Tai chi este un program care include exercitii fizice usoare, adaptate in functie de fiecare individ in parte. Face parte din medicina traditionala chineza si este vazut ca un tip de medicina alternativa derivat din arte martiale. Miscarile sunt lente, deliberate, avem si meditatie, respiratii adanci, se imbunatateste simtitor sanatatea fizica si cea emotionala daca se repeta acest program de exercitii sub indrumarea unui specialist.
Tai Chi se bazeaza mai mult pe idei sprituale si filozofice care militeaza pentru echilibrul dintre corp, minte, spirit. Qi sau energia vietii circula prin tot corpul nostru, nu intalneste obstacole daca esti sanatos. Tai chi isi propune sa armonizeze ying si yang, perechile de energii opuse, imita miscarea regasita in natura si „uneste” fiinta umana cu lumea naturala.
Cel care a venit cu ideea de Tai Chi a fost Zhang Sanfeng, practicant de arte martiale din China secolului al XVI-lea. Aceasta forma antica de miscare se practica in China de secole si este foarte eficienta mai ales in cazul oamenilor in varsta. Din anii 1970 se practica si in SUA si a devenit populara si in alte tari din afara Asiei.
Cum functioneaza insa tai chi? Sunt mai multe teorii. Daca ne luam dupa filozofia estica tai chi elibereaza, deblocheaza qi-ul, energia care circula liber prin corpul nostru. Se mentie echilibrul perfect intre minte, corp, spirit. Altii sunt de parere ca tai chi functioneaza ca oricare terapie pentru minte si corp, concentreaza atentia asupra corpului si asupra mintii si elimina stresul, combate diverse boli comune, imbunatateste starea de spirit.
Tai chi are trei componente esentiale: miscare, meditatie, respiratie adanca. Miscarile facute in timpul sedintelor de tai chi implica toate grupele de muschi si incheieturile importante din corp. Miscarea din tai chi imbunatateste echilibrul, agilitatea, puterea, flexibilitatea, tonusul muscular, coordonarea. Ajuta la reducerea problemelor de la nivelul scheletului si previne aparitia osteoporozei.
Meditatia este excelenta pentru minte, te ajuta sa te concentrezi mai usor, scapi de anxietate si ai un ritm cardiac corect, tensiune arteriale incadrata in valori normale. Respiratia adanca din timpul sesiunilor de tai chi te ajuta sa respiri mai bine, corect, sa scapi de tensiune. Imbunatateste circulatia cerebrala, poti gandi mai bine si mai repede. Organismul primeste oxigen si nutrienti in timpul exercitiilor de respiratie care insotesc sensiunile de tai chi.
O sesiune de tai chi dureaza cam o ora si se realizeaza in grup. Sunt cam 20-100 de miscari tai chi implicate care duc la o forma, obtinuta in 20 de minute. Fiecare forma are un nume inspirat din natura care o descrie foarte bine. Toate miscarile sunt foarte usoare si se pune accent pe respiratie. La final participantii se relaxeaza si mediteaza pentru cateva minute.
Sesiunile ar trebui repetate saptamanal, dar trebuie lucrat si acasa 15-20 de minute pe zi. Inainte de a incepe sesiunile de tai chi e bine sa mergi la medic si sa iti faci niste analize, sa discuti cu el despre ce vrei sa faci, ce fel de exercitii implica tai chi. Cand ai avizul sau te poti inscrie la sesiuni si programe de tai chi.