medicina alternativa
  • Qigong este una dintre cele mai cunoscute forme chineze de meditatie, concentrare si miscare.
  • Este folosita adesea pentru cultivarea corpului si a mintii, include multe exercitii de respiratie, miscari multiple executate lent si exercitii diverse de concentrare si de meditatie.
  • Ideea acestor exercitii este armonizarea „fluxului” de energie, de Qi in corp.

Denumirea Qigong a aparut pentru prima data in perioada Jin si a inceput sa fie utilizat pentru a descrie niste exercitii in artele martiale. Mai de mult Qigong era foarte importanta in ingrijirea medicala preventiva, fiind utilizata adeseori in scopuri religioase si spirituale. Utilizarea termenului Qigong in ideea unor exercitii pentru minte si corp a aparut de abia in anii 1950. Intre timp au aparut multe stiluri de Qigong, dar toate se bazeaza pe traditiile vechi chinezesti.

Qigong se bazeaza pe principii clasice din Taoism, prin aceasta practica se poate obtine usor armonia intre toate nivelurile fiintei umane, spiritual, fizic, psihic, dar si armonia cu natura. Vindecarea apare doar cand qi este in perfect echilibru, energia electromagnetica care inconjoara toate fiintele vii. De-a lungul vietii ajungem sa nu mai avem aceasta energie atat de bine echilibrata din cauza sedentarismului, dietei, operatiilor, emotiilor, inaintarii in varsta.

Scopul Qigong este sa corecteze dezechilibrele bio-energetice si blocajele. Corpul poate fi mai puternic daca exista iarasi echilibru si organele interne vor functiona mai bine. Sistemul nervos si cel imunitar vor avea si ele de castigat, scapam de durere, nu mai avem nici dezechilibre hormonale, scapam de stres.

Se foloseste miscarea fizica, impreuna cu exercitii de respiratie si exercitii de relaxare pentru a corecta si restauranta functionarea corpului prin reechilibrarea qi-ului.

Sesiunile de Qigong sunt realizate doar sub atenta supraveghere a unui personal medical cu studii si cu experienta, nu se poate practica acasa si e nevoie de multa rabdare si atentie pentru a obtine rezultatele dorite. Cei care vor aplica toate metodele din Qigong fac practica ani intregi si invata despre anatomia umana, despre fiziologie, isi cultiva propria energie prin practicarea Qigong.

Pacientii se pot adresa unui astfel de practician atunci cand au diverse afectiuni, mintale, fizice, emotionale, cand sufera de dureri de cap, de anxietate si de depresie. Nu exista restrictii, oricine poate apela la acest tip de medicina alternativa, sesiunile de Qigong dureaza pana la doua ore, se discuta despre istoricul medical, despre problemele actuale de sanatate, sesiunile sunt programate saptamanal. Periodicitatea lor se schimba in functie de raspunsul pacientilor la tratamente.

In cadrul sesiunilor pacientii sunt pusi mai intai sa respire si sa faca exercitii de respiratii, dupa care se „scaneaza” corpul si se simte temperatura si schimbarile de energie, problemele energetice. La final se „energizeaza” meridianele blocate si se reface energia corpului, fluxul energetic.

Rezultatele variaza insa de la o persoana la alta, depinde si de cel care pune in practica Qigong si de „receptivitatea” pacientului.

Lasă un răspuns