Daca si tu te numeri printre cei care nu merg cu masina sau cu autobuzul, cu avionul, pentru ca li se va face rau, s-ar putea sa suferi de rau de miscare. Cam 20 de procente dintre oameni se confrunta cu aceasta problema. De la greata sau varsaturi si ameteli mari pana la senzatie permanenta de rau cat timp te afli in miscare, pe toate le vei experimenta odata cu raul de micare. Tratamente pentru raul de miscare exista, iar cu putina atentie si rabdare toate simptomele se pot ameliora sau pot sa dispara in cel mai scurt timp.

Raul de miscare apare adesea in momentul in care creierul nostru nu stie cum sa intepreteze informatia venita de la ochi, urechi, de la nivelul corpului, de la muschi sau incheieturi, articulatii. Practic creierul nu stie daca stai pe loc sau esti in miscare si de aici si senzatiile ciudate pe care le vei simti imediat.

Nu conteaza ce varsta ai, poti sa ai rau de miscare la orice varsta, mai ales daca esti femeie, daca ai pana in 12 ani sau te afli in intervalul de varsta 2-12 ani. Nu doar mersul cu masina, avion, tren poate declansa raul de miscare, ci si alte tipuri de miscari, cele din parcurile de amuzament, din masinariile de acolo si chiar anumite activitati normale pentru multa lume.

Si cand te afli in spatele masinii si nu vezi orizontul, cand citesti in masina, cand nu ai suficient aer in masina. Oamenii care sufera frecvent de dureri de cap, migrene agravate vor avea si rau de miscare. Daca miscarea se opreste dispar si toate simptomele asociate cu raul de miscare. Dar asta progresiv.

Problemele urechii interne ar putea declansa si ele raul de miscare-infectia sau lichidul acumulat in ureche ar putea determina un rau de miscare resimtit mai puternic. Simptome asemanatoare ar pute aparea si cand avem boala Parkinson. Filmele sau Realitatea Virtuala declanseaza adesea raul de miscare, insa il avem si cand mergem cu vasul, barca pe apa pe distante mai lungi.

Factorii de risc in cazul raului de miscare sunt: istoricul familial, genetica, anticonceptionalele cu hormoni, afectiuni ale urechii interne netratate la timp, menstruatia, migrenele, sarcina.

Simptomatologia raului de miscare te ia prin surprindere si apare mereu din senin. De la transpiratii reci, stare de rau, greata si varsaturi frecvente, oboseala, dureri de cap, iritabilitate, imposibilitatea concentrarii, salivare abundenta pana la paloare la nivelul pielii sau respiratie rapida, inghiterea aerului. Pe toate le putem vedea odata ce se instaleaza raul de miscare.

Diagnosticarea raului de miscare e foarte simpla si se va face de fiecare data in cabinetul medicului specialist, de familie sau de interne. Medicul va verifica urechile, ochii pacientului, ii va cere sa descrie ce simte si cand simte toate simptomele aparute intre timp. Se pot solicita analize medicale si controale amanuntite, RMN, CT, radiografii pentru a se depista alte probleme ce au dus la aparitia raului de miscare.

Prevenirea raului de miscare e posibila si implica planificare inainte de orice fel de calatorie. Se iau medicamente pentru raul de miscare cu doua ore inainte de calatoria cu mijloace de transport, se alege locul din dreapta la masina, din fata, la nave, barci alegi un loc in mijloc daca se poate, in avion e bine sa fii cat mai spre aripa, stai aproape de fereastra in tren, mai in fata, stai intr-un loc unde vezi mereu orizontul, unde ai un reper clar. Nu citi in niciun mijloc de transport, ai grija sa ai mereu aer suficient sa respiri normal, nu manca mult inainte de calatorie, bea mult apa si evita alcoolul daca te stii cu rau de miscare.

Tratamentele pentru raul de miscare sunt diferite in functie de simptomatologie si de gravitatea senzatiilor resimtite. La inceput se vor administra doar la recomandarea medicului specialist antihistaminice, plasturi cu substante speciale pe piele, medicamente pentru greata, varsaturi, scopolamina, ciclizina, meclizina.

Daca simptomele nu dispar la finalul calatoriei cu mijloacele de transport alese sau nu vedeti niciun fel de ameliorare dupa ce luati tratamentele prescrise, va simtiti in continuare rau, aveti dureri de cap, stare de ameteala, greata, varsaturi, apar si dureri in piept si pierderea auzului sunati de urgenta medicul de familie sau mergeti la urgenta, la spital.

Lasă un răspuns