarea pielii la simptome mai grave. Aici discutam despre umflarea mainilor si picioarelor, puncte rosii pe toata pielea, calciu depozitat anormal de mult in piele, contracturi ale articulatiilor, piele faciala precum o masca, foarte stransa pe oase, ulceratii diverse la degetele de la maini si de la picioare, dureri articulare, tuse persistenta, respiratie dificila, reflux gastroesofagian, dificultati de inghitire, probleme digestive si gastrointestinale, constipatie, pierderea parului, oboseala, slabit. Fenomenul Raynaud si sindromul Sjögren se adauga pe lunga lista de simptome ale sclerodermiei. In cazul sindromului Sjögren avem ochi si gura uscate, lipseste secretia normala de saliva, lacrimi, glandele care se ocupa de hidratarea mucoaselor nu mai functioneaza corect.

Diagnosticarea sclerodermiei se va face in cabinetul medicului specialist, de multe ori de catre o echipa de medici de la mai multe specialitati. E foarte dificila pentru ca discutam despre mai multe tesuturi, organe, parti ale corpului afectate. Se va confunda de multe ori cu artrita reumatoida si cu lupusul.

Se va incepe cu examinarea pacientului in cabinet, cu observarea simptomelor evidente, cu verificarea istoricului medical. Se continua cu analize de sange, mai ales cele legate de anticorpi, cu teste pulmonare, CT, radiografii, cu electrocardiograme, ecocardiograme, analize gastrointestinale, endoscopii, manometrii pentru masurarea functionarii muschilor esofagieni. Teste pentru detectarea problemelor la rinichi sunt comune.

Tratamentele pentru sclerodermie nu vor vindeca complet boala. Se trateaza si se controleaza doar simptomele prezente. Nu ai cum sa iei doar un tratament pentru sclerodermie, pentru ca sunt foarte multe simptome, deci abordarea va fi una complexa.

Tratamentele pentru piele, cele topice sunt primele incercate. Creme hidratante, seruri, cele care inmoaie pielea, care imbunatatesc circulatia, previn degradarea pielii, nitratii sunt continuti in mai toate tratamentele pentru piele.

Tratamentele pentru sistemul digestiv sunt variate. Se prescriu antiacide, blocanti de receptori H 2, alte medicamente care vor trata orice fel de simptome digestive are pacientul, specifice.

Tratamentul pentru plamani vizeaza fibroza pulmonara agravata, chimioterapia ar putea fi recomandata si ea. Hipertensiunea pulmonara va avea nevoie de tratament cu un tip de prostaglandina pentru relaxare musculara si dilatarea vaselor de sange. In cazuri grave se ajunge la transplant pulmonar.

Tratamentul pentru articulatii cu probleme se va baza pe medicamente antiinflamatoare, pentru dureri, dar si pe terapie fizica. In cazul fenomenului Raynaud se va merge pe vasodilatatoare, nitroglicerina sub forma de creme, plasturi, alba blocante. Medicamentele antiagregante plachetare vor fi eficiente si ele, de exemplu banala aspirina. La sindromul Sjögren se folosesc picaturi, gura uscata este tratata cu medicamente care stimuleaza secretia si productia de saliva ceva mai multa. Pentru rinichi si bolile asociate cu sclerodermia fie se va face dializa, fie se vor recomanda medicamente specifice in functie de simptomele prezente.

Pe langa exercitii, protejarea pielii, schimbari de dieta si evitarea unor anumite alimente, protejarea plamanilor, pacientii care sufera de sclerodermie vor avea grija si la stres. Stresul poate duce la o circulatie mai proasta a sangelui in corp, deci va inrautati simptomele sclerodermiei. Dormi suficient, ai grija sa te mai si odihnesti, evita situatiile prea stresante, mananca sanatos, controleaza anxietatea si fricile pe care le ai cu tehnici invatate de la psihologi sau psihoterapeuti.

Cum am vazut deja nu exista vreun tratament minune, sclerodermia nu se vindeca, dar boala are un progres lent, e usor de tinut in frau daca mergi din timp la medic pentru diagnosticare si tratamente. Asa reduci riscul de complicatii pe viitor si poti sa iti schimbi total stilul de viata.

Lasă un răspuns