durere sani

Mastalgia sau durerea de sani se manifesta ca o durere ascutita si greu de suportat, care vine si cu o sensibilitate crescuta la nivelul sanilor, la nivelul tesutului acestor organe feminine. Durerea resimtita poate fi constanta sau poate sa apara cand si cand. Chiar si barbatii pot avea simptome asociate mastalgiei, durerile pot fi severe sau moderate, suportabile. Tratamente pentru mastalgie exista, dar ele trebuie administrate cat mai devreme, imediat ce sunt depistate primele simptome, pentru o eficienta cat mai mare si efecte vizibile.

Mastalgia poate fi comuna femeilor care inca au ciclu menstrual, de regula apare inainte de menstruatie, la ambii sani se manifesta durerea si poate tine pe perioade nedeterminate, cu variatii la nivelul durerilor percepute. Uneori durerile continua si cat tine menstruatia. La barbati, mastalgia se manifesta ca urmare a unei afectiuni nume ginecomastie, adica o crestere a tesutului de la nivelul sanilor determinata de un dezechilibru hormonal intre estrogen si testosteron-ginecomastia afecteaza ambii sani sau doar unul, gradul de afectare fiind neuniform de fiecare data.

Simptomele mastalgiei sau ale durerilor de sani pot aparea cu o oarecare ciclicitate sau apar cand te astepti mai putin, fara sa respecte vreun ciclu. Printre cele mai comune simptome observate se numara si: dureri din ce in ce mai mari pe masura ce boala se agraveaza, inflamatii ale sanilor, senzatie de plin de la nivelul lor, dureri care radiaza spre subrat, intensificarea durerilor cu doua saptamani inainte de menstruatie, dureri constante sau intermitente. De regula, simptomele apar si se manifesta clar la persoanele in varsta de 20-30 de ani sau la femeile de peste 40 de ani care se indreapta deja spre menopauza.

Cauzele durerilor de sani sunt cel mai probabil de natura hormonala, apar schimbari la nivelul glandelor si la nivelul structurilor interne ale sanilor. Pot sa apara si chisturi la nivelul sanilor, care sunt dureroase si ele si ar putea fi o cauza a durerilor. Alte cauze ar putea fi traumele locale, operatii anterioare, alti factori care vor fi determinati doar in urma diagnosticarii in cabinetul medicului specialist.

Factorii de risc pentru mastalgie sau durerile de sani sunt multi. De exemplu, femeile care nu au terminat cu menopauza pot avea astfel de dureri, cele cu sanii mai mari se pot trezi cu dureri, de sani, dar si de gat, spate, umeri, femeile care au trecut prin operatii. Dezechilibru acizilor grasi din organism poate determina sensibilitatea mai mare si durerile sanilor, anumite medicamente hormonale sunt si ele raspunzatoare de mastalgie, la fel si consumul prea mare de cafea.

Preventia mastalgiei este simpla: se evita terapia hormonala, medicamentele care au efecte secundare si cauzeaza dureri de sani, sutienele prea stramte pe sani, se evita activitatile care presupun ridicari de greutati, dietele bogate in grasimi si se incurajeaza consumul de carbohidrati complecsi.

Diagnosticarea mastalgiei va incepe cu examen clinic de specialitate, consultatie in cabinetul specialistului, in cadrul careia se vor palpa sanii, se vor examina cu atentie, inclusiv ganglionii limfatici vor fi evaluati. Se va recomanda o mamografie, ultrasunete in zona sanilor, biopsie daca se considera ca exista un risc sa fie vorba de un cancer nedepistat la timp. Analizele de sange specifice vor fi obligatorii ca sa se excluda orice alta afectiune.

Cat despre tratamentele pentru durerile de sani, ele sunt necesare doar daca durerile de sani nu dispar de la sine. De obicei se vor prescrie tratamente pentru durere, medicamente, creme fara steroizi, se va recomanda purtarea de sutiene adecvate, care nu pun presiune pe sani, sutiene cu suport. Se va renunta si la tot ce inseamna pilule contraceptive daca durerea e prea mare, terapia hormonala de la menopauza va fi redusa.

Pe langa tratamentele clasice putem face schimbari in dieta si putem include si vitamine zilnice pentru a combate efectele mastalgiei. Vitamina E e cea mai buna vitamina daca ai dureri de sani-luata cel putin doua luni in doza recomandata, Vitamina E poate reduce durerilor localizate in zona sanilor si te poate ajuta sa te simti mult mai bine. Important este sa combini orice tratamente cu diagnosticarea corecta si cu monitorizarea, cu schimbari in dieta si in stilul de viata daca nu vrei sa te lasi dominat de mastalgie sau durerile de sani si sa ai o viata de cosmar zi de zi.

Lasă un răspuns